Lagbanner
John Phillips svarar på era frågor

John Phillips svarar på era frågor

Malmö FF:s fystränare John Phillips svarar på de frågor som ni läsare ställt till honom.

När Himmelriket gav er läsare chansen att ställa frågor till Malmö FF:s fystränare John Phillips kom det in många intressanta frågeställningar. John tackar för er alla för visat intresse. Nedan presenteras hans svar.

*****

Det snackas ofta om att den svenska försäsongen är för lång. Vad tycker du som fystränare om försäsongen? Är den för lång?
MVH Per 

John: Många säger att försäsongen i Sverige är för lång. Jag själv tycker också att den är för lång. I år är den 10 veckor, vilket är bättre än mot hur det brukar vara, men det ultimata tycker jag ligger runt 8 veckor, beroende på i vilken form spelarna är efter sin ledighet.

Det finns fördelar & nackdelar med både korta & långa försäsonger. Jag tror vädret har en stor del i ekvationen här då du inte alltid kan träna utomhus, eller att matcher ställs in osv. Kanske behövs de extra veckorna för att försäkra dig om att spelarna är i toppform lagom till säsongstart.

*****

Den svenska försäsongen är som bekant väldigt lång. Detta samtidigt som de engelska ligorna är inne i en tät spelperiod. Jag funderar på varför man inte provar en ny filosofi och exempelvis skickar iväg spelare i december till exempelvis engelska League 1 eller annan lämplig nivå, där spelare i behov av matchtempo och erfarenhet kan bygga upp detta i riktiga tävlingsmatcher inför en riktig publik och återkomma med självförtroende i början av mars. Nu har jag kanske spelat lite för mycket Football Manager, men vore inte detta ett lämpligt alternativ till försäsongen, om än bara för spelare som har skicklighet men saknar erfarenhet, såsom Agon Mehmeti och Jimmy Durmaz? 
Johannes 

John: Den svenska försäsongen är, precis som du säger, väldigt lång om man jämför med i andra länder i Europa. I England spelar man många matcher på kort tid, speciellt under julenperioden, men detta liknar hur vi haft det här de senaste två åren med U21 mästerskapen och VM. Jag har alltid menat att unga spelare behöver spela mycket matcher för att lära sig spelet och för att få erfarenhet. Att ta dem till en annorlunda miljö, bort från familj och vänner förbereder dem för fotbollslivet. Det vore jättebra om man kunde låna ut spelare till andra proffsklubbar under säsongen så att de får utvecklas istället för att spela U21 matcher och träna. Tyvärr, med tanke på hur vår säsong ligger, så passar det inte särskilt bra med andra europeiska ligor, och många av klubbarna har redan många spelare på lån från klubbar i Premier League/Championship. Som du ser så vore det väldigt svårt och något som bara kunde lösas om vår säsong löpte från augusti till maj istället för mars till oktober.

*****

Är engelska spelare fysiskt starkare än svenska?
Mvh
Pelle 

John: Det är svårt för mig att säga något generellt om skillnaderna mellan dessa båda länder eftersom jag bara jobbat med en väldigt liten andel spelare. När det gäller styrka, om man jämför engelska och svenska spelare så känner jag inte att det är något markant skillnad. Jag tror att unga spelare i England är mer utvecklade på detta område tack vare hur man arbetar med fotbollsakademierna, man startar den fysiska utvecklingen tidigare.

***** 

Tjena
Hur stor skillnad är det på MFF:s fysiska status och ett premier league lag från övre delen av tabellen, till exempel Manchester United? Om det är en stor skillnad, varför är det det?
Ola 

John: Det är såklart skillnad på en spelare i en toppklubb i Premier League och en spelare i MFF. Men det är ingen jättestor skillnad. Intensiteten och farten i Premier League är av allra högsta klass. Oavsett vilken position du tittar på så är spelarna riktiga idrottstyper. De är starka, snabba, bra med bollen och explosiva. Anledningen till skillnaderna har mycket att göra med genetisk potential. Spelarna har nått dit de är på grund av att de är de starkaste, mest vältränade idrottsmännen samtidigt som de dessutom fötts med utomordentligt fotbollskunnande. Om du skulle jämföra serierna rakt av så skulle skillnaden vara farten och sträckan spelarna kan tillryggalägga med hög intensitet, dvs fullfartslöpning.

*****

Hur skiljer sig Sverige från England och svenska spelare jämfört med engelska när det gäller försäsong, träningar, inställning, etc.
Tobias Andersson 

John: Den största skillnaden mellan Sverige och England, som jag har märkt sedan jag kom hit, är att man har en längre försäsong här och också en annorlunda struktur på själva säsongen (Mars-Oktober istället för Augusti-Maj). Gällande försäsongen; I England är den uppenbarligen mycket kortare och därför mer intensiv för att hinna få spelarna redo. Detta innebär både för- och nackdelar. Om du lyckas hålla spelarna skadefria är den engelska försäsongen bra. Vädret är bra då det är sommar och motivationen är väldigt hög eftersom matcherna drar igång ganska snart. Dock blir det problem om en engelsk spelare blir skadad och därför missar ett par veckor av försäsongen, det kan ha stor negativ effekt på resten av säsongen. I Sverige kan vi höja träningsdosen gradvis och inte belasta för hårt för tidigt. Skador kan rehablitieras under den längre försäsongen, vilket gör att den svenska försäsongen är bra gällande att få spelarna förberedda. Dock är det mentalt ganska tufft med kallt väder, snö och konstgjorda planer. 

Jag har upptäckt en kulturell skillnad mellan England och Sverige när det gäller attityden för träning. Av mina erfarenheter att döma tränar man mer sällan i England, men desto intensivare än I Sverige. Jag tror att spelarna i Sverige har bättre inställning till att vilja utvecklas jämfört med spelarna i England, men jag tror att detta håller på att förändras och i toppklubbarna är konkurransen så hård att man måste ha den rätta inställningen. 

Dessutom är det en stor skillnad på förutsättningarna de engelska klubbarna har. De har sina egna träningsanläggningar, vilket gör att bara de med tillåtelse kan titta på träningarna. Tillgängligheten för att se laget är begränsad eftersom man försöker skapa en tight lagkänsla. 

Med tanke på hur mycket pengar som genereras genom fotbollen i England så har klubbarna all makt. I Sverige har sponsorerna en massa makt, ibland till och med mer än själva klubben.

***** 

Hur långt kontrakt har du med Malmö FF ?
Blåa hälsningar Inge Alm 

John: Mitt kontrakt går ut efter säsongen 2010.

*****

Har du själv spelat fotboll? I så fall vilka klubbar, vilken nivå?
Hälsn Matz Nilsson 

John: Jag har spelat fotboll själv, men bara som amatör. Chelseas & Manchester Uniteds scouter lyckades missa mig gång på gång av någon anledning!??

*****

Vilka klubbar har du arbetat i och har du haft någon annan roll än fysträning?
Tobias Andersson 

John: Förut jobbade jag för Southampton FC under fyra års tid. Där arbetade jag med spelare från U9 hela vägen upp till A-laget. Jag började där med deltidscoachande roller i akademin och fortsatte sedan till den fysiska sidan medan jag studerade på universitetet. Dessutom jobbade jag med kvinnliga engelska ungdomsspelare som fysisk coach och även med det engelska U16-laget som sportforskare. Jag har också arbetat för ”Football League's” räkning med unga coacher för att utbilda dem om fysisk utveckling och långsiktig utveckling för elitidrottare. Dessutom har jag jobbat som personlig tränare och sportforskningsföreläsare på olika universitet och college.

*****

Vilken är din favoritklubb samt favoritspelare?
Tobias Andersson 

John: Min favoritklubb är Bath City då det är laget från det område där jag föddes. Dock ser jag inga av deras matcher. Jag gillar verkligen att titta på alla fotbollsmatcher, speciellt Manchester United och Barcelona. För tillfället uppskattar jag också att titta på Burnley på grund av arbetsinsatsen och passionen som deras spelare genomför varje match med. Min favoritspelare är Wayne Rooney.

*****

Hej
Hur såg fysträningen ut när du kom? Och efter 2 år, vad tycker du har förbättrats på spelarna rest fysiskt?
Patrick 

John: Jag kom till MFF I januari 2009 så det var ingen fysträning igång vid den tidpunkten. Jag hade hört lite angående tidigare år, men inte något detaljerat. Jag kände att det var bättre att fokusera på min egen filosofi och hur jag skulle kunna arbeta för att förbättra spelarna istället för att kommentera hur andra människor, som jag inte ens känner, jobbat. Jag gjorde inledande tester och var förvånad över vissa resultat och imponerad över andra. De var starka i underkroppen men behövde jobba mer med styrkan i överkroppen och med uthållighet. Det är svårt att kommentera den tidigare fysträningen eftersom spelarna precis hade kommit hem tillbaks från 6 veckors ledighet och du vet inte hur mycket de hade gjort, eller inte gjort. Jag fick uppgiften av tränarna att förbättra spelarnas kondition och framför att förbättra deras förmåga att jobba i mer än 90 minuter eftersom man alltför ofta hade släppt in mål matchens sista kvart under tidigare säsonger. Nu när jag har varit här ett år och gjort om samma tester igen är jag nöjd med spelarnas fysiska status här i början av försäsongen. Dom är nog i samma form som de var efter 3 eller 4 veckor förra året. Detta är tack vare deras hårda arbete och förhoppningsvis följde de sina program under julen. Spelarna har jobbat hårt de senaste 12 månaderna och har blivit starkare i överkroppen och har bättre kunskaper om hur man äter rätt, upprätthåller vätskebalans och hur man bäst återhämtar sig, vilket har lett till att de kunnat minska kroppsfettet.

***** 

Hej John!
Hur är din uppfattning angående att träna Anaerob träning? Tränar ni det i MFF?
Robin Bergman 

John: Anaerob träning är helt klart väldigt effektiv vad gäller att låta kroppen bättre utveckla sin förmåga att arbeta utan syre och med väldigt hög intensitet. Ur den aspekten ser jag det som en väldigt värdefull träningsmetod. Jag måste dock se på det hela som en komplett träningsmetod och inte som separata träningsmoment. Ett exempel för att svara på din fråga; Fotboll kräver både aerob och anaerob förmåga. Under 90 minuter avverkar spelarna långa sträckor, här använder de främst aeroba system. Dessutom kommer de också att utföra (beroende spelarens position) väldigt många handlingar som nickar, tacklingar etc som är anaeroba, och de gör också många kortare rusher. I vissa delar av vår träning fokuserar jag specifikt på anaerob träning men detta utgör en väldigt liten del av den stora helheten. De olika delarna tränar vi under fotbollspassen och beroende på om vi vill ha ett väldigt intensivt pass (mer anaerobt) eller ett lugnare pass (aerobt) så anpassar vi antalet spelare, antalet tillslag, planens storlek och hur länge vi spelar.

*****

Hej
Kan du ge exempel på övningar som bättrar konditionen på spelarna och var i fotbollsträningen man bör lägga in dessa? Tycker du man bör köra både aerobt och anaerobt? om ja med vilken fördelning (ca i %)
Med vänliga hälsningar
David R 

John: Exempel på aerob träning som kan förbättra spelarnas aeroba status omfattar fotbollsövningar (se Hoff & Helgerud arbete på 4x4 minuter) som bygger på att arbeta för 4x4 minuter arbetspass där hjärtfrekvensen kommer att vara mellan 90 och 95% av maximal. Detta har gett goda resultat på att förbättra spelarnas
maximala syreupptagningsförmåga. Korta matcher med få spelare, exempelvis 4v4 6x4 minuters spel med 90 sekunders återhämtning eller längre matcher med fler spelare, exempelvis 9v9 4x12 minuter med 60 sekunders återhämtning. Högintensivt aerobiskt arbete där hjärtfrekvensen ligger över 85-90% av max kommer att utveckla spelarnas aeroba kapacitet oavsett vilken övning man använder. Det beror på vilken typ av aerob träning och vilka särskilda behov du har. Jag kan få spelarna mycket aerobt tränade genom att köra dem i en rak linje över 5km, 1km, 800m och så vidare, men de kommer inte att vara fysiskt beredda att spela fotboll, så du måste tänka på vad du försöker uppnå. Fotboll består av både aeroba och anaeroba moment så ja jag tror att båda bör ingå.  Som jag har nämnt tidigare, är det svårt att ge en exakt siffra på hur mycket av detta du ska göra och i vilken mängd. Det beror på de spelare du har, deras position, deras fysiska status och vad som krävs utifrån ert spelsätt.

***** 

Hej!
Jag är ungdomstränare för flickor 8/9, flickor 10 samt ett knattelag i en landsortsförening. Som fystränare, vilka fysiska egenskaper är det viktigaste träna i ung ålder? Hur ser MFF på fysträning & motorikträning i barn och ungdomslagen.
Med vänlig hälsning
Daniel Olsson 

John: Min åsikt är at i 8-10 års ålder så skall fokus helt och hållet ligga på att ha KUL. I den ålder så utvecklas man fortfarande; försöker utveckla balans, smidighet och koordination samtidigt som kroppen växer snabbt. Det finns mycket skrivet om långsiktigt arbete med idrottare (Googla på: Istvan Balyi LTAD) och det bästa sättet att träna i olika åldrar. Om du mailar mig så kan jag om du är intresserad ge dig en del information om detta. Jag skulle föreslå att ni använder bollen i allt ni gör, arbeta med att förbättra basfärdigheter som koordination, balans och proprioception (förmågan att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position) och tänk på att alltid, alltid göra det roligt. Tappar de lusten att spela vid 8-års ålder så kan man ha fått dom att tappa lusten för gott. Ett av mina egna mål denna säsongen är att arbeta mer med de yngre MFF-spelarna. Det är inte det lättaste då a-laget och u-21 laget tar upp så mycket av min tid. Men jag tror vi kan utveckla den sidan och förbättra de yngre spelarnas potential. 

*****

När jag spelade amerikansk fotboll så skilde sig träningen mellan olika positoner i laget sig ganska mycket år. Både träningen på planen, konditionsträningen och styrketräningen. När man ser på en MFF-träning så verkar alla köra samma träning, förutom målvakterna. Gäller detta också konditionsträningen och styrketräningen. Om det är så, varför finns det inga skillnader? Är det inte en ganska stor skillnad mellan det jobb en storväxt mittback och en mindre, snabbare yttermittfältare utför?
Peter

John: Amerikansk fotboll skiljer sig från vanlig fotboll med hänsyn till olika positioner. Som du nämner,så krävs det olika typer av specifik träning för olika positioner även i fotboll. Majoriteten av vår träning är individuellt anpassad. Såväl inom styrke/explosivitets träning som förebyggande träning och rehab. På det sätt vi arbetar så utgörs 90% av den aerobiska- (konditions-) träningen av att spela fotboll. Om man vill se det så, så är ju det den mest positionsspecifika träningen man kan ha. Den löpträning jag sätter ihop är baserad på uppmätta hjärtfrekvenser. På så sätt får varje spelare jobba med samma relativa intensitet i stället att de med bäst kondition arbetar på 75% och de med sämst kondition på 95%.

*****

Hur påverkar kylan spelarna? Hur kallt ska det bli för att en träningsmatch ska ställas in?
Fotbollshälsningar Bror 

John: Kylan kan påverka spelarna på väldigt individuellla sätt. Givetvis sjunker muskeltemperaturen, vilket innebär att en längre uppvärmning är viktig. Dom svettas mindre än under de varmare månaderna, men dom känner inte törsten lika mycket vilket ganska snabbt kan resultera i uttorkning. Eftersom spelarna förlorar mycket vätska under 90 minuter men inte känner av det själv är det viktigt att jag ser till att dom får i sig vatten regelbundet. Det kan även påverka spelarna mentalt, när man stoppar en träning för att prata till exempel, muskeltemperaturen sjunker snabbt och det kan vara lätt att tappa koncentrationen. 

Jag kan inte ge någon exakt grad då en match eller träning borde stoppas, och det har inte alltid bara med temperaturen att göra, utan även vind, underlag och andra omständigheter.
Vilket varierar från dag till dag. De flesta matcher som ställts in i England på grund av väder har främst ställts in på grund av säkerhetskäl och inte temperatur.

*****

Oavsett hur kallt det är så ser man dig alltid i kortbyxor. Fryser du aldrig?
Fotbollshälsningar Kim 

John: Jag har aldrig tränat i långbyxor, oavsett var jag har jobbat. Jag känner att jag inte kan röra mig så fritt som jag vill, så jag har vant mig vid kortbyxor. Fryser? Nej jag fryser aldrig. Jag kan bli lite kall om tårna och fingrarna, men då hjälper inte långbyxor ändå!

*****

På träningslägret i Marbella såg vi när spelarna badade isbad. Gör man detta även i Sverige? Vad är isbad bra för?
Hälsningar Maria 

John: Jag introducerade isbaden i Marbella förra året eftersom jag inte trodde att det skulle gå hem så bra i Malmö, i januari, när det är två grader kallt ute. Vissa spelare kände att de hade stor nytta av dom, så nu finns de tillgängliga efter varje träning så att spelarna kan använda dom om de vill. Det finns väldigt olika åsikter om isbad, eller cryoterapi som det också heter. Idén bakom är att det minskar inflammation och mikro-skador på musklerna, som orsakats av träning/löpning och ger muskelvärk och trötthet. Isbad kan därför snabba upp återhämtningen och hjälpa spelarna att känna sig fräschare. Problemet är att ifall din kropp inte kan hantera kylan bra så kan det ha en negativ effekt som orsakar stress. Kroppen producerar då cortisol (ett stresshormon) som faktiskt bromsar återhämtningen. Det är anledningen till att isbaden inte är obligatoriska för alla. Många spelare använder dom och känner sig bättre efteråt medans andra inte använder dom. Jag ger spelarna möjligheten och låter dom välja. Det lär dom att känna sina egna kroppar bättre.

*****

Hur är det egentligen med Miljan Mutavdzic. Är inte rehabiliteringstiden ovanligt lång för att vara en korsbandsskada?
Mvh
Henrik Persson 

John: Det ser bra ut med Miljan. Rehaben har inte tagit längre tid än normalt. Vi hade ingen brådska, då vi visste att han inte skulle spela något förra året, utan jobbade med en långsiktig, gradvis uppbyggnad till ett fullt friskt knä. Han tränade med ungdomslaget förra veckan och började träna med oss i veckan. Det finns inget fysiskt problem utan nu skall han bara bygga upp förtroendet, timing, rörelse och speltempo.

*****

När spelarna gick på jullov fick de då något kostråd med sig hem? Det ser ut som om flera spelare har gått ner i vikt under julen. Eller är den individuella träningen som har gett resultat.
Blåa hälsningar Inge Alm 

John: Jag gav spelarna individuella program över julen vilka innehöll sammanfattande näringsinformation, konditionsträning, styrka, förebyggande träning och riktlinjer för när de skulle träna. Jag var lite nervös när jag kom tillbaka efter julledigheten och skulle se om alla följt programmen. Första träningsdagen körde vi tester och till min glädje så kunde jag se att alla hade genomfört tillräckligt mycket för att komma tillbaka och prestera bra värden. Ett antal av spelarna har jobbat hårt med sina närings- och återhämtningsinstruktioner för att minska fettprocenten. De har blivit mer vältränade och deffade.

*****

Malmö FF fyller 100 år i år och då brukar ju en spelare i laget ha tröja nummer 100, men enligt hemsidan är det bara Miljan Mutavdzic som byter nummer. Eftersom du ingår i ledarstaben bör du ju vara mer insatt än övriga. Ska ingen bära nummer 100?
Tobias Andersson 

John: Jag har ingen aning om hur vida någon spelare kommer att bära tröja nummer 100, men jag ska se till att fråga rätt personer för att ta reda på det för din skull.

*****

När man tittar på era träningar så ser spelarna ut att ha väldigt roligt på många av de övningar du håller i. Är det viktigt för dig att fysträningen görs så rolig som möjligt?
Niklas Persson 

John: Jag är glad att det ser ut som att spelarna har kul under mina övningar. Jag tror mycket på att få ut det absolut mesta ur spelarna, det är viktigt för mig att dom tror på mina idéer och respekterar mig. Att göra övningara roliga gör att jag får mer ut av spelarna. Jag tror att om du har kul medan du gör något, så jobbar du hårdare. Fotboll är trots allt menat att vara roligt, och om jag kan få dom att göra mina övningar med ett leende på läpparna, istället för att tycka det är jobbigt och tråkigt, så gör jag det.

*****

Finns det någon övning som spelarna hatar? Kan du beskriva den i så fall?
Niklas Persson

John: Vanligtvis är spelarna väldigt duktiga med dom flesta övningarna. Jag brukar variera övningarna ganska mycker för att hålla uppe intresset, men om jag skulle välja en som dom tycker är jobbigast så är det en övning som kallas MSRT.
Det är en övning som i princip består av korta intensiva sprinter, med väldigt korta pauser, det är en tuff övning som kräver att du ger 100 %. Annars tycker dom ofta att nerjoggningen kan va ganska tråkig, men dom vet att den är nödvändig. Jag hör annars väldigt sällan några klagomål. 


Helen Johansson2010-02-13 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF