MFF:s sportchef Hasse Borg:
"Jag har gett allt för Malmö FF!"
Himmelriket har träffat Malmö FF:s avgående sportchef Hasse Borg. I en exklusiv intervju berättar han om sina tio år som klubbens sportchef.
Första gången han drog på sig en himmelsblå tröja var i en Intertotomatch mot polska Pogon Stettin i slutet av juni 1983. MFF förlorade matchen med 1-2, men lagets landslagsmeriterade nyförvärv fick ändå rikligt med beröm av dåvarande tränaren Tord Grip. Tre dagar senare var det dags för comeback i allsvenskan efter sju år som proffs i tyska Eintracht Braunschweig. Han hade tidigare spelat allsvensk fotboll för sin moderklubb Örebro SK, men när han nu efter sina år som utlandsproffs återvände till Sverige föll valet på Malmö FF.
Den allsvenska debutmatchen spelades på bortaplan mot Brage. MFF vann och efteråt var det en märkbart glad Hasse Borg som stod i centrum inför den samlade journalistkåren på plats på Domnarvsvallen i Borlänge.
- Jag har aldrig varit med om att känna mig så välkommen som i MFF. Jag har fått ett helt nytt fotbollsliv, utbrast han.
Under de kommande åren var han bland annat med om att vinna serien fyra gånger, ta två SM-guld och ett cupguld. När han 35 år gammal lade fotbollsskorna på hyllan 1988 hade han hunnit avverka 201 matcher för Malmö FF.
Några år senare blev han adjungerad in i styrelsen där han fick ansvar för marknadssidan. Där satt han tills i november 1999 då han tillträdde i rollen som Malmö FF:s sportchef.
När vi nu kommit fram till år 2009 har Hasse Borg efter 26 år i föreningens tjänst meddelat att han lämnar sin post som Malmö FF:s sportchef vid årsskiftet.
- Det är ett beslut som vuxit fram under en längre tid, berättar han för Himmelriket. Jag tror inte många kan föreställa sig vilket jobb det här är. Du har det i tankarna hela tiden och det går inte att hålla på med det hur länge som helst. Jag har gett allt för det här och det har fått gå i första hand nästan jämnt, medan andra saker fått stryka på foten. Det kan man ju ha lite dåligt samvete för och det vill jag ta igen nu. Jag vill ha mer tid för familj och hobbies. Jag jagar gärna och har två gårdar som ska rustas upp.
Beskedet kom en fredagskväll ett par dagar före den viktiga hemmamatchen mot Göteborg. Varför valde ni att gå ut med det vid en sådan tidpunkt?
- Att det skulle komma ut ett par dagar före Göteborgsmatchen var kanske inte optimalt. Jag ville egentligen att vi skulle ta det efter säsongen. Men det är bättre att förekomma än att förekommas och vi ville inte riskera att det skulle bli några spekulationer.
Under året som gått har flera idrottsledare i Sverige känt sig tvingade att avgå på grund av hot. Däribland Gais ordförande Christer Wallin, Hammarbys ordförande Staffan Thorsell och Hammarbys VD Micke Andersson. En bekymmersam utveckling menar Borg;
- Det finns onda krafter och det är oroväckande. Vi som arbetar med det här jobbar stenhårt, men det räcker inte alla gånger. Till slut finns det ju ingen som vill jobba med detta längre. Framförallt inte människor som är förtroendevalda. Och hur gör vi då kan man fråga sig. Sen kan jag bli arg när det sitter så kallade experter i tv och talar om hur feg någon är som viker ner sig. Men de vet ju inte vad som har hänt och vad som ligger bakom deras beslut.
- Det är ju alltid lätt att sitta vid sidan av. Ta exempelvis Charlie Davies som av media ansågs vara oduglig under sitt första år i Hammarby. År två klarade man sig inte utan honom. Och när han sedan blev såld fick man kritik för det. Jag ska inte uttala mig om hur Hammarby skött sitt, men det finns ju orsaker till allt.
Har du själv blivit hotad?
- Det är klart att det varit upprörda känslor och upprorsstämning många gånger under dessa år när framgångarna uteblivit. Som efter förlusten mot FC Thun. Då brann det i telefonen och folk tyckte man skulle avgå. Men det har aldrig varit så jag känt mig rädd. Jag har istället försökt se det som ett stort engagemang och att många bryr sig.
Trots att det gått fyra år så grämer han sig fortfarande över förlusten. En vinst hade betytt att Malmö kvalificerat sig för gruppspel i Champions League och då fått spela mot lag som Ajax, Arsenal och Sparta Prag.
Han berättar om hur det jublades när det stod klart att man skulle få möta FC Thun och om hur de i ledningen försökte bromsa alla.
- Spelarna var nog på det klara med att det inte var något dåligt lag. Men alla skriverier. Det smög sig in en känsla av att det redan var klart och att vi var inne i Champions League. På hemmaplan förlorade vi med 0-1, men var det bättre laget och hade både ribbskott och stolpskott. Sen blev vi avklädda där nere och det blev svarta rubriker. Med facit i hand hade det kanske varit bättre att få ett mer etablerat lag.
- Sen fick vi möta Besiktas för att försöka ta oss in i Uefacupen istället. Första matchen spelades på bortaplan. Det var en otrolig hätsk stämning och jag minns hur jag tänkte på hur grabbarna skulle klara det. Vi vann med 1-0 men blev då avklädda på hemmaplan istället.
Det märks hur mycket han brinner för Malmö FF. Han berättar om händelserna med stor inlevelse och efter tio år som sportchef finns det naturligtvis många episoder att blicka tillbaka på. För att ta det hela från början så spolar vi tillbaka tiden till hösten 1999. När Borg tillträdde som sportchef hade Malmö FF precis trillat ur allsvenskan.
- Det var väl ingen som trodde det skulle vara möjligt. Det blev nog uppenbart och realistiskt för alla först inför sista matchen när det nästan var kört. Då började alla förstå hur illa det faktiskt var, säger han.
- Det vi sen gjorde inför ett extra medlemsmöte var att lägga upp en femårsplan. Vi skulle ta oss upp direkt igen. Vi skulle hamna i toppen av allsvenskan och vi skulle ut i Europa. Vi skulle öka medlemsantalet, vi skulle öka publiksnittet och vi skulle öka intäkterna från sponsorerna. Och vi fick ett otroligt gensvar. Det fanns en stor delaktighet hos både sponsorer och publik som slöt upp på ett fantastiskt sätt. Tittar man tillbaka så uppnåddes allt detta med råge. Det är viktigt att komma ihåg, både när det gick så fruktansvärt dåligt och sedan när det gick spikrakt uppåt.
Efter 16 års väntan så tog MFF till slut ett hett efterlängtat SM-guld år 2004. För Hasse Borg är detta den givna höjdpunkten under sin tid som sportchef och i bokhyllan på hans kontor stoltserar den åtråvärda guldplaketten.
Men även om man vann guld var 2004 långtifrån något perfekt år. Trots en stjärnspäckad trupp var det med knappa marginaler som man till slut stod som segrare.
- Det var mycket kritik det året, minns Borg. Vi hade alla möjligheter att avgöra hemma mot Landskrona och så fick vi stryk i den matchen. Sen skulle vi åka till Göteborg och så hade vi Elfsborg hemma och då var vi ju i stort sett borta. Sen i sista matchen kommer jag aldrig glömma hur folk rusade in på planen fast matchen i Halmstad ännu inte var slut. Så hörde jag genom radiosporten att en lyra var på väg in i straffområdet. Då var alla och firade redan. Tänk OM... Det hände ju Schalke i Bundesliga för något år sedan att man förlorade guldet i slutsekunderna när det blev mål i en annan match.
Samma år lånade Malmö FF ut Markus Rosenberg till Halmstads BK. Med Peter Ijeh och Niklas Skoog i laget så hade "Mackan" haft svårt att ta en plats i MFF och därför ansågs det bäst för hans utveckling att låna ut honom. I Halmstad fick han ett rejält lyft, han vann skytteligan och var sånär från att skjuta Halmstad till guldet. Inför sista omgången så var det HBK som ledde serien före Malmö FF. Halmstad som mötte IFK Göteborg i den sista matchen ledde med 1-0 i paus efter mål av Dusan Djuric. Men två straffsparkar, en för IFK på Örjans Vall och en för MFF i Malmö, förändrade allting och till slut var det MFF som stod som Svenska Mästare.
- Vi fick massor av kritik som lånade ut en spelare som vann skytteligan. Tänk om han dessutom sett till att Halmstad vunnit guldet. Men han behövde speltid för att utvecklas och det var tack vare det här året i Halmstad som han kom tillbaka fullfjädrad till oss. Så egentligen var det ett genidrag från klubbens sida att låna ut honom.
Nu har det gått fem år sedan guldåret. Malmö FF har haft det tufft sportsligt med en femteplacering som bäst under femårsperioden. I takt med att framgångarna uteblivit har kritiken mot klubbens sportchef blivit allt starkare.
- Jag är fullständigt medveten om att det varit för lite framgång de senaste åren mot vad man kan kräva av Malmö FF och där tar jag naturligtvis mitt ansvar. Man har naturligtvis all rätt att vara besviken, men ibland känns det som att folk tror att man gör det med vilje. Vi jobbar alla stenhårt och det hjälper inte att bara att sparka en massa folk. Det tror inte jag på. Rolle och Hans skulle få bygga något nytt och det tar sin tid.
Trots en sjundeplats i tabellen 2009 så ser han en stor potential i laget och menar att det finns kapacitet att vara med och slåss i toppen av allsvenskan.
- Jag hatar att prata i de termerna, men faktum är att med marginalerna på rätt sida så hade vi lika gärna kunnat vara med där uppe. Om man tittar på ett sånt lag som Göteborg så har de avgjort i slutet av matcherna många gånger hemma på Ullevi. Vi har gjort tvärtom och tappat i slutminuterna istället. Framförallt har vi tappat alldeles för många poäng på hemmaplan. Men det är såklart inte bara otur.
- Sen är det klart att det var ett stort avbräck när Miljan skadade sig. Han är en spelare som gör ett bra jobb defensivt men samtidigt är med offensivt. Det är inte några ursäkter men han är en sådan spelare vi saknat i laget. Han var ju även den som stod för chanserna och avgjorde i premiären mot Häcken. Det är klart vi saknat honom! Sen har vi Eddie och Daniel Larsson som gjorde en så bra höst. Tänk om de kommit igång tidigare. Nu är jag där igen och pratar i termer om och om. Det är inga ursäkter, men det är så man tänker.
Efter tuffa förhandlingar blev Wilton Figueiredo klar för MFF under transferfönstrets sista öppna dag i våras. Ännu har han inte lyckats infria de förväntningar som finns på honom, men Hasse tror att man kommer få mycket nytta av honom framöver.
- Jag vet att det är färskvara och att spelarna bedöms match efter match. Men för att det ska bli ärligt ska man ju helst vänta med att bedöma en spelare till efter sin kontraktstid. Om man exempelvis tar en sådan spelare som Markus Halsti som efter ett tufft fjorår kommit tillbaka på ett fantastiskt sätt och varit jätteduktig i år. Daniel Larsson hade en tuff period tidigare under säsongen innan det lossnade för honom. Även Rick har haft det tufft, kom sedan tillbaka och såg jättehet ut innan han tyvärr blev skadad igen.
En annan spelare som ligger nära till hands att jämföra med är Ola Toivonen. Efter ett tufft första år i Malmö FF blommade han ut rejält under fjoråret vilket ledde till att han så småningom såldes till holländska PSV Eindhoven.
Men det är svårt att bygga ett lag när de bästa spelarna försvinner utomlands hela tiden!
- Vi får mycket kritik emellanåt när någon säljs. Men vi kan inte hålla emot. Det handlar om en individ som får sin chans i livet. Det är ju så idag att skriver du på ett proffskontrakt så blir du ekonomiskt oberoende. Och vad har vi för rätt att stoppa en spelare från en sådan möjlighet. Han kanske har ett kontrakt, men om han får tio gånger mer betalt och vi samtidigt får en tjugo-trettio-fyrtio miljoner så kan vi inte stoppa någon. Men det här finns det inte alltid förståelse för. Skulle vi inte släppa en spelare skulle det ändå sluta med att han var nere och inte kunde prestera ute på planen. Det är ju en balansgång, men grundprincipen måste vara att vi ska ha spelare som vill vara kvar och spela för klubben.
- Sen blir det allt vanligare med Bosman och det är en verklighet som vi måste leva med.
Om spelare försvinner ska de ersättas med nya och samtalet leder oss osökt in på MFF:s scoutingverksamhet. Klubben har under flera år fått stark kritik för att man brustit i sin scouting när man värvat nya spelare. På senare tid har dock en rejäl uppryckning gjorts på den fronten.
- Alla förvärv vi gjort den senaste tiden är noggrant scoutade. Sen kan det gå snett ändå, eller att de inte levererar direkt. Men det är inte något hastverk. På varje position så har vi ett antal namn ifall någon skulle försvinna. Då gäller det att vi är långt framme i vår scoutingverksamhet och vi har en suverän sådan nu skulle jag vilja säga. Jag kan ju inte tala om exakt hur vi jobbar för det är lite hemligt. Det finns ju informatörer eller scouter som vi kallar det som vill vara anonyma för att de är verksamma i andra klubbar.
Många gånger har Borg under sina år som sportchef anklagats för att köpa in spelare på egen hand och blanda sig i laguttagningar.
- Det är så fel det kan bli. Det vi gjort har vi gjort tillsammans. Det går inta att peka ut en person och säga varför skulle han köpa den för. Alla är delaktiga, även styrelsen. Sen det här med att jag skulle ta ut laget. Jag har aldrig under mina tio år lagt mig i en laguttagning. Däremot så pratar vi ju dagligen och bollar idéer hit och dit, men tar ut laget gör tränarna.
Vi träffas på hans kontor i nybyggda lokaler på den nya arenan. I rummet intill jobbar hantverkare med att färdigställa ytterligare utrymmen. Att klubben skulle äga 25 procent i ett stadion som kostar 800 miljoner var inget Hasse kunde drömma om den där dagen för tio år sedan när det stod klart att MFF trillat ur allsvenskan.
Han skulle aldrig komma på tanken att ta åt sig äran för att MFF idag har fantastiska Swedbank Stadion att spela sina hemmamatcher på. När ämnet kommer på tal lyfter han istället ödmjukt fram Malmö FF:s samarbetspartners, sponsorer och publik som han menar haft en viktig roll. Faktum är dock att utan de framgångarna klubben haft med sina spelarförsäljningar skulle det inte ha varit möjligt. Hasse Borg har sålt spelare som Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg, Afonso och Ola Toivonen för betydande belopp och på så vis bidragit till att stärka Malmö FF:s klubbkassa.
- Jag var ju med när klubben låg tvåsiffriga miljoner back och det var nervöst på styrelsemötena över hur vi skulle klara det. Därifrån till att ha fått en kassa nu. Det är en otrolig resa vi har gjort och där ska alla som varit med känna en stolthet i det som åstadkommits, menar han.
Samtidigt som han känner stolthet över att ha varit med och bidragit till den nya Stadion och klubbens starka ekonomi så menar han att det inte får ta fokus från det sportsliga.
- Klubbar idag drivs mer eller mindre som företag. Det är oerhört viktigt att fotbollen är det som kommer i första hand och prioriteras högst.
Vad är hemligheten bakom dina succéartade försäljningar?
- Det är ett väldigt komplext jobb. De är viktigt att ha ett stort nätverk med kontakter och att veta hur det fungerar när det börjar snackas om spelare. Man har lärt sig hur spelet går till och det är ju sådant du inte kan läsa dig till. Jag kan inte gå in på detaljer men man bör veta så mycket som möjligt om vem eller vilka man har att göra med.
- Jag har aldrig förstått klubbar som går ut och säger att om man får dom pengarna så säljer man. Och då brukar det oftast inte vara några astronomiska summor. Sen två matcher senare så har spelaren gjort två fantommatcher och är intressant för Manchester United. Då har de ju redan satt ett pris på spelaren och kommer i ett sämre förhandlingsläge
Hasse Borgs erfarenhet är naturligtvis ovärderlig i dessa sammanhang och han utesluter inte att han finns kvar i föreningen i någon form även efter årsskiftet.
- Vi får se vad som händer. Det är inte jag som styr det utan det får klubben med styrelse och VD bestämma först. A och O för mig är att få lite mer tid hemma, men behöver MFF hjälp så finns jag tillgänglig.
Klubbens VD Pelle Svensson har under hösten arbetat med att se över hur man ska ersätta Borg och vilken organisation klubben ska ha framöver. Oavsett hur lösningen kommer att se ut så råder det inget tvivel om att Malmö FF hoppas kunna dra nytta av Hasse Borgs kompetens även fortsättningsvis. Så här sade Pelle Svensson i en artikel i Sydsvenskan tidigare i höst;
– Han håller världsklass på flera områden, bland annat när det gäller att dra in pengar till klubben på spelarförsäljningar. Om bara Hasse själv vill finns det funktioner där han är mer än välkommen.
Himmelriket tackar Hasse Borg för intervjun och önskar honom Lycka Till framöver!