Camp Tapas: Tränarintervju del II - Kommunikation och Media
Intervjun med Malmö FF:s tränare Roland Nilsson och Hans Gren fortsätter. Idag ger de sin syn på kommunikation och media.
Malmö FF, och i synnerhet tränarduon Roland Nilsson och Hans Gren, har fått kritik för bristande kommunikation i samband med att Anders Andersson inte fick förnyat kontrakt i höstas. Historien verkade upprepa sig när Niklas Skoog några dagar innan träningslägret gick ut i tidningen och sade att han skulle med laget till Marbella för att några dagar senare meddela att han lägger av med fotbollen. När jag träffar tränarparet efter ett träningspass i Spanien ber jag dem att berätta om hur de ser på detta och hur kommunikationen varit.
- Båda parter måste lära av det man gjort och se vad som har varit bra och vad som har varit mindre bra, menar Hans.
De berättar att det är många aspekter att ta hänsyn till när man tar beslut om att derekrytera en spelare som det kallas när man tar bort spelare ur föreningen. Konkurrens, ekonomi och att det kan vara spelarens sista klubb är saker som vägs in vid sådana beslut och allt detta brukar man prata med spelaren om.
- Men vi har ett dilemma, säger Hans. Om du och jag sitter i en situation där vi pratar om ditt vara eller icke vara så kan vi tolka det på helt olika sätt. Sen går du och pratar med någon annan som tolkar det på ett annat sätt och då tolkar du det på nytt igen. Så fungerar det ju i normal kommunikation.
- Men vi kan vara mycket tydligare naturligtvis. Om jag inte vill ha dig i mitt lag längre så ska jag säga det till dig klart och tydligt. Så visst kan och ska vi bli bättre i det avseendet, lovar han.
Rolle berättar att han blivit besviken och bestört över en del kommentarer. Utan att gå in på några detaljer ger han sin syn på saken.
- Om man har en kommunikation med en spelare där man kommer överens om saker och denna överenskommelse sedan bryts, så börjar man ju undra varför man överhuvudtaget kommunicerade från början.
I sammanhanget är det nästan omöjligt att inte komma in på media och hur många reportrar vinklar artiklar för att sälja lösnummer.
- Det förvrängs alldeles för mycket. Ett exempel är att det kan stå stora rubriker som egentligen inte har med saken att göra. Sedan blir detta sanning för läsare eller supportrar fast det är inte är det. Sådant gör ju att vi ibland blir besvikna på media och känner oss förfördelade eftersom vi inte kan bemöta det, säger Hans.
- Men det är klart att vi måste respektera media eftersom det är deras jobb, fortsätter han.
Ni kommer i år att ha stängda träningar dagen före match. Varför?
- Det är för att motståndaren inte ska kunna dra fördel, berättar Rolle. Vi är inte där ännu så att vi kan säga att det är skit samma. Det har ju inte bara med media att göra utan det kan ju även vara en supporter från ett motståndarlag som ställer sig och tittar på våra träningar.
Kraven på Malmö FF är höga. Supportrarna kräver att laget ska ligga i toppen av allsvenskan och slåss om guldet varenda år. I jämförelse med GAIS så är det lätt att gissa att pressen på vår tränarduo ökat markant.
- Malmö FF är ju mycket större och vi följs överallt vilket gör att vi måste jobba på ett annorlunda sätt än vad vi gjorde innan. Men det hör till jobbet att det är mycket större press på MFF än på GAIS, tycker Rolle.
- Personligen tycker jag att pressen att prestera bra resultat är densamma, säger Hans. Skillnaden är att här vill man ligga i toppen, medan man i GAIS ville etablera ett lag. Däremot är den yttre pressen naturligtvis större här.
Fotbollen upptar det mesta av deras tid och när jag frågar vad de gör när det inte är träning eller match har ingen av dem något svar att ge mig.
- Det blir inte så mycket annat, säger Rolle. Antingen ringer telefonen eller så är det andra saker. Så något annat än att leva med fotbollen dagligen i detta jobbet finns inte. Det ska vara när vi har semester möjligen, men även då ringer telefonen.
Stänger ni aldrig av era telefoner då?
- Då kommer ju frågan direkt varför vi inte har telefonerna på och kan nås, säger han.
Något guldsnack vill de inte veta av och påpekar bestämt när jag drar ämnet på tal att det inte är någon uttalad målsättning i år.
- På sikt så finns det med i målsättningen. Men det är ju en process som vi håller på med nu, att göra organisationen så professionell som möjligt för att ge förutsättningar att ta det där guldet så småningom. Det i kombination med att vi måste ha typen av spelare som kan leverera det, avslutar de.
*****
Roy och Harrys lag vann serien fem år i rad under åren 1985-89. Återstår att se hur många guld det blir för vårt nya radarpar Rolle och Hans…