Lagbanner
Mannen som nickade till

Mannen som nickade till

I MFF:s årsböcker finns en sida där man presenterar de spelare som har gjort 100 och fler matcher för Malmö FF. Listan ökar hela tiden och det finns för närvarande 157 spelare. En av dessa är Tommy Hansson. Mikael Karlsson är tillbaka med ännu en skildring av en MFF-hjälte.

Han gjorde ett av Malmö FF: s viktigaste mål genom tiderna! I semifinalen mot Austria Wien i Europacupen 1979 nickade Tommy Hansson in målet som betydde att MFF var klar för finalen i München mot Nottingham Forest.

Tommy växte upp i Katrinelund i Malmö och bodde nära Värnhemssjukhuset. Kom tidigt i kontakt med fotbollen eftersom hans far spelade i Bunkeflo (var även med och bildade klubben), och han tog ofta med Tommy till idrottsplatsen när han spelade matcher. Den mesta tiden tillbringade han dock med kompisarna i parkerna, där de spelade fotboll från tidiga morgnar till sena kvällar.

Efter några år började Tommy att spela fotboll för BK Kick, där har Åke Larsson och Krister Kristensson (båda f d duktiga försvarspelare i MFF) också börjat sina fotbollskarriärer. Tommy spelade på topp och gjorde många mål i BK Kicks ungdomslag. Intresset för Malmö FF var stort och han cyklade till Malmö Stadion och såg på deras matcher. Någon särskild idol i laget hade han inte men han var en stor autografjägare.

Som många andra MFF-spelare upptäcktes Tommy Hansson av Malmö FF under en skolturnering. På dessa turneringar hade MFF en del scouter som letade efter nya talanger. Tommy gjorde ett bra intryck och fick förfrågan om han ville börja spela i MFF. Att få börja spela fotboll i Malmö FF var inget svårt val för 14-årige Tommy, som 1970 inledde sin fotbollskarriär Malmö FF. Det blev spel i pojklag 4, 3, 2 och lag 1 under sin debutsäsong i klubben, där det blev 41 matcher och hela 72 mål. I MFF fanns det många duktiga tränare, Calle Palmér, Kjell Rosén och Arne Månsson (samtliga alla tidigare spelare i MFF) var några som Tommy hade som ungdomsspelare.

– Jag tror att det är viktigt för MFF att spelare kommer tillbaka som ledare i klubben, idag finns många av dem som spelade med mig nu som ledare i klubben: Staffan Tapper, Tore Cervin, Thomas Sjöberg, Anders Palmér och Janne Möller, säger Tommy.

Tommy var en vass avslutare och gjorde många mål i pojklag och juniorlag. Ledarna för svenska juniorlandslaget plockade med Tommy i juniorlandskampen hemma mot Finland den 29 augusti 1973. Tommy startade matchen men blev utbytt i den 65 minuten. Sverige vann landskampen med 3-0.

Bob Houghton kom till Malmö FF 1974 och det var under detta år Tommy flyttades upp i seniortruppen och fick debutera i reservlaget. Bob införde lärlingsproffs i MFF och Tommy Hansson, Magnus Andersson, Per-Åke Åkesson och Kent Jönsson var de fyra som först blev proffs.

– Det var en lärorik tid, man stod och nötte avslut, skott, väggspel och fasta situationer. Vi hade olika sysselsättningar, någon jobbade på kansliet, någon på en resebyrå, för min del så blev det att putsa skor, lite av en materialförvaltare, säger Tommy.

Var det Bob Houghton som tränade er?
– Ja det var Bob, vi var bara fyra i början men vi blev fler efter hand.

Året efter fick Tommy debutera i A-laget i en uppskjuten match i EP-cupen. Matchen spelades den 17 juli i Köpenhamn mot BK Frem. MFF ställde upp med följande lag: Krister Nyholm, Christer Malmberg, Kent Jönsson, Staffan Holmstedt, Per-Åke Åkesson, Magnus Andersson, Claes Malmberg, Bo Larsson, Tommy Hansson, Conny Andersson och Tommy Andersson. På bänken började Tony Jönsson och Tore Cervin.

MFF som ställde upp med 9 reserver gjorde en mycket bra match enligt Bob Houghton. Matchen slutade 2-2. Målskyttar: Bosse Larsson och Tommy Andersson.

Den allsvenska debuten kom några månader senare. MFF spelade mot Åtvidabergs FF på Malmö Stadion den 19 oktober, och man ställde upp med följande lag: Jan Möller, Magnus Andersson, Krister Kristensson, Roy Andersson, Harry Jönsson, Staffan Tapper, Anders Ljungberg, Bosse Larsson, Tommy Hansson, Tommy Andersson och Conny Andersson. På bänken Tommy Larsson och Tore Cervin, som ersatte Hansson i den 59 minuten.

MFF vann med 3-0, Målskyttar: Tore Cervin 2 mål och Tommy Andersson.

Bob Houghton var nöjd med Tommys debut. Tommy hade en nick i stolpen och hans inlägg till Tommy Andersson betydde 1-0. Det blev bara dessa två matcher i A-laget för Tommy under denna säsong. Han spelade 30 matcher och gjorde 35 mål i reservlaget, och det var även sista året med juniorlaget.

Under 1976 spelade Tommy mest i reservlaget (gjorde hela 37 mål på 31 matcher), det blev 10 matcher i A-laget, 2 av dessa i allsvenskan.

1977 skulle bli Tommys bästa fotbollsår. Han tog en ordinarie plats i A-laget, vann allsvenskt guld, kom tvåa i den allsvenska skytteligan, debuterade i både U-landslaget och A-landslaget. I U-landskampen Norge mot Sverige den 26 maj, fick Tommy debutera genom att som inhoppare avgöra matchen med sitt 3-2 mål.

I den tredje omgången av allsvenskan spelade MFF mot AIK på Råsunda. AIK tog ledningen redan efter 6 minuter. Men MFF kvitterade sju minuter senare och det var Tommy som gjorde sitt första allsvenska mål. Tommy Andersson sköt ett hårt skott i stolpen och Hansson var framme på returen. I den 35 minuten slog AIK-målvakten knockout på Tommy som fick föras till Karolinska Sjukhuset med sönderslaget näsben. Matchen slutade 1-1. Det visade sig att det inte var större fara med Tommy. Han kunde spela redan matchen därpå mot Örebro SK (vinst med 1-0).

Tommy gjorde 11 allsvenska mål under säsongen och blev tvåa i skytteligan tillsammans med Sanny Åslund AIK, och Thomas Ahlström Elfsborg. Mats Aronsson (Landskrona Bois) och Reine Almqvist (IFK Göteborg) vann skytteligan på 15 mål vardera.

När MFF på Malmö Stadion mötte Hammarby IF gjorde Tommy ett äkta hattrick när MFF vann med hela 6-0! Roland Andersson inledde målkalaset, sedan gjorde Tommy sina tre, Tommy Larsson och Thomas Sjöberg avslutad med ett mål vardera.

Förbundskapten Georg ”Åby” Ericsson tyckte att Malmöspelaren borde få en chans i landslaget. Tommy gjorde sin A-landslagsdebut i bortamatchen mot Island den 20 juli. Tommy började på bänken och fick senare ersätta HBK:aren Sigge Johansson, då spelade han på topp tillsammans med klubbkompisen Thomas Sjöberg. Matchen, som inte blev någon större tillställning, slutade med en svensk 1-0 seger, efter mål av Sonny Johansson.

I den 23 omgången blev det klart att MFF vann allsvenskan efter segern mot Östers IF på Malmö Stadion med matchen enda mål (straffmål av ”Puskas”). Tommy spelade 24 av de 26 allsvenska matcherna och fick ta emot sin första medalj, som blev av valören GULD!

Året efter blev det allt tuffare för Tommy att hålla sin plats i laget, han hamnade mest på bänken och växlade med spel i reservlaget. I säsongen sista match spelade MFF final i Svenska Cupen. Malmö FF reste upp till Bromölla för att möta Kalmar FF den 4 november. Tommy ersatte Tore Cervin i den 65 minuten, men trots bytet lyckades inte MFF få hål på smålänningarna inom ordinarie tid. Sex minuter in i förlängningen gjorde Ingemar Erlandsson 1-0, och Tommy Hansson fastställde slutresultatet genom att göra 2-0 i den 107 minuten.

MFF vinner härmed sin tolfte cuptitel och Tommy sin första. 

Tommy spelade alla matcherna i Europacupen 1978/79, förutom matchen mot Dynamo Kiev hemma. När säsongen inleddes 1979 var Tommy tveksam om han skulle ta en plats i laget. Division 3-klubben Lunds BK hade kommit med ett erbjudande om att de kunde fixa både lägenhet och ett framtidsjobb. Tommy väntade på ett besked av tränaren Bob Houghton. Men eftersom det blev en hel del skador under våren valde Bob att behålla kvar Tommy i klubben. MFF besegrade Wisla Krakow i kvartsfinalen med totalt med 5-2. Tommy spelade på topp tillsammans med Tore Cervin i dessa två matcher och gjorde det viktiga målet på bortaplan som slutade 1-2.

Det blev 0-0 i den första semifinal matchen borta mot Austria Wien, och Tommy blev utbytt i den 70 minuten. Returen på Malmö Stadion den 25 april är en match som Tommy aldrig glömmer. MFF-spelarna kom ut till andra halvlek med ett 0-0-resultat. MFF hade haft övertaget i matchen, och de 25 239 personer på Stadion denna onsdagskväll väntade alla på ett MFF-mål.

I inledningen av den andra halvleken blev Ingemar Erlandsson fälld på österrikarnas planhalva och domaren blåste frispark för di blåe. Tiden stod på 47 minuter, och Anders ”Puskas” Ljungberg gick fram till bollen, han tittade upp mot lagspelarna som fanns framme vid motståndarnas mål, tog ett par steg bakåt och tog sats. Sedan klippte han till bollen, Tore Cervin sprang mot den främre stolpen när bollen slogs och tog med sin back. Tommy drog sig till den andra stolpen och blev helt fri när bollen dök upp. Han gick upp och fick en perfekt träff med pannan och nickade bollen i mål.

Hela Malmö Stadion skrek ”Tommy, Tommy, Tommy”! Det var en otrolig känsla, berättar han, och minns också att MFF var nära att utöka till 2-0. Men MFF vann matchen och var otroligt nog i en final för mästarlag i Europacup.

I finalen där MFF mötte Nottingham Forest, spelade Tommy till den 82 minuten då han byttes ut mot Tommy Andersson. MFF förlorade matchen med 0-1.

– Det var en härlig upplevelse att få vara med om, och jag tror att det blir otroligt svårt för något svenskt lag att få uppleva detta igen, menar Tommy.

Tommy missade bara en match under säsongen, fick en bronsmedalj efter lagets fjärdeplacering i allsvenskan. Inte nog med att ha fått spela en Europacupfinal, det blev även en Världscupfinal mot Club Olimpia från Paraguay (Nottingham Forest hade lämnat återbud, och MFF fick chansen). Tommy spelade den första matchen på Malmö Stadion som slutade 0-1. I returen (som spelades i februari 1980) satt han på bänken (hade en inflammerad fot) och ersatte Anders Olsson i andra halvlek. Returmatchen slutade med en 1-2 förlust.

Malmö FF besegrade IK Brage i Svenska Cupfinalen på Råsunda 1980 i en mycket jämn match. Efter full tid och förlängning var resultatet 3-3, målskyttar: Thomas Sjöberg 2 och Ingemar Erlandsson 1. MFF kunde till sist vinna denna mycket spännande match med 8-7 efter straffar. Prytz, Sjöberg, Erlandsson och Anders Ohlsson satte sina medan Tommy Hansson missade sin. Det blev hans andra titel och så blev det stora silvret efter MFF:s andraplats i allsvenskan.

Mitt under 1980 hade tränaren Bob Houghton lämnat MFF för ett tränaruppdrag i Grekland. Den assisterande tränaren Keith Blunt tog över och fick fortsatt förtroende även under nästa år. Måndagen den 9 mars 1981 flög spelartrupp i Malmö FF ner till Saudiarabien, för ett 6-dagars träningsläger. Det blev två matcher, 2-0 seger mot Al-Quadisiyah och 4-1 seger mot FC Ittihad. Tommy spelade båda matcherna och dessa skulle bli hans sista i MFF-tröjan.

Jag frågar Tommy varför han lämnade MFF efter bara några månader in på säsongen.
– Jag och tränaren Keith Blunt kom inte särskilt bra överens, samtidigt så valde han att satsa på Poul Mckinnon istället. Jag hade ingen lust att spela i reservlaget igen.

Efter några veckor blev det klart att IFK Malmö blev ny klubb för Tommy.

Jag undrar hur han som blå kunde välja di gule.
– Jag hade precis fått jobb på brandkåren i Malmö, och det var många klubbar som var intressanta, men min chef tyckte att jag skulle välja någon i närheten med tanke på jobbet. Så då blev det IFK som på den tiden låg en division från allsvenskan.

Blev det några problem som MFF:are att spela i IFK?
– Nej, det tyckte jag inte. Visst skrevs det kilometervis i tidningarna och det var väl någon enstaka medlem som hade ont av det, annars var det inget som jag märkte. Jag hade även bra kontakt med Eric efteråt, dom hade ju fått bra betalt för mig och i kontrakten stod det att jag kunde återvända till MFF.

Det blev fyra säsonger i IFK Malmö där han fick uppleva både kval för att hänga kvar och kval till Allsvenskan. Tommy hade Kajan Sandell som tränare under första året och fick sedan Roland Sandberg som tränare. Han spelade både på mittfältet och som forward. 1983 blev Tommy tvåa i skytteligan och laget blev tvåa i serien och fick kvala till allsvenskan. Föll mot IFK Norrköping med sammanlagt 0-5.

1985 skrev Tommy på för division 3-klubben Lunds BK, klubben som han var nära att skriva på för redan 1979. I laget fanns Claes Malmberg och Jan-Olov Kindvall, som Tommy spelat tillsammans med i MFF tidigare. Tommy hade tre fina säsonger i LBK där han öste in mål och vann den interna skytteligan under samtliga år. Under de två sista åren spelade Tommy med den lovande forwarden Martin Dahlin, som 1988 skrev på för MFF. Tommy berättar att han direkt såg att det var en spelare som hade alla förutsättningar att gå långt.

Det blev ingen fortsättning i LBK. Tommy var intresserad av att spela elitfotboll igen och tränaren Krister Kristensson tyckte att Tommy borde spela för Trelleborgs FF. Det blev två säsonger i division 1-laget och bland spelarna fanns även där några f d MFF: are: Anders Grimberg, Anders Ohlsson och Jan Sjögren. Anders Palmér kom under andra säsongen. I TFF fick Tommy även spela mittback.

En match som Tommy minns väl från tiden i TFF, var när Malmö FF kom på besök till Vångavallen den 9 augusti 1989 i svenska cupen. MFF hade tidigare i juni vunnit cup-finalen mot Djurgården med 3-0 i 1988/89 års cup. Till Trelleborg kom MFF med det starkaste laget: Thern, Schwarz, Dahlin, Patrik A, Lindman...

TFF vann matchen sensationellt med 1-0.

Året efter skulle TFF få Tom Prahl som ny tränare. Prahl har samma grundsyn på fotbollen som Houghton, och det hade Tommy haft mycket av under sin fotbollskarriär. Därför valde han att varva ner som spelande tränare i Rydsgårds AIF. Det blev några år som spelande tränare i några klubbar, och sedan 1990 har Tommy enbart varit tränare. Idag tränar han division 2-klubben Höllvikens Goif.

Följer du MFF idag?
– Jag är och tittar på MFF:s hemma matcher så ofta jag kan och jag måste säga att den nya Stadion är ett lyft för MFF och för fotbollen i Malmö.

Har du kontakt med någon MFF-polare från förr?
– Jag träffar många på MFF:s hemmamatcher, sedan har jag spelat i Guldlaget också. Jan Möller är målvaktstränare här i Höllviken.

Tipsar du MFF om det är några talanger du ser?
– Det gör jag. Staffan Tapper var här och tittade på en av våra spelare nyligen. Jag förstår inte varför man hämtar så många spelare utanför Skåne, här finns många duktiga runt om Malmö och i Skåne.

Tommy var en fysiskt stark spelare, snabb, bra skott med högern (extremt högerfotad), bra styrka i benen vilket märktes genom de stenhårda frisparkarna. Hade god näsa för mål. Spelade mest som forward, men var även yttermittfältare.

I ungdomen var han även en lovande brottare vilket är bra träning för en fotbollsspelare under vinterhalvåret. Många MFF-spelare var ju brottare förr om åren: Krister Kristensson, Erik Nilsson, Sture Mårtensson med flera.

Fakta: Tommy Hansson
 
Född: 9 januari, 1956 
Bor: Bunkeflostrand
Klubbar: BK Kick (- 1969), MFF ungdomslag (1970-1975), Malmö FF (1975-1981), IFK Malmö (1981-1984), Lunds BK (1985-1987), Trelleborgs FF (1988-1989), Rydsgårds AIF (1990), Oxie IF (1991-1992), Blentarps BK (1993).

Klubbar som tränare: Rydsgård AIF, Oxie IF, Blentarps BK, Husie FF, Kardadzic, IFK Malmö, IFK Klagshamn, Vellinge IF och Höllvikens Goif.

Guld: 1977
Silver: 1980
Brons: 1979
Cupguld: 1978, 1980
Bragdguldet: 1979
Världscup final: 1979-80

Landskamper: 1 A, 4 U, 15 J
190 matcher och 52 mål i MFF
84 matcher och 25 mål i Allsvenskan
111 matcher och 101 mål i reservlag 1
3 matcher och 5 mål i reservlag 2
200 matcher och 243 mål i ungdomsfotbollen i MFF

Ungdomstränare i MFF: Arne Månsson, Calle Palmér, Kjell Rosén, Imre More
Reservlaget: Kjell Hjertsson
Övriga tränare: Bob Houghton, Keith Blunt, Kajan Sandell, Roland Sandberg, Karl-Erik Hult, Krister Kristensson, Marek Skurczynski,

Källor: MFF:s årsböcker, 100 MFF-are (Håkan Malmström), 1979 När Malmö FF var näst bäst i Europa (Mats Weman)

Mikael Karlsson2010-08-12 12:35:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF