Lagbanner
Beslut i JO-anmälan: Polisen får kritik
Foto: Supras Malmö Media

Beslut i JO-anmälan: Polisen får kritik

Efter ett års processande har det äntligen kommit ett beslut i vår JO-anmälan mot polisen för deras agerande i samband med mötet mellan Malmö FF och Helsingborgs IF uppe i Helsingborg sommaren 2011.

Direkt efter derbyt 2011 bestämde sig jag, Ulf Nilsson, och Helen Johansson för att vi behövde se över hur man egentligen får agera från polisens sida. Jag och Helen försökte få en samlad bild från det som hände och samlade därför in vittnesuppgifter från de som ville ge sin syn av det hela, och sen sammanställde vi det hela i en JO-anmälan mot polisen. Jag tänker inte här gå in i detalj på vad som skedde under derbyt, men vår kritik berörde framförallt den brist på planering som genomsyrade hela polisens agerande under dagen.

Vill ni läsa en mer detaljerad berättelse av lördagen kan ni läsa min egen krönika om det här "Hur man förstör en derbyfest". Notera att detta givetvis är min egen högst subjektiva uppfattning av händelseförloppet.

Arbetsgången
När vi lämnat in JO-anmälan trodde nog varken jag eller Helen att det skulle bli något med den, och därför blev vi glatt överraskade när vi fått reda på att den gått vidare för att polisen skulle ge sin syn på vår anmälan. Därefter fick vi också yttra oss om Polisens kommentarer, men man kan väl konstatera att vår huvudsakliga kritik fortfarande stod kvar efter Polisens kommentarer.

I veckan kom så beslutet och vår uppfattning av det är att det absolut rör sig om åtminstone en delseger i kampen om att få gå på fotboll utan att behandlas som kriminell.

Jag tänker inte delge hela beslutet (däremot kan ni finna det här) , men tänkte summera vad vi anser vara viktiga delar av beslutet.

"Beslutet i korthet: Inför och efter en fotbollsmatch mellan Helsingborgs IF och Malmö FF på Olympia i Helsingborg uppstod allvarliga ordningsstörningar. Det föranledde polisen att anvisa Malmösupportrarna väg och att, efter matchen, avlägsna dessa med bussar till Malmö. Polismyndigheten i Skåne kritiseras för att dess förberedelser varit otillräckliga och för att vissa tvångsåtgärder, som vidtagits i hast, inte dokumenterats.

Det är tveksamt om avlägsnandet av Malmösupportrarna hade stöd i polislagen, men polisen kritiseras ändå inte för detta, eftersom det inte synes ha förelegat någon möjlighet att upprätthålla ordningen på ett mindre ingripande sätt.

Det inträffade väcker frågor som bör övervägas av statsmakterna. Beslutet tillställs därför den nationella samordnare, som av regeringen tillsatts för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang, för kännedom."

I den mer detaljerade genomgången av beslutet hittar man bland annat:

"Anmälarnas kritik mot polisen går framför allt ut på att insatsen var dåligt organiserad, vilket ledde till avsevärda olägenheter för Malmösupportrarna, ordningsstörningar samt en allmänt upprörd stämning. Av den utredning som Polismyndigheten i Skåne redovisat och av den delvis mycket bristfälliga dokumentationen får anses framgå att anmälarnas kritik har en hel del fog för sig. Det får anses utrett att planeringen brustit och att insatserna i flera delar var improviserade."

"Av den fullständiga frånvaron av dokumentation drar jag, med stöd även av vad som i övrigt framkommit, slutsatsen att åtgärderna beslutats i hast, utan den eftertanke lagstiftningen förutsätter.
Det är vidare tveksamt i vad mån 13 c § polislagen ger stöd för de åtgärder som vidtogs. "

"Sammanfattningsvis kan Polismyndigheten i Skåne inte undgå kritik för den brist på organisation som enligt vad som framkommit förekom vid insatsen och för att vidtagna åtgärder inte dokumenterats i enlighet med gällande bestämmelser. Att min kritik mot polisen stannar vid detta betyder inte att förhållandena i övrigt varit godtagbara."

"Det kan som framgått ifrågasättas i vad mån de åtgärder polisen i detta fall vidtog har stöd i polislagen. Även om jag under de särskilda omständigheter som här förelåg inte kritiserat polisen i denna del anser jag att saken bör uppmärksammas i samband med de överväganden som statsmakterna gör ifråga om högriskmatcher och liknande evenemang. Inte minst bör det klarläggas i vilken utsträckning enskilda medborgare utan egen förskyllan bör kunna bli föremål för polisiära tvångsingripanden."


Summering från vår sida
Vår avsikt har aldrig varit att "sätta dit" polisen utan snarare få klarläggande i hur de faktiskt får agera och vi känner att detta är ett steg på vägen.
Vi vill också att man skall ha tydliga riktlinjer för hur man ska arbeta för att undvika den typen av spontanta och ogenomtänkta beslut som haglade från polisens sida under den här dagen.

Vi har full förståelse för att arbetet i samband med riskmatcher inte är okomplicerat och det är självfallet att det kan bli problem eller fel från polisens sida. Men om ordentlig organisation och planering saknas ökar risken för att problemen, felen och irrititationen mot dem blir fler, större och allvarligare än nödvändigt.

Jag och Helen vill tacka alla som hjälpt till på vägen.

Och till sist kan det vara på sin plats att återigen förtydliga att detta INTE har varit Himmelriket som lämnat in anmälan utan jag och Helen som privatpersoner.

Läs hela JO-beslutet här.

Ulf "Raulolle" Nilsson och Helen Johanssonulf.nilsson@svenskafans.com2012-10-07 13:50:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF