Stadionprojektets fortskridande
Himmelriket fick en pratstund med Christer Persson som finns med i projektet kring Stadions framtid och tillika är styrelserepresentant i MFF. Två roller som förhoppningsvis innebär en fotbollsarena värd namnet för klubben och supportrarna.
Avdelningen för strategisk utveckling var målet denna grådaskiga onsdagsmorgon och en pratstund med avdelningens chef, Christer Persson. En pratstund som nog blev längre än vi båda planerat och faktiskt riktigt informativ. Jag hade två mål med intervjun, stadion och styrelsearbetet i MFF. I denna första artikel kommer jag att redogöra för turerna kring stadion och återkommer senare med styrelsearbetet.
Det första förslaget ratades av tunga instanser
Förslaget om rivning och uppförandet av en helt ny arena är efter remissrundan att betrakta som avskrivet. Förvisso finns det fortfarande kvar som ett möjligt alternativ men invändningarna från tunga instanser gör det i praktiken ogenomförbart. Stadsbyggnadskontorets och kulturnämndens remissvar innehöll allt för hård kritik och framtidens projekt kommer att bli en ombyggnad i en eller annan form. Den tidstypiska och unika (tillsammans med Ullevi) arkitekturen vad gäller den nuvarande södra läktaren blev dess räddning. Ett annat argument som fördes fram var den aktuella läktarens samspel med parkmiljön.
Fördjupad utredning klar till årsskiftet
Efter det att remissvaren varit stadskontoret tillhanda och bearbetade togs ett beslut om en fördjupad utredning av tre alternativ. Det första alternativet är det som tidigare redovisats, nämligen en rivning av den nuvarande arenan vilket inte kan anses realistiskt efter remissvaren. Det andra alternativet är en ombyggnad av nuvarande arena till en ändamålsenlig fotbollsarena utan löparbanor. Ett tredje alternativ och det som konkurrerar med den efterlängtade fotbollsarenan är att stadion byggs om men med samma funktion som idag dvs en kombinerad fotbolls- och friidrottsarena. Utredningen skall enligt Christer bli klar kring årsskiftet och då skall även de intressenter som är nödvändiga för projektets fortskridande presenteras.
Alternativen
En arkitekt som skall föreslå en fotbollsarena är anlitad av MFF (!?) och dennes slutgiltiga underlag blir ett av förslagen när det kommer till beslut. Förutsättningarna för arkitektarbetet är en arena för 20.000 till 25.000 åskådare beroende på om ståplats används. Ståplats kommer alltså även i framtiden finnas kvar i nationella matcher och stolar kommer att sättas dit när internationella arrangemang kräver så. Vi kan om förslaget blir realiserat se fram emot 25.000 mot HIF och 20.000 mot Milan i CL. Det blir alltså kurvorna och norra läktaren som blir föremål för nybyggnad medan södra läktaren endast renoveras.
I förslaget om en arena endast för fotboll skall friidrottens behov tillfredsställas genom ett av två förslag. Det första innebär en flytt av verksamheten till en för ändamålet anpassad arena på Heleneholms idrottsplats. Detta förslag är inte populärt hos friidrottens representanter och invändningarna går ut på att friidrottarna inte vill förlora kontakten med övriga faciliteter på stadionområdet. Närheten till Atleticum och det framtida idrottsmedicinska centrum som enligt förslaget skall inrättas på området är lika intressant för friidrotten som för fotbollen. Det andra alternativet är att en friidrottsarena anläggs i Lorensborgsparken där det är tänkt att mobila läktare skall finnas för de tillfällen då friidrotten har publikdragande evenemang. För att passa in i den fysiska miljön föreslås arenan bli nedsänkt eller ”kläs in” av gräsvallar.
Det förslag som innehåller en kombinerad arena för såväl friidrott som fotboll tas fram av kommunen själv och man kan fråga sig om det är en markering men det förnekar Christer Persson och jag finner inget skäl till att tvivla på vad han säger.
När det gäller det politiska läget finns det enligt Christer en koncensus om att en ombyggnad krävs och det trätoämne som fanns kring placeringen (Stadionområdet eller Hyllie) försvann i och med remissvaren från Stadsbyggnadsnämnden och Kulturnämnden. De ljusblå som vill påverka bygget bör vara medvetna om att det nästa år är val och politikerna har en tendens att bli ytterst lyhörda för opinioner just dessa år (reds anm).
Förutsättningarna
Vad det gäller förutsättningar är inget förändrat utifrån det ursprungliga förslaget. Fortfarande krävs privata finansiärer för att ombyggnaden skall komma till stånd. För att locka till sig dessa skall affärsytor, kontorslokaler, hotell, idrottsmedicinskt center etc planeras i eller i anslutning till den ombyggda arenan. Kommunen kommer också att arrendera ut marken billigt eller till och med kostnadsfritt för att på så sätt hjälpa projektet på traven. Enligt Christer finns det inga klara intressenter i detta läge men räknar med att när förslaget läggs vid årskiftet skall sådana ha identifierats och eventuellt presenteras. Klart är att Malmö Stad inte kommer att tillföra några större summor när det gäller en ombyggnad även om sådana medel finns efter reavinsten på Sydkraftsaktierna.
En viktig detalj i vår dialog var att även om MFF som klubb inte ville ge sig ut på ekonomiska äventyr fanns det åtminstone en tanke på ett eventuellt delägarskap från klubbens sida. Ingenting var beslutat men han uteslöt definitivt inte tanken när jag anförde FC Köpenhamns engagemang i Parken.
Visioner
I våra diskussioner fann jag Christer Persson vara ytterst engagerad i ämnet och gav uttryck för intressanta tankar. Även om vi ärrade supportrar ibland inbillar oss annat är elitfotbollen ett inslag i nöjesbranschen och fotbollens intressenter bör vara medveten om det. Christer menade att det inte endast är fotbollen som fastnar på marginalåskådarens (vi andra står nästan ut med vad som helst) näthinna när han lämnar arenan utan det är helhetsintrycket. Fotbollen utgör förstås huvudparten men även klackarnas sång, faciliteter, kringarrangemang och andra intryck är viktiga. Vi var helt eniga om det smått omöjliga att skapa stämning på den nuvarande stadion även om MFF Support gör ett fantastiskt arbete. På de flesta arenor kan det bli stämning även om publiktillströmningen är avsevärt mindre än den är i Malmö.
En intimare arena är en grundförutsättning men till det lade Christer fram andra saker som skall locka publik till stadion. För att ytterligare höja publiksnittet kommer en fokusering att ske på barnfamiljer och kvinnor. Han angav Parken i Köpenhamn som exempel där en hel sektion är anpassad för familjer med andra krav än den "vanliga" besökaren. Restauranger, kringarrangemang och anpassningar skapas för att besöket skall bli en helhetsupplevelse vilket lockar dem att återkomma. Jag kan inte göra annat än att instämma i visionen och hoppas att radikala förändringar sker, framför allt när det gäller anpassningar för barn. Christer var övertygad om att med den mediafokusering fotbollen har idag tillsammans med anpassningar för att locka marginalpubliken skulle ett publiksnitt på 12 000 ligga inom rimlighetens gräns.
Vi tackar Christer Persson för intervjun och hoppas innerligt att vi inom kort får en riktig fotbollsarena i Malmö.