Lagbanner
Hasse Mattisson om sitt jobb och livet efter fotbollen - Del 1
Sedan årsskiftet är Hasse tillbaka på himmelsblå mark igen

Hasse Mattisson om sitt jobb och livet efter fotbollen - Del 1

Himmelriket har träffat Hasse Mattisson för en lång intervju där han bland annat berättar om sitt nya jobb i föreningen och om livet efter fotbollen. Intervjun presenteras i två delar med start idag.

Hasse Mattisson kom till Malmö FF inför säsongen 1996 som 24-åring. Elva säsonger och 350 matcher senare lämnade han MFF hösten 2006 för spel i Halmstad. Sedan årsskiftet är han dock tillbaka på den himmelsblå mark där han hör hemma. Himmelriket har träffat Hasse Mattisson för en lång intervju där han bland annat berättar om sitt nya jobb i föreningen och om livet efter fotbollen. Intervjun presenteras i två delar med start idag.

Berätta om ditt arbete i MFF
Jag jobbar som säljare på marknadsavdelningen. Från årsskiftet fram till premiären har mitt jobb handlat om att hitta nya företag som skulle kunna ha nytta av att vara med och synas tillsammans med Malmö FF. Först får man leta upp företagen, och det har man gjort genom kontakter, tips, egen research och genom företagsregister som klubben har. Därefter har jag ringt upp och presenterat mig och vad jag/Malmö FF har att erbjuda och frågat ifall jag har fått komma ut till företaget ifråga och visa upp hur Malmö FF jobbar mot sina sponsorer dels 2008 men även hur det kommer att se ut 2009. Då händer en hel del förändringar med tanke på att Swedbank Stadion står klar.

Att få jobba så tight med Swedbank Stadion-projektet är oerhört spännande och stimulerande. Man går förbi bygget i stort sett varje dag och bara längtar tills det står klart. När väl premiären i år är avklarad så kommer mina arbetsuppgifter bl a bestå av att sälja Klubbstolar på Swedbank Stadion. Tillsammans med de hospitality-ytor som kommer finnas där så blir det en dröm för företagare att mingla runt och skaffa nya kontakter. Tänk er själv, ca 2100 företagare som är där en eller två timmar innan match och käkar middag i Sveriges största restaurang eller i någon av logerna. Man har ett gemensamt intresse som kan vara lite isbrytare för en första kontakt. Man kanske redan efter matchen rundar av kvällen med en öl inne i restaurangen och bokar in ett möte senare i veckan samtidigt som man diskuterar hur matchen har varit.

Arbetstiderna är mellan 08.00 och 16.30 för det mesta. Det är ju en hel del aktiviteter och arrangemang för sponsorerna och då kan arbetstiderna se annorlunda ut. Likaså jobbar man vid varje hemmamatch och ett par bortamatcher.

Hur känns det att jobba i klubben du har spelat för i så många år?
Det känns naturligtvis bra. Redan den dagen jag lämnade MFF för Halmstad sa både Bengt och Hasse att det blir ett återseende. De ville ha tillbaka mig i någon roll i föreningen när jag spelat klart. Vad det skulle handla om diskuterades inte. Kunde vara allt från ungdomsledare ett par kvällar i veckan till en heltidsanställning. För mig var det ju ett skönt besked. Jag hade ju aldrig tänkt lämna MFF men tränaren deklarerade ju att jag inte var en startspelare i hans ögon och med ett kontrakt som skulle gå ut ett par månader senare så såg jag att min enda chans att få ett nytt kontrakt någonstans var ju att lämna för att få spela och därmed kunna visa upp mig. ”Detta är jag – jag är hel och kan göra ett bra jobb på plan”. Nu fick jag ett erbjudande ifrån Halmstads BK kort efter jag tackat nej till BK Häcken. Jag kunde skriva på för HBK och ändå ha i bakhuvudet att jag har möjlighet att komma tillbaka till Malmö när det är färdigspelat.

Det är en dröm att jobba i Malmö FF. Jag är född och uppväxt i Malmö och är fotbollstokig. Finns det då ett bättre ställe att få jobba på. Att få arbeta med något som engagerar väldigt många och där både supportrar och sponsorer har ett gemensamt intresse – att det ska gå bra för laget.

Jag är ju ganska grön ute på arbetsmarknaden men en fördel jag har i jobbet hos Malmö FF är ju att jag kan klubbens historia och vet hur hårt de jobbat i föreningen senaste decenniet. Många av de anställda känner jag också sen tidigare och det har ju underlättat att komma in i arbetsuppgifterna. Sen gäller det att suga åt sig all den erfarenhet och kunskap från idrotts- och affärsvärlden som de som verkar inom Malmö FF besitter. 

Trots att Hasse spelat elitfotboll under så många år har han hunnit samla på sig både utbildningar och lite arbetslivserfarenhet.
- Först en 3-årig ekonomisk utbildning från Malmö Latinskola, därefter lumpen som radarobservatör inom flygvapnet, sen lite vikariat på Hemmets Journal. Jag har läst en del kurser på Lunds Universitet inom ekonomi, ett år på Lindenwood University, St Louis USA, därefter kontrakt med Malmö FF och samtidigt ett jobb på Computerland/Merkantildata under ett par år. Därefter jobb på Sydtotal två år och sen blev det SEB. Klart man har haft nytta av det. Utbildning kan ingen ta ifrån en, tyvärr har det väl aldrig blivit till en hel examen men lite har fastnat i alla fall. Att ha varit ute och jobbat ett par timmar i veckan samtidigt som man spelat fotboll har varit bra. Man har fått en bild av hur det fungerar på olika arbetsplatser. Att få ta del och uppleva gemenskap och sammanhållning ute på företagen är något som jag tror jag kan ha nytta av. Det handlar ju om ett lagspel även ute på arbetsplatserna och om att få alla att dra åt samma håll.

- Inom SEB jobbade jag tillsammans med en kapitalrådgivare som hade hand om SEB Sportsmen Concept. Mycket intressant jobb där det handlar om att förvalta elitidrottares kapital. För min del handlade det ju inte om rådgivning utan det var att mer att sköta lite av de administrativa uppgifterna. Ett intressant jobb och framförallt ett bra arbetsklimat på SEB som gjorde att det var kul att gå dit och jobba.

Hasse Mattisson är en man med många järn i elden. Bredvid fotbollen har han som många supportrar känner till även gjort karriär med julgranar och bläckpatroner. Kommer han fortsätta med detta?
- Granarna ja, det är ju ganska säsongsbetonat så nu ligger det nere. Hur det blir till jul vet jag inte än. Tidigare har det ju fungerat bra i och med att man som fotbollsspelare oftast haft semester i december. Nu känns det ju inte som att man offrar en sommarsemester för att ta ledigt ett par veckor i december istället. Men det kan ju gå att lösa på annat sätt. På helgerna är man ju ledig och då kan man ju sälja granar.

Jag gnäller på Hasse för att kungsgranarna blivit så dyra!
- Kungsgranar kostar ju lite mer, men det är de värda. Du får mer gran för pengarna och jag tycker de är tjusigare. Sen barrar de inte så mycket som den vanliga granen. 300 spänn kostar de ungefär men granodlarna har flaggat för att priserna kommer stiga rejält till nästa jul. Det är visst brist på granar.

- Bläckpatronerna har vi, jag och en kompis kvar. Dock har vi inte tid nu att driva det vidare så vi letar efter någon som kan ta över verksamheten. Men fram till dess så kör vi på som tidigare.

Saknar du fotbollen?
Både ja och nej. Visst skulle man vilja vara kvar och få gå ut och spela allsvensk fotboll. Man tycker att man har mer att ge. Men man måste vara lite realist också. Man är ingen blixt och skadorna kommer ju tätare och tätare och det tar ju längre tid att komma tillbaka i god fysisk form. Värst var det väl i början av året, när man var och tittade på den första träningen. Sen har man fått distans till det, rätt behagligt att kunna slappna av lite mer. Inte behöva anpassa livet efter spelschemat. Som spelare planerade man sina och familjens aktiviteter efter lagets tränings-och spelschema. Man ville ju hela tiden vara så väl förberedd som möjligt. Äta speciellt dagen före match, gå och lägga sig i tid, man kunde vara lite irriterad dagen innan match om det var något som störde planeringen. Sånt är skönt att slippa och förmodligen skönt för familjen också. Nu jobbar man på regelbundna tider och har helgerna lediga. Framförallt kommer man i sommar att uppleva sin första riktiga semester – 4 veckor i sträck! Det ska bli skönt! 

Helt borta från fotbollen har han dock inte lyckats hålla sig.
- Jag lirar i Dalby GIF som spelar i div 5. Det är träning två dagar i veckan och sen en match. Att sluta helt var inte på tal. På något sätt måste man ju hålla sig i form och då passar det mig bättre att göra det organiserat tillsammans med andra än att ge mig ut och springa själv eller gå på gym. Det finns fina förutsättningar där ute. En bra organiserad förening, en konstgräsplan (som är perfekt att ha på vintern, men på sommaren ska man spela på naturgräs) och ett bra gäng killar i ålder mellan 16 och 45 som är träningsvilliga.

Tränare för Dalby är en annan gammal MFF-bekanting Jörgen Ohlsson 
- Vi har egentligen följts åt genom åren. Vi är båda födda -72 och mötte varandra åtskilliga gånger som pojklagsspelare, jag i Husie IF och Jörgen i Bara Gif. Samma lag blev det ju från -96 när jag kom till Malmö FF och nu kamperar vi ihop ute i Dalby samt att vi träffas nästan dagligen på jobb. Jörgen är ju också anställd av Malmö FF som tränare för ProCivitas Idrottsgymnasium. I Dalby är Jörgen huvudtränare och jag hans assisterande. Jag lirar också, det försöker Jörgen hålla sig ifrån. Det går inte så bra för han är i stort sett med i varje träning med samma inställning som han hade under sin tid i MFF. Hade det inte varit för den där knäskadan så hade han nog spelat ännu och gjort upp mot en 600 matcher.
När Jörgen lämnade MFF så sa vi att den dagen jag slutar så får vi hitta på något tillsammans och när Jörgen valde att fortsätta i Dalby så hakade jag på och vi trivs tillsammans och kommer nog hänga ihop många år till.


Del två av intervjun presenteras imorgon. Då kommer Hasse bl a ge sin syn på årets allsvenska och vad han tror om MFF:s chanser i år. Dessutom berättar han om en speciell sak som oroar honom inför sommaren.

Helen Johansson2008-04-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF