MFF om PI 1 & 2
Malmö FF väljer att genom John Abrahamson svara på Himmelrikets artikel om Pildammarna Invest.
Malmö den 23 februari 2009
Svar på Peter Wiklund artikel om Pildammarna
Pildammarna avtal 1 (PI1)
Afonso Alves köptes för cirka 11 mkr årsskiftet 2003/04.
MFF hade då gått med en förlust på 19 mkr 2002 och med 18 mkr 2003.
MFF hade 10 mkr i kassan den 31/12 2003. Av dessa bedömdes det att cirka 2,5 mkr fanns tillgängligt för spelarköp, resten behövdes i den löpande verksamheten.
MFF hade börjat arbeta på att få tillgång till riskkapital för spelarköp men hade ännu inget på plats. Bedömningen var att stora spelarinvesteringar, som t.ex. den i Afonso Alves, innebar för stor risk för att MFF själva skulle kunna bära dem.
Erling Pålsson och Bengt Madsen lånade i januari 2004 ut pengarna som saknades för att köpa Afonso Alves. Planen var att lånen skulle betalas tillbaka när riskkapitalet var på plats. Erling och Bengt stod risken om inte riskkapital skulle gå att ordna, i så fall skulle de få ligga kvar med sina lån. Banklån var inget alternativ då kreditvärdigheten inte ansågs tillräcklig..
Alltså köptes Afonso Alves till största delen med externt kapital.
MFF arbetade under vintern och våren på att få till stånd ett riskkapitalbolag. Först fram emot sommaren var tillräckligt många investerare och ett avtal klart. Erling och Bengt var två av 8 investerare. Ingen annan i MFF:s styrelse eller ledning investerade eller hade ekonomisk nytta av Pildammarna.
MFF fick in 9,5 mkr från Pildammarna men förblev ägare till 25% av aktierna som man ännu inte hade hittat köpare till. Planen var att sälja dem så snart man funnit köpare till rätt pris.
Under 2004 gjorde MFF en vinst på 4,6 mkr. Ekonomin var alltså inte heller senare under 2004 så god som vi vant oss vid senare.
Pildammarna erhöll maximal utdelning under detta avtal, d.v.s. 19 mkr. Då investerarna fått tillbaka de 9,5 mkr som man betalat in och skatt på 3,1 mkr betalats, investerades 100% av vinsten i MFF under det andra avtalet med Pildammarna. Investerarna har alltså ännu inte fått ut någon vinst från Pildammarna.
MFF:s vinstandel beskattades alltså i Pildammarna, vilket inte hade skett i klubben. Då skall sägas att det aldrig var avsikten att MFF skulle äga några aktier i Pildammarna och, viktigare, att MFF väsentligt minskade risken i investeringen i Afonso Alves.
Under PI1 var investerarna garanterade att få tillbaka 2,8 mkr av de 9,5 mkr man hade investerat. Detta avtal var i dagens ljus inte det bästa för MFF men det var det bästa som gick att uppnå vid den tiden.
Pildammarna avtal 2 (PI2)
Det andra avtalet med Pildammarna gäller från 1 april 2007. Detta avtal, som gäller till 31 mars 2011 är till villkor som vi hävdar är bra för MFF.
Hela vinsten, efter skatt, för Pildammarna från det första avtalet investerades under det nya avtalet. Ytterligare 7,5 mkr investerades under det nya avtalet våren 2008. Totalt har Pildammarna alltså investerat 13,9 mkr under detta avtal. Maximal tillbakabetalning kan bli två gånger investerat kapital eller 27,8 mkr.
Hittills har cirka 1,5 mkr betalats tillbaka under avtalet. Efter årets försäljningar av Ola Toivonen och Christian Järdler skall ytterligare 5,6 mkr betalas till Pildammarna. Då kommer man att ha fått återbetalat 7,1 mkr av de 13,9 mkr som betalats in till MFF.
För att Pildammarna till att börja med skall få tillbaka de 13,9 mkr som betalats in, alltså ytterligare 6,8 mkr, måste MFF från och med nu och fram till avtalet löper ut sälja spelare med en nettovinst på i storleksordningen 34 mkr - givet nuvarande kvot (se nedan). För att ge vinst till Pildammarna krävs det en nettovinst på spelarförsäljningar utöver 34 mkr. Pildammarna kan maximalt få ut ytterligare 20,6 mkr.
Det nuvarande avtalet bygger på att Pildammarna erhåller en andel – en kvotandel - av nettovinsten vid spelarförsäljningar (efter avdrag för bokfört värde, betalningar till andra klubbar och andra kostnader) som motsvarar den andel av spelartruppen som Pildammarna har finansierat. Det anser vi i MFF:s styrelse är en rimlig utgångspunkt.
Pildammarnas kvot kan INTE öka om inte Pildammarna investerar mer pengar. Avskrivning eller försäljningar av spelare i spelartruppen minskar inte nämnaren i kvoten. Dock ökas nämnaren när spelare med bokfört värde (övergångssumma till säljande klubb) tillkommer till spelartruppen. Det är maximalt kvotandelen vid inbetalningen som ger Pildammarnas andel.
Pildammarnas kvotandel var vid senaste årsskiftet 24,6%. Till dags dato är kvoten ca 20%.
Allmänna kommentarer
Bengt Madsen och Erling Pålsson har inte deltagit i några beslut som rör Pildammarna. Huvudsaklig representant för MFF:s styrelse i diskussionerna med Pildammarna har varit John Abrahamson.
De representanter för MFF:s styrelse och ledning som idag äger aktier i Pildammarna är Erling Pålsson och Håkan Jeppsson.
Det är viktigt att notera att trots att MFF:s egna kapital uppgår till ca 112 miljoner kronor så är en stor del bundet dels i Swedbank Stadion och dels i garantier för lånen. Det tillgängliga kapitalet (likvida medel), som vid årsskiftet var 31,9 miljoner kronor, fluktuerar över året och vid enskilda tillfällen kan det gå mot noll. Därför är det viktigt att det finns tillgängligt externt kapital att tillgå i det fall en önskad spelare skulle bli tillgänglig.
MFF har de senaste åren investerat i spelare för i snitt ca 25 miljoner kronor. Det innebär fortsatt att det kan komma tillfällen då MFF behöver gå utanför föreningen för att få ihop erforderligt kapital för investera i önskade spelare.