Den perfekta lagspelaren
Miljan Mutavdžic förvann ganska abrupt och jag har skrivit en reflektion över hans tid i klubben.
Miljan Mutavdžic värvades inför säsongen 2009 från FK Javor i Serbiska ligan. Större klubbar som Röda Stjärnan var intresserade men presidenten ville hellre att Miljan skulle gå utomlands. Det ryktas om att övergångssumman slutade på 400 000 euro. I Miljan hade MFF fått sin efterlängtade tvåvägsmittfältare som både var bra defensivt och offensivt.
Han imponerade i träningsmatcherna och borta mot BK Häcken i premiären var Miljan bra, och han fick kröna insatsen med att avgöra matchen genom att nicka in en hörna under matchens slutsekunder. Värvningen av Miljan var så här långt en succé och var precis den spelartyp som laget hade suktat efter.
Sen kom bakslaget
På en träning några dagar innan hemmapremiären kom bakslaget som inte fick komma – Miljan slet av främre korsbandet i sitt vänstra knä. Detta var en extra tung skada då Miljan egentligen var den enda tvåvägsmittfältaren i truppen som hade det offensiva djupledsspelet i sitt register. Nu började en lång resa tillbaka för Miljan som hade varit med om problem med samma knä tidigare. Frågan jag tror många ställde sig var: Kommer Miljan någonsin tillbaka?
Det tog hela 2009 för Miljan att vara redo för en comeback rent fysiskt, men det skulle visa sig att han behövde längre tid än så. Miljan drabbades av följdskador vilket resulterade i bland annat höftproblem och rädslan att åka på ytterligare en korsbandsskada i samma knä, ven inte bara i huvudet på en själv, utan med säkerhet även hos Miljan. Att övervinna denna rädsla samt att våga gå in på plan och köra för fullt igen, kräver både tid och mod. Jag kan förstå om tankarna spretade åt alla möjliga håll när de egentligen bara borde vara fokuserade på själva spelet.
Nytt spelsystem
Under tiden Miljan hade varit borta hade även sättet laget spelade på förändrats. Från att ha spelat ett ganska traditionellt 4-4-2 system hade laget börjat spela ett spel som gick ut på att spela ett snabbt passningsspel med bollen på marken och med få tillslag. Man spelade nu nästan med två sittande mittfältare där den ena om tillfälle gavs, kunde följa med upp i anfallen, men deras roll blev mer som bollfördelare än som genombrottsspelare.
Det andra som hade skett var att man köpt in nya spelare i Ivo Pekalski och Wilton Figueiredo som lagt beslag på innermittfältsplatserna. I det nya systemet utnyttjade man inte Miljans djupledsspel när man gick till anfall. Miljans roll gick från att vara självskriven, till en att vara en back-up till Pekalski och Wilton. Under 2010 blev det endast en match från start samt elva inhopp för Miljan.
Norlings ankomst
När Rikard Norling blev ny tränare i MFF innebar detta ny luft under vingarna för Miljan som under 2011 spelade 12 matcher från start och gjorde 10 inhopp i Allsvenskan. I Norlings system fyller ofta en av innermittfältarna på och tar en offensiv roll när laget går till anfall. Under hela året fram till bortamatchen mot Kalmar den 2 oktober hade Miljan fått spela i den mer defensiva rollen.
I matchen mot Kalmar fick Miljan chansen i den offensiva mittfältsrollen och det såg ut som att Miljan hade hittat hem igen. Plötsligt fick vi se vad Miljan var bra på, att fylla på i djupled och hitta ytan mellan mittfält och backlinje vilket gör honom svårmarkerad. Att komma rättvänd i djupled på offensiv planhalva med boll där han kan lägga ut passningarna antingen på kanten eller i djupet till anfallarna.
Miljan hade knapert med speltid under sin tid i MFF men jag har aldrig hört honom klaga utan han har i intervjuer sagt att han självklart vill spela mer, men att han bara kan göra sitt bästa på träningarna för att övertyga tränaren.
Miljan verkar vara en lojal, sympatiskt och ödmjuk person. Miljan kan spela mittback, defensiv mittfältare, tvåvägsmittfältare och är den perfekta lagspelaren för en tränare. Miljan lämnade lite snopet och trots att jag inser att det var en seperation som var nödvändig för båda parter, kommer jag att sakna Miljan. Jag hoppas att han lyckas fullt ut och hittar hem i nästa klubb. Tack för den här tiden.