Lagbanner
Sommarserie - Var tog de vägen - 2007
Målspottare som nu är tillbaks i hemlandet Brasilien

Sommarserie - Var tog de vägen - 2007

Sommarserien fortsätter och nu tittar Himmelriket på spelarna som försvann under 2007.

Vi kommer att titta på alla spelare som lämnat oss under 2000-talet och dessutom spelat minst en tävlingsmatch (detta av rent praktiska skäl). 
I serien kommer vi försöka reda ut hur det gick i MFF, och var spelaren sedan tog vägen.
Först ut i serien är spelarna som lämnade under eller efter säsongen 2009, och sedan fortsätter vi hela vägen ner till 2000. Eftersom vi börjar i slutet finns det av naturliga skäl inte så mycket att rapportera om vad gäller vad som hänt efter tiden i MFF.
Betygsskalan är, givetvis, högst subjektiv och grundar sig på en skala 1-10 där 10 är fullständigt fantastisk, 5 fullständigt godkänd och 1 fullständigt miserabel.


Namn: Håkan Svensson
Period i MFF: 2006-2007
A-lagsmatcher (mål): 8 (0)
Hur gick det i MFF: När MFF sålde Mattias Asper behövde man en ersättare och veteranen Håkan Svensson passade perfekt in i bilden. Han kunde dela med sig av sin erfarenhet till unge förstemålvakten Jonas Sandqvist, samtidigt som han accepterade att sitta på bänken större delen av tiden. En glad prick som bidrog till att hålla stämningen upp på träningarna.
Betyg på tiden i MFF: 5
Vad hände sedan: När Håkan lämnade MFF avslutade han också sin karriär som spelare. Under en tid var han assisterande tränare i Falkenbergs FF i Superettan, där man lär ha varit nöjda med den kunskap och erfarenhet han gav klubbens målvakter. Jobbar numera som fotbollslärare på John Bauergymnasiet i Värnamo, tillsammans med en viss Jonas Thern.


Namn: Raoul Kouakou
Period i MFF: 2005-2007
A-lagsmatcher (mål): 26 (2)
Hur gick det i MFF: Raoul Kouakou värvades till MFF från norska Sogndal 2005, en mittback med ett par landskamper för Elfenbenskusten som beskrevs som: ”Stor, stark och mycket bra på huvudet. Han lyckades dock aldrig komma in i laget och tyvärr blev hans starkaste avtryck i MFF det han satte på Christian Järdlers okben i en hemmamatch mot Hammarby 2006. Efter detta lyckades Kouakou aldrig komma tillbaks. Sommaren 2006 lånades han ut till danska Viborg, där han blev nominerad till årets mål på deras fotbollsgala, men dock totalt sett inte gjorde någon större succé och han kom tillbaks till MFF igen. Han spelade en del i träningsmatcherna inför säsongen -07 men lyckades aldrig ta någon fast plats och såldes efter sommaren.
Betyg på tiden i MFF: 1
Vad hände sedan: Sommaren 2007 lämnade Raoul Kouakou MFF för norska Sandefjord. Kort därefter får han en svår knäskada, vilket leder till en dispyt mellan Sandefjord och MFF. Sandefjord ville häva köpet då man menade att MFF mörkat om att Kouakou skulle ha knäproblem sedan tidigare. Sandefjord har vägrat betala övergångssumman men så sent som i maj iår dömde Fifa att Sandefjord ska betala. Kouakou lyckades dock aldrig bli frisk nog för att spela och redan under hösten 2007 löste Sandefjord honom från kontraktet. Sedan dess är han klubblös. Enligt uppgift från Sven Liljegren, som fortfarande har viss kontakt med Raoul och har försökt hjälpa honom, så befinner han sig nu i Lyon och försöker rehaba sig för att kunna återuppta sin fotbollskarriär, något som just nu inte ser särskilt lovande ut.


Namn: Marcus Pode
Period i MFF: Moderklubb -2007
A-lagsmatcher (mål): 73 (13)
Hur gick det i MFF: Markus Pode började spela i MFF redan som liten knatte och ansågs under ungdomsåren vara en av klubbens mest lovande spelare. A-lagsdebut kom 2005 och den då 19-årige Pode visade framfötterna, fick spela i såväl Allsvenskan som i Champions League kval. Under 2006 fortsatte han att ofta hålla en plats i startelvan, trots att klubben köpt in JJ som anfallspartner till Junior. Marcus fick spela både yttermittfältare och som ”nr10” och gjorde det bra. Men säsongen -07 fick han det tuffare och fick dåligt med speltid. Sommaren 2007 lämnade han MFF för spel i Danmark och Nordsjälland.
Betyg på tiden i MFF: 6,5
Vad hände sedan: Efter en bra inledning gick det efterhand trögt för Marcus även i Nordsjälland. Han hade en hel del skadeproblem och fick inte särskilt mycket speltid i A-laget. En flytt hem till Sverige och TFF var aktuell redan under sommaren 2008 men då kunde klubbarna inte enas om priset. Ett halvår senare var dock övergången ett faktum. Skadeproblemen har dock fortsatt för Marcus även i TFF. Under förra säsongen blev det 14 matcher från start och bara två allsvenska mål, iår har han startat i ungefär hälften av matcherna, men ännu inte hittat målformen.


Namn: Jon Inge Höiland
Period i MFF: 2003-2005 och 2006-2007
A-lagsmatcher (mål): 129 (13)
Hur gick det i MFF: Säg namnet Jon Inge Høiland och jag är säker på att mer eller mindre alla MFF:are ser de ljuvliga bilderna från lördagen 30/10 2004 framför sig. Hur domaren blåser straff, hur Niklas Skoog missar straffen och hur Jon Inge Höiland kommer rusande, som från ingenstans och slår in returen. Där etsade han sig för evigt fast i våra hjärtan och försäkrade sig ett toppbetyg på denna lista. Endast det bästa är gott nog åt en hjälte! Nu är det ändå inte bara för det där målets skull som det är trevligt att minnas Höiland. Han var en av allsvenskans bästa högerbackar och en väldigt viktigt kugge i Prahls guldbygge. När han visade sig vara lika stabil som mittback och yttermittfältare som på sin mer naturliga ytterbacksposition sa Prahl: ”Höiland är som potatis, man kan ha honom till allt”. Efter ett halvår i FC Kaiserslauten 2006, var guldhjälten åter tillbaks i den himmelsblå tröjan. Den här omgången blev tyvärr inte fullt så framgångsrik för Jon Inge som drabbades av en långdragen skada.
Betyg på tiden i MFF: 10
Vad hände sedan: Inför hösten -07 var det dags för Jon Inge att vända hem till Norge och Stabaek. Där spelar han fortfarande och är en viktig spelare för laget. Så sent som i slutet av maj i år spelade Jon Inge träningslandskamp med Norska landslaget och var inblandad i segermålet mot Motenegro.


Namn: Junior
Period i MFF: 2006-2007
A-lagsmatcher (mål): 41 (25)
Hur gick det i MFF: När brassen Luiz Guimarães Sanabio Junior kom till Malmö FF hade han en lång lista av klubbar från olika länder i Europa på sitt CV. Junior köptes från Odense som ersättare för Afonso Alves och som sådan hade han såklart krav på sig att göra mål. Tillsammans med likaså nyinköpte Jonatan Johansson gjorde han direkt succé och de utgjorde under säsongen -06 en fantastisk anfallsduo. Säsongen efter gick det något tyngre för Junior även om han i perioder fortsatte att leverera. Efter säsongen 2007 lämnade Junior MFF för FC Köpenhamn med förhoppningen att få vara med och vinna titlar. Förutom att han gjorde massor av mål gjorde Junior sig också känd som en glädjespridare och skämtare, som gärna lånade både Fan-TV kameror och liftar för att höja stämningen på träningarna.
Betyg på tiden i MFF: 7,5
Vad hände sedan: I FC Köpenhamn fick Junior svårt att ta en ordinarie plats i startelvan och fick mest nöja sig med inhopp. Under 2009 lånades han ut till FC Nordsjälland, men efter dispyter ville klubben inte längre ha honom kvar och han fick återvända till FC Köpenhamn. Han blev sedan utlånad också till Randers, men inte heller där trivdes brassen och även den utlåningen avbröts. I en intervju med Himmelrikets Magnus Johansson i våras berättade Junior att han under den här perioden tröttnade på allt, blev deprimerad och funderade på att sluta spela fotboll. Inför denna säsong återvände han hem till Brasilien och klubben EC Vitória där han så här långt gjort succé och åter trivs med livet. I maj i år blev det dock känt att han gripits misstänkt för att ha förfalskat ett pass. Vad som sedan hände i den frågan har inte nått svensk media. 


Namn: Yksel Osmanovski
Period i MFF: 1987-1998 och 2004-2007
A-lagsmatcher (mål): 212 (42)
Hur gick det i MFF: Han kom till klubben redan som 10-åring och med mer än 200 MFF matcher i bagaget förtjänar Yksel mer än väl epitetet ”trotjänare”. Under sina ungdomsår lyckades Yksel bland annat med bedriften att vara med om att under en och samma dag vinna både pojk SM och Junior SM-guld. Sin allsvenska debut gjorde han 1995 och 1997 började han sin bana som utlandsproffs. Det blev tuffa år och Yksel gjorde aldrig någon större succé i vare sig Bari, Bourdeaux eller Torino. Han återvände till MFF 2004, men under första säsongen tillbaks blev det mest kortare inhopp för Yksel i den den hårda konkurrensen om mittfältsplatserna i guldlaget. Säsongen 2005 blev Yksels bästa efter återkomsten. Han var mer eller mindre bofast i startelvan, gjorde också en del mål och blev efter denna säsong uttagen till en träningsmatch med A-landslaget i januari -06. Säsongerna 2006 och 2007 spelade Yksel visserligen en hel del men fick allt svårare att ta en ordinarie plats.
Betyg på tiden i MFF: 7
Vad hände sedan: När han lämnade MFF efter 2007 var det för att han och klubben inte kunde komma överens om ett kontrakt för fortsättningen. Trots intresse från andra klubbar valde han då att också lämna fotbollen helt och istället ägna tid åt familjen. Lite himmelsblått finns dock kvar i Yksels liv – förutom att han fortfarande följer klubben i sitt hjärta så har han också tagit flygcertifikat. 

Text: Åsa "Iffifftös" Lind
Research: Magnus Johansson, Åsa "Iffifftös" Lind

Åsa "Iffifftös" Lind2010-06-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?