Lagbanner
MFF:s ordförande Håkan Jeppsson: "Medlemmarna ska alltid äga besluten i föreningen"

MFF:s ordförande Håkan Jeppsson: "Medlemmarna ska alltid äga besluten i föreningen"

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson ger nu svar på de frågor som ni läsare skickat in till honom. Läs hans svar om allt från det ekonomiska resultat och 51-procentsregeln till vad han anser om pyroteknik på läktarna.

När Himmelriket gav er läsare chansen att ställa frågor direkt till klubbens ordförande strömmade det in kring 40 frågor. Många av dem var likartade varpå Himmelrikte gallrade bort några stycken. Nedan finner ni de som vi tog vidare och lät Håkan Jeppson svara på.

*****

Vilket ansvar tycker du, att du som Styrelseordförande har för den överraskande negativa ekonomiska utvecklingen i MFF under slutet av 2010?
Johan Erichs

Håkan: 
Yttersta ansvaret inför medlemmarna har alltid vi i styrelsen. Det finns inget att orda om. De viktiga frågorna för oss i styrelsen är därför hur det kunde uppstå? Och hur vi förhindrar att det sker igen. Styrelsen får varje månad resultatrapport, likviditetsrapport samt helårsprognoser för både resultat och likviditet. Vi har aldrig tidigare varit med om dylika avvikelser. De rapporter som vi fått har alltid tidigare stämt, inom ramen för de ”normala” avvikelser som alltid kan finnas mellan prognos och resultat. Vi hade alltså ingen anledning utifrån tidigare erfarenheter att inte tro på de rapporterna vi fick. Personligen har jag alltså själv fått dessa ekonomiska rapporter under ett flertal år. Nu har detta hänt och vi har därför vidtagit åtgärder. Till exempel kommer vi att genomföra en fullständig revision även under innevarande år 2011. Jag har också tagit beslut på att vi ska genomföra en extern styrelseutvärdering under februari/mars.


*****

Har du och andra styrelsemedlemmar haft en för bristande insyn i den löpande verksamheten eller är det som du antyder i en SDS-artikel att "våra ledamöter jobbar redan 150 procent i sina ordinarie uppdrag" och har underförstått inte så mycket mer tid att lägga ned exempelvis i MFF:s löpande verksamhet? Hur mycket tid lägger du själv ner på MFF under en för dig normal arbetsvecka och önskar du att du kunde lägga ner mer tid?
Johan Erichs

Håkan:
 
Uppenbarligen har vi ju haft bristande insyn, men samtidigt har vi som jag skriver ovan inte haft anledning att tro att det skulle vara några fel i de rapporter vi fått. När det gäller vårt engagemang menar jag att det inte finns några gränser. Själv lägger jag mellan 10 till 20 timmar i veckan på mitt arbete i MFF.


*****

Kommer styrelsens sätt att arbeta att förändras på något sätt efter överraskningen med de skenande kostnaderna under förra årets slutfas? I så fall hur?
Johan Erichs


Håkan: Ja, vi kommer som sagt att genomföra en fullständig revision även under året, per 30 juni eller per 30 september. Vi har också gett vår interims-vd Per Nilsson i mycket tydligt uppdrag att införa bättre rutiner för ekonomisk kontroll och uppföljning i den operativa verksamhetens alla delar. Det bygger på ett ökat ansvar på respektive avdelningschef och nya rutiner för hur ekonomiska beslut fattas och rapporteras. Dessutom kommer vi att se över vilka ytterligare datorstödsystem som kan behövas nu när verksamheten är mer komplex än för några år sedan.


*****

Anser du att styrelsen behöver balanseras om för att få in annan kompetens än strikt ekonomisk som det råder överflöd av idag inom föreningens ledning? Vilken är din åsikt?
Johan Erichs


Håkan:
Nej. Jag tycker vi har en bra mix på kompetens i sittande styrelse. Klart man kan fokusera på att många av oss har en ekonomiexamen, men det betyder ju inte att det enda vi kan är ekonomi. Nu och inom överskådlig framtid kommer mycket av arbetet att handla om att få ekonomin i balans och börja få utdelning på våra investeringar och mot det känns det som att vi har en riktigt välkomponerad styrelse med specialkompetenser inom fotboll, försäljning, entreprenörskap, ekonomi, juridik, kommunikation, finans, ledarskap bland annat.

*****

Under tidigare Styrelseordförande har MFF ofta varit drivande i frågor angelägna för svensk fotbolls utveckling. Du förekommer inte så ofta i debatten, är det medvetet eller vill du att MFF-ledningen och du ska synas ännu mer i media? Aktuella frågor är 51-procentsregeln och bevakningsfrågan. Var står MFF-ledningen i dessa frågor - för ni måste ju ha bildat er en uppfattning eftersom båda frågorna är av betydelsefull karaktär.
Johan Erichs


Håkan
: Det är viktigt att MFF är med och påverkar och driver utvecklingen av svensk fotboll. Däremot är jag inte säker på att det arbetet görs bäst i media. Idag är vi betydligt mer engagerade inom till exempel SEF än vad vi var förut, inom ett antal områden. Inte minst inom marknad, kommunikation och evenemang. Vi är också med i det utvecklingsarbete som SEF initierat med syfte att stärka Allsvenskan. 

När det gäller 51%-frågan är min uppfattning att medlemmarna alltid ska äga besluten kring det som rör föreningen.Till årsmötet ligger det ett förslag om en stadgeändring som innebär att vid ett eventuellt bildande av ett Fotbollsaktiebolag, så ska MFF äga majoriteten av rösterna. Detta förslag står styrelsen helt och fullt bakom.

*****

Hur tänker du och styrelsen agera för att skapa förutsättningar för en mer ombonad arena där mjuka värden tillåts att ta plats i större utsträckning. Det finns ju mängder av in initiativ och gratis arbetskraft i form av engagerade supportrar. Men inte mycket händer.
Johan Erichs

Håkan: Nu vet jag inte exakt vad du syftar på. Men tänker du på rena utsmyckningar av Swedbank Stadion är det ett pågående arbete som får ta lite tid. Vi har redan smyckat västra långsidan med årtalen för våra cup- och SM-titlar. De årtalen är också infrästa i trapporna upp till supportertorget. Inne i byggnaden har flera av trapporna smyckats med stora fotografier och i spelargången vid trappan upp till planen har vi fräst in en strof ur klubbsången och vårt emblem. En personlig favorit är motståndarlagets korridor där spelare som anländer till klubben måste gå förbi 16 st en meter breda tavlor med alla våra guldlag.

Sen vet jag att MT96 är på gång med att smycka själva supportertorget, men de lade det projektet tillfälligt åt sidan under förra året till förmån för de fantastiska hyllningarna de genomförde under matcherna. Så visst händer det saker, men det måste ske i mån av tid och kraft.

Dock vet jag inte om jag kan hålla med om ditt påstående om att det finns mängder med gratis arbetskraft. Våra erfarenheter är att de gånger vi går ut och frågar om hjälp är det faktiskt inte så många som i slutändan ställer upp och jobbar gratis. Här vill jag dock ge en eloge åt de som engagerat sig i ”En himmelsblå hand” och som hjälper oss att affischera runt om i halva Skåne inför varje hemmamatch. Men vi tar givetvis emot fler förslag och mer hjälp. Det är bara att kontakta våra duktiga medarbetare på kontoret.


******

Vad har under din tid som Styrelseordförande överraskat dig mesti uppdraget, positivt och negativt?
Lycka till med uppdraget! Johan Erichs

 Håkan:
Tack. Det är svårt att inte säga SM-guldet även om det enligt vår tradition inte ska komma som en överraskning. Men med tanke på hur vi var tippade och hur stämningen var runt klubben inför säsongen var det nog lite överraskande att vi tog hem det – framförallt på det fina sättet. HIF hängde med bra, men att ett favorittippat lag som Elfsborg kom hela 20 poäng efter hade nog ingen räknat med.

På andra hållet vet jag inte om det passar att kalla det för negativt, det är snarare tjusningen med uppdraget, men man får lägga väldigt mycket energi på att förklara och delvis försvara oss i frågor som egentligen inte är så konstiga. Alla har en uppfattning och alla är engagerade i MFF och det är positivt. Men det tar mycket tid i anspråk.


*****

Vilka delar av organisationen tycker du fungerar som det är tänkt, och följaktligen vilka måste förändras? Hur ser det ut i förhållande till vad som Lars-Christer Olsson lade fram som struktur?
Hälsningar Per Mix

Håkan: Jag tycker organisationen i stort ser OK ut och till stora delar som det var tänkt. Men nu gäller det att vi får den att gå bättre i takt. Utmaningen ligger sen i att förbättra försäljningen, för i slutändan måste intäkterna upp, och det är även där som vi har den stora förbättringspotentialen. Vi kan och bör attrahera en ännu större publik. När det kommer till företagsförsäljningen måste vi nå utanför närregionen på ett annat sätt än idag. MFF är en fantastisk mediakanal för alla som vill nå en stor och bred målgrupp över hela Sverige – men vi måste få fler företag att förstå och se det.

Jämför du med det som Lars-Christer lade fram är i princip allt genomfört, även om det inte alltid ser ut exakt på det viset som vi skissade på då. En av hörnstenarna var kommunikationen och här tror jag väl alla håller med om att vi blivit öppnare, mer transparanta och lättillgängliga? Och jag vill hoppas att vi idag är tydligare med vad vi gör och var vi står – trots missen i prognosen nu senast.


*****

Är det rimligt att tänka sig att klubben lämnar kvartalsbokslut? Vi får lära oss hur fördelning av intäkter och kostnader är över ett normalår, det klarar många av oss i andra fall.
Hälsningar Per Mix

Håkan: Ja öppenheten är viktig, så länge det inte riskerar att skada en förhandling eller en affärsuppgörelse. Man måste förstå att vi i många fall träffar affärsöverenskommelser med företag som inte alls har samma öppenhetsprincip utan som tvärtom har sekretess som krav. Men visst kan vi gå över till kvartalsbokslut om det skulle behövas. Halvårsbokslut har normalt varit vår melodi.


*****

 
Vad lär vi (ni) oss (er) av 2010 för att ta med till 2011 och vad förändras på grund av haveriet 2010?
Hälsningar Per Mix

 HåHHåkan: Först och främst gillar jag att du säger ”vi”. Jag tror att en del av MFFs unika styrka ligger i att vi har en stor gemenskap inom familjen. Men ”haveri” är ett starkt ord. Vi är en fotbollsförening och vi vinner guld med A-laget, vilket är målet för vår verksamhet. Ivo blev bästa nykomling och Rolle bäste tränare samtidigt som vi fick med fem spelare I –landslaget. Kollar man i ungdomsleden vinner vi i princip allt även i de åldersgrupperna. Utöver det vann vi Fair Play vilket innebar att vi vann på ett schysst sätt, samtidigt som vi stod för de bästa och trevligaste arrangemangen och hade bäst stämning. Dessutom plockade vi för andra året i rad Svenska Spels Samhällspris. Med andra ord så var 2010 ett av MFF:s bästa år någonsin förutom vår ekonomiska förlust.

    Inför vår jubileumssäsong tog vi tog ett aktivt beslut i styrelsen att inga spelare var till salu. Vi valde alltså att inte sälja. Hade vi sålt spelare för lika mycket 2010 som vi gjorde 2009 hade vi gjort ett bra resultat och faktum är att driftsresultatet förbättrades under 2010 jämfört med året före. Likviditeten är i stort inte förändrad mot våra prognoser, och det är viktigt att komma ihåg. Det är alltså inte så att vi har massa skulder. Vi har pengar i kassan och har fortfarande ett stort eget kapital. Men vi måste fortsätta arbetet med att trycka ned kostnaderna så långt det går, samtidigt som vi ökar intäkterna. Inte minst inom evenemang där vi anser att vi har betydligt högre potential än vad vi sett så här långt.


*****

MFF omsätter snart tre gånger så mycket som vi i vårt företag. Vi har ändå råd att hålla björnkoll på siffrorna varje månad. När är uppväxlingen av organisation, från fotbollsklubb till medelstort företag, klar i MFF?
Hälsningar Per Mix

Håkan: Jag menar att en organisation aldrig blir klar. Den måste hela tiden utvecklas och hela idén med verksamheten är ju att den ska gå så bra att vi hela tiden ska bli uppmuntrade att ta nya grepp. Men jag antar att du också syftar på när vi ska få kontroll på ekonomin så att vi slipper den här typen av negativa överraskningar? Då måste jag med bestämdhet säga att det ska vi ha redan idag. Det som hände förra året har vi inte varit med om tidigare, att det slagit så mycket mellan prognos och utfall. Det ska inte hända igen.
 

*****

Vi är många som är besvikna på servicen på stadion, allt från insläpp till kiosker fungerar ärligt talat ganska dåligt. Har ni någon plan för att korrigera och när är de problem som kan skyllas på igångkörning historia?
En uppmaning också. Informera kontinuerligt om utvecklingen av det eventuella riskkapitalbolaget. Mer skitsnack och rykten än kring PI har jag sällan varit med om. Se till att mota Olle i grind genom att informera och vara så transparenta som möjligt. Frågan är/blir ändå en het potatis, jag lovar.
Lycka till med allt som ni ska genomföra och i rekryteringsprocessen av den nya VD:n. Det kan vara ett av de viktigaste besluten under året. "Vi ses po match!"
Hälsningar Per Mix

Håkan: Tack!  Ett av de uttalade önskemålen vi har på Per Nilsson och organisationen är att man omedelbart går till botten med hur vi ska göra för att kiosker och service ska bli bättre. Idag fungerar SSPs verksamhet riktigt bra i loger och i Restaurang 1910. I derbyt i höstas hade vi till exempel över 3000 sittande gäster till middag innan match. Det är inte alla som klarar av leverera i det läget. Men kioskerna återstår och där är vi helt klart inte nöjda. Det är en viktig del av upplevelsen och här måste vi se lösningar som ger nöjdare besökare.

När det gäller riskkapitalbolaget gick vi ut offentligt på medlemsmötet och berättade att vi skulle göra det här. Det har väl aldrig gjorts tidigare? Sen måste vi ta affärsrelationen på allvar. Det kan störa att prata för mycket vid fel tillfälle. Men vi närmar oss en lösning och mer information kommer. Detta är inget hokus pokus.


*****

Har en fråga kring er syn på bengalbränning inne på Swedbank Stadion. Personligen är jag en förespråkare av pyroteknik på läktaren eftersom det ger ytterligare en dimension av stämning. Men det är ju som bekant olagligt. Hade Malmö FF varit för att införa vissa zoner där det var okej att använda sig av bengaler och dylikt? Eller är föreningen motståndare till all form av användning av pyroteknik på Swedbank Stadion?
Mvh
Mattias

Håkan: Hej Mattias! Personligen är jag motståndare till allting som kan vara en risk för personers liv och lem. Jag är inte personen att svara på om det finns sätt att genomföra pyrotekniska arrangemang på ett säkert sätt inne på arenan, men säkerheten är alltså i sådana fall förutsättningen. Idag är det förbjudet enligt svensk lag och vi kan aldrig vara för att bryta lagar.


*****

Hej Håkan. MFF är en stor sak för många och när vi fick nyheterna om ekonomin och VD-bytet så förträngs glädjen över framgången med SM-guldet och ersätts med oro. Kanske är det en för komplicerad fråga att reda ut i detta forum. Men jag frågar ändå, kanske kan du ge ett kort, kärnfullt svar. Skall jag som MFF-are hysa oro på, för det första kort sikt men även mera långsiktigt. Blev nybygget lite mer än vad vi egentligen tål ekonomiskt? Är det rimligt att anta att verksamheten måste stramas åt ytterligare?

Med himmelsblå hälsningar.
Sven Liljegren

Håkan: Hej Sven! Går man med förlust är situationen allvarlig - men det är ingen kris. Vi har ett antal åtgärder som vi tar för att vi ska gå med vinst och det finns goda utsikter för att det blir redan i år, även om jag inte vill gå ut och lova något redan nu. Jämför man med tidigare år när det gått dåligt ekonomiskt, som -99 när vi hade minus 20 miljoner i eget kapital och minus i kassan – fanns det alltså betydligt större anledning att oroa sig. Vi har fortfarande ett bra eget kapital och därmed är vi fortfarande solida. OM det finns något positivt med prognosmissen så är det faktiskt att kriser av olika slag utvecklar en organisation. Få framgångsrika företag och föreningar går igenom långa tider utan kriser och hack i kurvan. Vi ska vända detta till något väldigt bra efter ett 2010 som var ett av de bästa åren för MFF någonsin på alla andra områden. I övrigt har frågan belysts hoppas jag i svaren på andra liknande frågor.


*****

Hej Håkan, Jag har två frågor. Du satt i styrelsen under den period då riktlinjerna för nya stadion togs fram. Gjordes det några kalkyler över stadionekonomin utifrån olika utfall vad gäller beläggning på kontorsytor, antal kringarrangemang, publiksnitt, räntenivåer etc? Man får lätt intrycket av att den typen av kalkyler aldrig gjordes eller genomfördes med helt orealistiska antaganden.
mvh Tom Gustavsson

Håkan: Hej Tom! Det gjordes olika scenarier. Utifrån vad vi visste då pekade allt på att vi hade rimliga med stretchade kalkyler. Men samtidigt visste vi att vi hade en tung uppgift framför oss, och hade vi inte haft den stora bufferten i eget kapital hade vi nog fått tänka någon gång till. Men man får komma ihåg att då var det en rejäl högkonjunktur och ska man vara efterklok har det helt klart har varit svårare att få fart på evenemangsmarknaden än vi räknade med. Övriga delar har utvecklats OK.


*****

Vilket år kommer stadion ge ett nettotillskott till föreningen? Det har pratats om uppstartskostnader, engångskostnader etc under 2-3 års tid nu. Jag tror inte MFF har råd att skicka in x antal miljoner för att täcka stadions underskott varje år speciellt mkt längre.
mvh Tom Gustavsson

Håkan: Vi har budget i balans och satsar på ett mindre överskott redan i år som det ser ut nu. Men vi ska inte gå i fällan och prata för snabbt. Vi måste gå igenom allt ett par gånger till innan vi vågar göra utfästelser.

Fotboll är en verksamhet som svänger snabbt eftersom det är så många stora osäkra poster. Vi måste ha en försiktighetsprincip, samtidigt måste man ta med de intäkter man vet kommer in. Allt hänger ihop. I botten har vi MFF och en arena. Säljer vi en loge, kan man diskutera om det är en intäkt till MFF eller till vår stadion? Vi har sagt att vi måste se det som en enhet. Vi har ökat intäkterna 2009 och 2010 trots tuffa tider. Vi kommer att fortsätta att öka intäkterna genom ett fortsatt hårt arbete inom organisationen. Och ska man hitta en positiv effekt av en sådan här kalldusch är det att alla och envar blir in i minsta detalj extremt kostnadsmedveten och helt plötsligt börjar folk som kanske inte haft till sin uppgift att fundera på alternativintäkter att hitta förbättringar och nya intäktskällor.


*****

Vår nya vd har uppdrag i 15 olika företag. Hur kan vi som MFF-are känna oss lugna på att det inte ska påverka eller begränsa hans tid och engagemang kring vår förening nu när det är så tuffa tider ekonomiskt?
Jonas

Frågan: Hej Jonas! Det är faktiskt inget konstigt med en interims-vd som har tidigare uppdrag. Det omvända hade varit värre – då hade man ju undrat över hans kvaliteter eller hur? I Pers fall handlar dock många av dessa bolag om ett och samma uppdrag. Han är aktiv i ett investmentbolag och många av titlarna är i vilande bolag eller i bolag som inte kräver någon aktiv medverkan från Per inom ramen för just det investmentbolaget. Per är heltidsanställd i och har fullt fokus på MFF – annars hade valet inte fallit på honom.

*****


Styrelsen måste väl varit medveten om guldbonusen sedan den skrevs, och när skrevs den?
MVH Lars Engvall

Håkan: Absolut. Det är ett gammalt liggande avtal som skrevs för flera år sedan, och som vi tyvärr får väl säga inte har behövt aktiveras så ofta som vi MFFare vill. Men självklart var vi medvetna om den, frågan var snarare att den inte redovisades på rätt sätt för oss och därmed inte fanns med fullt ut i prognoserna, vilket den borde varit. Och här vill jag samtidigt förtydliga – Guldet är en tillgång för MFF även ekonomiskt! Mycket av de ökade intäkterna vi ser i år hänger ju direkt ihop med att vi vann guldet 2010.

***** 


Vilken kompetens och erfarenhet finns av event i organisationen?
MVH Lars Engvall

Håkan: Sen Pernilla Lyberg kom in under senhösten finns det god kompetens. Hon kommer från hotell och konferensverksamhet och har en bra profil. Inom styrelsen har vi också bildat en eventgrupp med folk som drivit event-, hotell- och restaurangverksamhet. Här har vi t.ex. Björn Bergman, Erling Pålsson och Carina Brorman. Men den kan säkert förstärkas.


*****
 

Är det rimligt att en förening som MFF anställer medarbetare som får avgångsvederlag alternativt fallskärmsersättning då man avslutar sin anställning på grund av dåligt utfört arbete.
MVH Lars Engvall

Håkan: Vi följer arbetsrättslagstiftningen och gör anställningar utifrån etablerade normer, regler och lagar. För att hävda att en medarbetare, trots att man brustit, inte skulle ha rätt till sitt avtal ska det mycket till. Och det är inte som vi ser det heller aktuellt. Omvänt skulle motsatsen vara att vi inte arbetade enligt gällande lagar och normer, vilket är orimligt och långt ifrån MFF:s värdering om fair play på och utanför plan.


*****

Varför Parkeringshus?
MVH Lars Engvall

Håkan: P-huset var en viktig del i uppgörelsen om hela stadionområdet med Malmö Stad. Vi tog ju bort en massa parkeringsplatser när vi byggde Swedbank Stadion och med tanke på hur mycket trafik som kommer vid match var det tvunget att ersatta dem på ett vettigt sätt.


*****

 

Finns det någon möjlighet att avbryta samarbetet med de som driver kioskerna?
MVH Lars Engvall

Håkan: Ja, det finns alltid möjligheter att avbryta ett avtal. Men som jag tidigare varit inne på är vår linje att utveckla kioskverksamheten med befintlig partner. Inom SSP avtalet ryms ju mer än bara kioskerna och övriga delar i avtalet ser mycket bättre ut. Men kioskdelen måste utvecklas, det är vi helt överens om.


*****

När det gäller eventbiten, varför inte erbjuda medlemmarna att ta del av en buffe för x kr med möjlighet till öl alt vin 3 timmar innan varje match där finns ju utrymme för detta i en del av restaurangen om man utnyttjar ytorna bättre.
MVH Lars Engvall

  Håkan: Det är ingen dum idé. Vi har ju i dagsläget tre olika koncept för dem som vill sitta och äta innan match. Vanlig restaurang i form av O’learys, klubbstolar med plats i restaurang 1910 och så loger. Jämför vi med utländska förebilder ser vi att de ofta har fler koncept än så och en del i framgången ligger i att lyckas differentiera vårt utbud i ännu högre grad. Men exakt hur vi gör det och vad som fungerar utifrån våra förutsättningar är jag inte säker på. Men jag vet att vår säljavdelning jobbar med det här hela tiden och det är inte omöjligt att vi framöver kommer lansera nya koncept.

*****

I juletider då fotbollssäsongen är slut skulle man kunna använda restaurangen för julbord åt sponsorföretagen och erbjuda ett till medlemmar. Det skulle kunna ge intäkter.
MVH Lars Engvall

Håkan:  Jo, det har vi också gjort 2009. Då var det ingen bra affär alls. Men vi måste se om det går att göra konceptet bättre.


*****

Man kan ha ett torg typ som man har i Hamburg där man låter diverse pölsevagnar, stekt sill och så vidare sälja mot hyra till klubben.
MVH Lars Engvall

Håkan: Hej Lars! Vi har varit i Hamburg och det är en imponerande arena – inte minst i hur de fått fart på kommersen runt själva matchen. Om jag inte är felunderrättad omsätter de lika mycket pengar i kringförsäljning vid matcherna, som på biljetterna? Här har vi dock åter vårt avtal med SSP att ta hänsyn till men jag vet att man diskuterar möjligheten att ha försäljning även utanför ingångarna.


*****

Min fråga till Håkan Jeppsson är: Hur tror ni i ledningen att den ekonomiska framtiden blir? Blir det möjligheter för att gå 30 milj. plus, eller är det så att vi måste sälja spelare för att gå plus varje år? Är det då så att nya stadion var en liten glädjekalkyl?
Mvh,

Patrick Jensen

Håkan: Hej Patrick! Som jag svarat ovan tror vi gott om den ekonomiska framtiden trots att det fortfarande är en stor utmaning som kräver mycket arbete. Hela syftet med bygget av Swedbank Stadion var att skaffa oss förutsättningar för att lyfta verksamheten ett eller gärna flera snäpp. Med Swedbank Stadion har vi förutsättningar som vi tidigare inte var i närheten av. Och faktiskt är inte rejäla vinster så väldigt långt bort. Samtidigt bygger det på att vi nu etablerar oss som det topplaget vi alltid sett oss som. Inte så att vi ska vinna varje år, men vi ska regelbundet placera oss på de översta platserna och vi ska spela kvalen till Europa lika ofta. Märk väl – det är inget krav att vi går in i Champions League eller så, men det går heller inte att vi upprepar raden 5-7-9-6-7 som vi hade mellan de senaste gulden. Sedan ska man komma ihåg att spelarförsäljningar finns med i vår affärsmodell. Säljer vi inga så kommer heller inte de bästa talangerna att vilja komma till oss. Vår ambition är att sälja när det är bra för Malmö FF också.

Risken i Malmö FF har givetvis ökat med den stora investeringen. Men den var kalkylerad och en del i planen att ta Malmö FF till nästa nivå som ett ledande lag i Norden och ut i Europa. Precis som de stora lagen utomlands har krav på sig att ständigt visa på framgång måste vi kunna ställa dem på oss. Publiken gör det redan. Och genom Swedbank Stadion ska vi kunna skapa buffertar för att klara dåliga år – precis som vi genom den buffert vi skaffat oss tidigare gör att vi klarar att tackla förra årets minusresultat.


*****


Har ni några planer på att bygga tak över arenan? Om man bygger tak så kan man ha fler inomhus aktiviteter samt att man kan få användning för arenan under vinter tid. Tycker att det är viktigt att Malmö kan hyra ut arenan till olika evenemang för att få inkomster.
Mvh Lars-Göran Holmsten

Håkan: Nej. Just nu tar vi inte nya investeringar. Vi måste först se till att den investering vi redan gjort börjar ge avkastning.

*****

Du har varit högt uppsatt inom Menigo. Varför är inte Menigo matleverantör?
Mvh Lars-Göran Holmsten

Håkan: Hej Lars-Göran! Menigo var faktiskt med i upphandlingen, men vi nådde helt enkelt inte någon affärsöverenskommelse.


*****

Hej! Hur ser affärsmodellen ut för att man ska kunna tjäna pengar på att vara bäst i Sverige egentligen? Uppenbarligen är det inte en självklarhet.
Mvh
Henrik Tegström

Håkan:  Hej Henrik! Till skillnad från många andra länder så får man inte den stora belöningen från förbund eller centrala avtal när man vinner ligan. För vår del innebar skillnaden mellan placeringen 2009 och 2010 i runda slängar 7 miljoner. Det är naturligtvis bra pengar, men samtidigt inget som finansierar en riktig satsning på Europaspelet året efter. Och där har man nog en av anledningarna till att svenska lag klarat sig så dåligt de senaste tio åren. Jämför du med Danmark ger en förstaplats där mer än dubbelt så mycket som i Sverige.

Men att vinna SM-guld är långsiktigt lönsamt och vi måste använda guldet så bra som vi bara kan i vår marknadsföring och utnyttja det för att locka mer publik och fler företagskunder. Sen behöver vi etablera oss på den där ständigt höga nivån. Se på Rosenborg i lilla Trondheim. De ligger på runt 250 miljoner norska kronor i omsättning. Men så kunde de också bygga under en lång tid av sportslig framgång.

*****

 
Himmelriket tackar Håkan Jeppsson!
 

Helen Johansson2011-02-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF