Lagbanner
Alla föds ljusblå: Sven Melander
Två himmelsblå örebroare, artikelförfattaren till höger för den som undrar.

Alla föds ljusblå: Sven Melander

Sven Melander har jobbat på Expressen, Aftonbladet och SVT. Han har varit med i Sällskapsresan. Han står bakom ballongdansen. Han har skapat figurerna Werner & Werner och trollet Rulle. Bland oerhört mycket annat. Just nu gör han succé i Arlövsrevyn. För Himmelriket skriver han idag om sin stora kärlek till Malmö FF - och varför endast vissa föräras att födas ljusblå.

Jag skulle först vilja gratulera redaktören till att han lyckats engagera en sådan stjärnspäckad samling skribenter under samlingsrubriken ”Alla föds ljusblå” – en rubrik som jag personligen ställer mig tveksam till utan att för den skull förringa redaktörens lysande arbete. 

Efter 15 år i kvällspressen vet jag naturligtvis att rubriken är en sorts grafisk smältdegel av intresseväckande, halvsanna, halvfalska, eufemistiska, dråpliga, dräpande, överdrivna och i vissa fall rent löjeväckande ord. Som TV-kändis, chock och hemlig. 

Inget av dessa ord finner vi i nämnda rubrik som i annat fall troligen haft följande lydelse: 

                              HEMLIG TV-KÄNDIS I CHOCK 
                              ALLAH FÖDD LJUSBLÅ

Nä, jag menar att rubriken är vilseledande på ett annat sätt. Det är helt enkelt inte så att alla föds ljusblå. Vad gäller människosläktet finns det visserligen något som kallas ”blue babies” – men detta refererar till ett mycket litet antal barn som föds med ett svårartat hjärtfel. De tuaregstammar i Nordafrika som ibland benämns som blå är i själva verket av arabiskt-afrikanskt ursprung. Mycket vackra, men definitivt inte blå

Om det nu inte är en ren felstavning och rätteligen borde ha varit Allah, Allan, Alma, Alda, Alva, Alba, Alfa, Alga eller enbart syfta på den något överskattade ryska sångerskan Alla Pugatjova. Detta fel borde i så fall vara rättat vid det här laget och jag kan svårligen tänka mig en artikelserie med något av ovanstående namn som tema. Och om så vore fallet skulle tidigare skribenter ha missuppfattat uppgiften å det grövsta.

Nä, det är nog rätt i alla fall, fast fel. ALLA FÖDS INTE LJUSBLÅ. Men jävligt många, önskar att det skulle vara så. Vilka som vederfars äran och varför är en av livets stora gåtor där vetenskapen inte ens är nära en lösning. Fakta i målet är att Gud är ljusblå. Det räcker med en titt på himlen för att konstatera detta.

Men det är också allt vi vet.

Jag tror att det är Gud, numera med hjälp av Eric Persson, som väljer ut vilka som ska födas ljusblå. En grannlaga uppgift naturligtvis. Jag tror dessutom att de följer vissa geografiska, sociala, intellektuella, temperamentsmässiga och politiska kriterier. Som moderna gudar beaktar de naturligtvis genusperspektivet.

Rent geografiskt koncentrerar de urvalet till trakterna kring Möllevångstorget respektive Backarna i Malmö och densiteten avtar säkert med kvadraten på avståndet till dessa båda platser. Vad beträffar övriga kriterier tror jag att våra upplysta och upphöjda gudar försöker vara så rättvisa som möjligt, men det är klart att en övervikt för vackra, intelligenta, omdömesgilla människor med rötterna i arbetarklassen blir det naturligtvis. Den som inte tror det kände inte Eric.

Sålunda föds det varje år ett antal barn med en ovanlig kvalité. Deras själ är blå, ljusblå, så vackert ljusblå som bara en fotbollströja i Malmö kan vara. Och några av barnen växer upp och finner att fotboll är en omistlig del av livet, en livslång kärlek. En del spelar själv. Ett litet, litet fåtal får uppleva den största lyckan, att själva få dra på sig den ljusblå tröjan.

En del går en krokig väg genom livet. Några blir svårt sjuka, några hamnar i fängelse. Många kanske inte ens anar färgen på sin själ eller att de överhuvudtaget har en själ. Men även den uslaste människa i sin svåraste stund ska upptäcka att en gulnad svensk tidning på en rutten bar i främmande land kan innehålla ett referat av en sedan länge färdigspelad match i hemlandet. Och där, just då, tänds hoppet, känns samhörigheten, värmen och den långa resan mot ljuset kan börja.

Ty så stark är den, den obeskrivligt lyckliga sinnesstämning som enklast förkortas MFF.

PS. Det finns människor, ja faktiskt människor som jag känner och respekterar, som påstår att något liknande gäller för andra lag och företeelser. Det är möjligt, men jag har svårt för att tro det. DS

PPS. Statistiskt geografiskt ska det vart 79:e år födas en ljusblå i Örebro, så det lär dröja innan nästa kommer. DS

Sven Melander2009-01-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?