Lagbanner
Inför Camp Schnitzel: Allt om Wien
Ein Schnitzel, bitte!

Inför Camp Schnitzel: Allt om Wien

Så var det dags för den sista bortaresan detta europaäventyr. Nu styr vi kosan mot Österrikes huvudstad. I guiden får ni bland annat reda på vad "Fucking Hell" är för något, vilken kroppsdel "Pinsel" är på en Gamsbock och var österrikarna gör av sina pannkakor.

Befolkning:  
De flesta känner säkert till att Wien är Österrikes huvudstad och största stad. Staden har cirka 1,7 miljoner invånare. Det är en fjärdedel av hela landets befolkning.
 
Den typiske Österrikiske mannen har några trivselkilon för mycket men är inte fet. Östterike har störst andel överviktiga män i EU ( 51%) men fjärde minst feta män ( 8,6% ).  Tydligen äter männen först då landet har den lägsta andelen överviktiga och feta kvinnor.
 

Läge:
Wien ligger allra längst österut i Österrike nära den Slovakiska gränsen. Det är bara några mil till den Slovakiska huvudstaden Bratislava.

 
Sevärdheter:
Wien är en stad med många tjusiga gamla byggnader som Stefansdomen eller Schönbrunn. Tycker man om vita hästar som gör piruetter så kan man besöka Spanska Ridskolan. Tär fotbollen på psyket så kanske du skall passa på att besöka Sigmund Freud museét.
Vill man gå och julshoppa så är affärerna öppna 9.00-18.30.

 
Valuta:
Än så länge så har man i Österrike den vacklande valuten Euro.

 
Väder:
Det är normalt sett något varmare i Wien än i Malmö vid den här tiden. I Wien är det normalt sett runt 4 grader varmt dagtid och runt fryspunkten nattetid. Regnar eller snöar gör det inte så mycket. Normalnederbörden är 48mm.
 
Just nu ser prognoserna lovande ut med 5 grader, mulet men inget regn, under matchen.
 
Väderprognoser hittar man HÄR:

 
Lagar:
Ni behöver inte vara rädda för att dömas till dödsstraff om ni gör något dumt i Wien. Österrikarna var första av alla att avskaffa detta straff. Det skedde redan 1787. Där hade Fritzl tur!

 
Musik:
Höjdpunkten för Österrikisk musik ligger en bit bak i tiden. Killar som till exempel Strauss, Schubert och Mozart låg förr högt på listorna.
 
Sentida efterträdare som Falco och DJ Ötzi har också legat på listorna, men det känns inte som om de blir lika långlivade i musikhistorien.


Glöm inte att köpa hem DJ Ötzi´s julskiva!
 
Det har skrivits en del låtar om Wien. Ett exempel är Ultravox låt Vienna.  HÄR hittar ni en ytterst pinsam intervju från Måndagsbörsen om låten. Ta fram skämskudden!

 
Mat:
Maten påminner både om sydtysk och ungersk. Här finns surkål, knödel och gulascher.
 
Vill ni äta just gulasch så finns restaurangen Gulaschmuseum. De har över femton varianter innehållande allt från choklad till komage.
 
De flesta vettiga människor äter sina pannkakor med något sött på, kanske lite glass eller grädde till också. Inte österrikarna, inte. De tar istället sina pannkakor och strimlar ner i en klar buljong, så kallad Fritatensuppe.
 
Wienerschnitzeln är stadens signaturrätt. Se dock upp med de restauranger som serverar schnitzel gjord på griskött. Kalv skall det vara!
 
Efter huvudrätten så kan man snaska i sig i lite Sachertårta. Kanske till och med på Café Sacher där bakverket först såg dagens ljus 1832.
 
Vill du inte se vad du äter så rekommenderar källarmästaren "Noir – Dinner in the dark". Ett ställe där du äter i totalt mörker och många i serveringspersonalen är blinda. 49 Euro för en 3-rätters får man betala för att leta efter maten i mörkret.

 
Dryck:
Mitt i Europa så är Österrike en kombination av olika dryckestraditioner. Här finns både inhemskt öl och vin.
 
Med tanke på årstiden så kan jag rekommendera några trevliga julöl. Edelweiss Gamsbock är ett starkare veteöl och och Samichlaus Bier är en dubbelbock på hela 14%. Köp gärna hem en flaska och lagra den till en julafton om några år.


Bocken som ölen är döpt efter. Nu vet ni också vilken av kroppsdel som heter "Pinsel"
 
En annan öl med österrikisk anknytning är Fucking Hell. Det är en ljus öl, därav ”Hell” i namnet, som är döpt efter den österrikiska orten Fucking. Ölet bryggs dock i Tyskland.
 
Man var tidiga med kaffe i Wien. Detta berodde på att ockuperande turkar lämnade kvar en hel hög bönor när man gav sig iväg.
 

Extrainformation: 
Skickar ni hem ett vykort till nära och kära så tänk på att österrikarna som var först med detta redan år 1868.

Peter Lind2011-12-12 17:17:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten