Lagbanner
Årets: Himmelrikets Favorit

Årets: Himmelrikets Favorit

Trots att han bara spelade drygt halva säsongen fick Pontus Jansson överlägset flest röster av Himmelrikets redaktion, när vi skulle komma fram till vem som var bäst månad för månad. Han är i synnerligen gott sällskap. Summeringen av 2011 går vidare.

Jag minns en solig februaridag i Marbella där solen sken skönt medan rapporter om regnrusk kom från Sverige. Pontus Jansson stod framför mig och det var första gången jag pratade med honom. Malmö FF var på träningsläger och han var med mest för att se och lära. Han var lång och smal, fjunig i ansiktet och beskrev sig som spelare ”lite som Zlatan”.
 
Jag fick efteråt höra att han blev lätt trakasserad för detta av sina lagkamrater. Zlatan liksom. Då var Pontus från början en mittfältare som var tänkt att ha som backup i anfallet, och om han tyckte att han hade en del som påminde om Zlatan så var väl inte det hela världen. Sämre förebilder kan man ha.
 
Året var 2009, det har alltså gått knappt tre år. Det är ingenting egentligen. Sen dess har Pontus blivit mittback, mött Zlatan och fått beröm av densamme, blivit ordinarie i MFF och skaffat sig ett antal nödvändiga kilon som inte fanns på den där ungdomskroppen. Framför allt har han vuxit ut till en stjärna. Det är få förunnade att få gå hela vägen från ståplats på Malmö Stadion till gräsmattan på Swedbank Stadion och ta emot hyllningarna från ståplatspubliken.
 
Att påstå att det har gått undan kanske man inte ska göra trots allt. Han spelade ju även tillräckligt många matcher i fjor för att få guldmedalj. Fast det är klart, i ärlighetens namn berodde mycket av speltiden på att Jasmin Sudic skadade sig. Och när MFF värvade Yago Fernandez var det inte för att ha portugisen på bänken. Där hamnade Pontus.
 
Det är först i år, efter att Roland Nilsson lämnade för FC Köpenhamn, som Pontus slagit igenom, big time. Från en säker bänkplats till rubrikerna, lovorden, speltiden, glansen, mediabevakningen… till årets spelare. Det tog ett knappt halvår. Så kanske man kan säga att det gått undan i alla fall.
 
När Himmelriket hade sin Fotbollsgala vann han i alla kategorier som var möjliga för honom att vinna: Årets genombrott, årets back och årets spelare. Himmelrikets läsare skickade in floder av mejl och en överväldigande majoritet lade sina röster på 20-åringen.
 
Varje månad med allsvenskt spel röstar redaktionen fram en Himmelrikets Favorit. Alla väljer ut tre spelare, där den som har ansetts varit bäst får 4 poäng, de andra bägge får 2 respektive 1 poäng. Pontus vann två månader, augusti och oktober, och var bara en enda röst ifrån att vinna även september. Han fick överlägset flest antal röster (se nedan), det var inte direkt tal om målskillnad. Detta efter bara en drygt halv säsong som ordinarie. Imponerande.
 
Det är alltså inte utan att det är en ytterst värdig vinnare av titeln Himmelrikets Favorit 2011, Pontus Jansson. Roligare än att han vann ska emellertid det bli att se varthän hans utveckling tar vägen nästkommande år. För snart tre år sen stod Pontus och beskrev sig ”lite som Zlatan”. Jag är rätt säker på att om några år får jag vara med om att intervjua ett backlöfte, som beskriver sig själv ”lite som Pontus”.
 
****
 
Spelare och antalet poäng under året:
 
1. Pontus Jansson – 147
 
2. Dusan Melicharek – 71
 
3. Daniel Andersson – 44
 
4. Daniel Larsson – 41
 
4. Guillermo Molins – 41
 
6. Mathias Ranégie – 40
 
7. Ulrich Vinzents – 36
 
8. Ricardinho – 32
 
9. Wilton Figueiredo – 28
 
10. Johan Dahlin – 27
 
11. Jiloan Hamad – 20
 
12. Jeffrey Aubynn – 19
 
13. Ivo Pekalski – 18
 
14. Jimmy Durmaz – 16
 
15. Dardan Rexhepi – 11
 
16. Markus Halsti – 10
 
17. Amin Nazari – 8
 
18. Agon Mehmeti – 6
 
19. Miiko Albornoz – 3
 
20. Miljan Mutavdzic – 2
 
21. Filip Helander – 1
 
****
 
Årets Himmelrikets Favoriter:
 
April – Dusan Melicharek
 
Maj – Guillermo Molins
 
Juni – Dusan Melicharek
 
Juli – Daniel Larsson
 
Augusti – Pontus Jansson
 
September – Mathias Ranégie
 
Oktober – Pontus Jansson
 
****
 
Tidigare års Årets Himmelrikets Favorit:
 
2005 – Daniel Andersson
 
2006 – Jonatan Johansson
 
2007 – Anders Andersson
 
2008 – Ola Toivonen
 
2009 – Ricardinho
 
2010 – Johan Dahlin

Magnus Johansson2011-12-20 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?