Måndag morgon: Varför kommunikation????
Att prata är djupt mänskligt. Vi är sociala varelser som tycker om att känna oss behövda, sedda och förstådda. Att vädra en åsikt, att få beröm, att bli tagen på allvar och att bli respekterad är viktigt för oss alla.
Själva ordet kommunikation kommer ur latinets ”communicare” som betyder att dela, meddela, förena, göra gemensamt. Vilket inte behöver betyda dialog men det var så jag och min kollega såg på det. När vi skrev vår C-uppsats definierade vi kommunikation som - att tala med. Alltså inte att tala till, vilket vi menade var något helt annat eftersom att det mer hade karaktären av information.
Talar man till någon är det ofta för att berätta hur saker och ting ligger till. Det ger dessutom en känsla av ordergivning. Du ska göra så, alternativt nu är det så här – förstått. Däremot om man talar med någon så diskuterar man sakernas tillstånd, man för en dialog för att gemensamt komma fram till en lösning.
Att prata är något djupt mänskligt. Människor är sociala varelser som tycker om att känna sig behövda, sedda och förstådda. Att vädra en åsikt, att få beröm, att bli tagen på allvar och att bli respekterad är viktigt för oss alla. Det gör att vi mår bra och mår vi bra presterar vi bättre. Vilket gäller både på jobb och i det privata.
För företag handlar det om att kommunicera med sina anställda så att alla känner till vart man är på väg. Därigenom kan varje anställd fatta beslut som på bästa sätt tar företaget till de uppsatta målen. För det krävs en vision, mission, affärsidé och en intern anda/kultur som gör att alla arbetar åt samma håll. Det vill säga i affärsidéns riktning för att nå vision och mål.
Det är ingen lätt sak som du förstår. Vi människor har ofta olika skäl till att göra de saker vi gör. Någon går till arbetet för att de vill ha pengar att finansiera sin fritid, andra för att köpa prylar, vissa går till jobb för att de tycker det är kul och för att de har roligt på jobb. För att få alla dessa att dra åt samma håll krävs ett kitt. Det kittet kallas för anda/kultur och den byggs av värderingar.
Jag brukar alltid tänka mig en familj i det här sammanhanget. Där har man ett antal regler och rättesnören för hur man uppför sig gentemot varandra. I vissa familjer är det si, i andra är det så. Det kan vara olika men det finns alltid en bas för vad som är ok. En bas som familjerna skulle kunna pränta ned på papper, om de ville. Det kan vara att i vår familj svär vi inte åt varandra, i vår familj diskuterar vi öppet och alla får säga sin åsikt, i vår familj är det inte ok att behandla någon nedlåtande eller liknande. Det är en form av värderingar.
I ett företags fall är värderingarna oftast formulerade i ett antal ord som i sin tur definieras av ett antal meningar som klargör betydelsen av värderingarna, eller beskriver innehållet i dem. Det kan vara ord som öppen, nytänkande, samverkande, pålitlig, personlig eller vis. Det varierar såklart beroende på företag och dess verksamhet. Det kanske inte är så bra att ha värderingen risktagande om man jobbar i säkerhetsbranschen till exempel.
Det gamla talesätt - barn gör inte som du säger utan som du gör - gäller i alla lägen. Som vuxen är du en förebild. Av det skälet måste du agera så som du vill att dina barn ska göra. Det går inte att kalla mamma för hora och samtidigt kräva att dina barn ska ha respekt för kvinnor.
Därför ska ledning och mellanchefer agera enligt de värderingar som slagits fast, annars gör inte övrig personal det heller. Ett enkelt exempel, om ditt företag har värderingen pålitlig och din närmaste chef alltid är försenad till era möten. Vad sätter det för exempel för personalen? Troligen tar de inte så allvarligt på att komma i tid på morgonen, kanske struntar de i att hålla leveranstider eller så bryr de sig inte om att komma på avtalad tid till kunderna.
Att ha värderingarna som rättesnöre och att använda dem i det vardagliga arbetet skapar den anda/kultur som ska gälla i företaget. Om inte företagsledningen tar sitt ansvar och arbetar fram en kultur, inför den och följer upp att alla lever efter den, så kommer den att skapas ändå. Och då blir det troligen en kultur som inte gynnar företaget och affärerna.
Kulturen i ett företag är den enskilt viktigaste faktorn för att ett varumärke, eller företag, ska bli lyckosamt. I den meningen att man gör affärer och tjänar pengar. Det är rätt svårt att tänka sig att ett företag med vrånga chefer, otrevlig personal, dåliga leveranser och arrogant attityd ska kunna tjäna pengar och ha ett starkt varumärke. En kultur som gynnar affärerna och skapar en positiv bild av varumärket kräver således god kommunikation. Och en god kommunikation är alltid ledningens ansvar.
Därför måste Malmö FF jobba med sin kultur genom att visa respekt för sina anställda, föra en dialog och därigenom få dem att ge oss en bild av föreningen som gör oss stolta.
-----------------------------------------------
Uppsatsen som jag refererar till i texten heter – Samtal pågår – och var vårt examensarbete (60 poängs-nivå) hos Sociologiska Institutionens avdelning för Media- och kommunikationsvetenskap på Lunds Universitet. Ola Byström heter min medförfattare och goda vän.