Lagbanner
Himmelriketgalan: Årets genombrott
Ivo fick pris som årets nykomling på fotbollsgalan i Malmö förra måndagen

Himmelriketgalan: Årets genombrott

Förra måndagen fick han pris som årets nykomling på fotbollsgalan. I Himmelrikets egen gala fick han alla röster utom en i kategorin Årets genombrott.

I minst sagt överlägsen stil tog Ivo Pekalski hem utmärkelsen ”årets genombrott” här på Himmelriket. Efter utmärkelsen ”årets nykomling” på fotbollsgalan i måndags föll det sig naturligt att han även skulle röstas fram till den som stått för det största genombrottet i Malmö FF.

Det unga Malmö FF stod 2010 för en strålande säsong och många spelare genomgick något i stil med ett genombrott. Den passningssäkre innermittfältaren Ivo Pekalski gick dock från klarhet till klarhet och från okänd till hyllad land och rike runt på bara några månader. Himmelrikets Simon Pålsson ringde upp den unge mittfältaren från Landskrona för en pratstund om genombrott, att göra mål och varför man aldrig ska underskatta saker som förtroende, harmoni och sammanhållning.

Hur mår Ivo Pekalski idag?
-
Jo, det är bra, tack. Det är bara bra.

Himmelrikets läsare har röstat fram dig till den spelare som stod för årets genombrott. Du vann i överlägsen stil. Vad har du egentligen att säga till ditt försvar?
-
Till mitt försvar? Nä, till mitt tack. Så, väldigt mycket tack för rösterna. Det har väl gått bra för mig, liksom för hela laget. Jag har fått förtroende från tränarna, och lyckas ta chanserna som jag har fått. Genom det har jag lyckats utvecklats och det har gått väldigt bra tycker jag.

Du vann också priset årets nykomling på fotbollsgalan i måndags. Då föll det väl sig ganska naturligt att du får motsvarande pris här också?
-
Ja, det är väl ganska logiskt. Annars kanske ni hade missat lite, så att säga. (skratt)

Det som kännetecknar ett genombrott är väl en explosionsartad utveckling, ofta från halvbra till helbra. Men i ditt fall kändes det snarare som att det gick från 0-100, från en bänknötande talang till en av Allsvenskans bästa mittfältare på ett par få månader. Visste du själv hur bra du var egentligen?
-
Jag har känt hela tiden att jag har det inom mig, att jag har kvalitéer som jag kan förvalta. Jag känner att jag har mycket att ge och så gäller det helt enkelt att visa det genom att ta vara på chanserna. Att gå från halvbra till helbra känner jag inte att jag gjort, utan att jag gått från bra till väldigt bra. Men som sagt, det är viktigt att man får chansen och känner stödet från sidan. Det är väl det som gjort att jag fått mitt genombrott.

Derbyt mot HIF blev, så vitt jag kan minnas, din första riktigt stora prövning och det klarade du galant.
-
Jag hade fått hoppa in Häcken någon match och jag hade fått spela mot Kalmar i en halvlek, då när vi vände. I derbyt fick jag en halvtimme och det var väl där jag kände att jag började komma till min rätt, fick mycket boll och sen fick jag chansen därpå. Från start då.

Och sedan dess har du, minst sagt, varit ganska given?
-
Ja, jag har fått spela de matcher jag har kunnat spela.

Personligen trycker jag på ditt lugn, ditt passningsspel och dina säkra brytningar när jag ska prata om dina styrkor. Med huvudet har du gjort mål, men annars har du haft svårt att hitta nätet. Är det något du känner att du behöver utveckla?
-
Jag känner att jag har mycket kvar att utveckla, både offensivt och defensivt. Kanske inte bara nicka in mål, utan också börja skjuta lite mer. Istället för att spela hela tiden. Det är någonting som jag kommer att jobba på under försäsongen och hela nästa säsong.

Till skillnad från till exempel Wilton känns det som att du ofta tvekar i skottlägen, rullar i sidled istället för att bara avlossa.
-
Det är väl någonting som handlar om att automatisera. Tidigare har jag gjort en del mål, när jag var yngre. Men sedan jag har kommit upp här på seniornivå har jag inte skjutit lika mycket. Sen har jag fått en roll i laget där jag är lite mer tillbakadragen och inte kommer fram i lika många offensiva positioner. Då blir det automatiskt lite så att jag inte är lika van som jag var tidigare i de här situationerna. Men jag känner att jag har mycket offensivt att ge, men det får jag bygga upp med tiden.

Men trivs du bäst i en offensiv eller en defensiv innermittfältsroll?
-
Jag är väldigt nöjd med den positionen jag har, det fungerar väldigt bra. Tillsammans med alla jag spelat med, men framför allt med Wilton. Jag gillar att vara långt ner i banan, kunna sätta tempo och starta anfall. Sen såklart önskar jag att jag kan fylla på mer, för jag ser mig själv som en tvåvägsspelare. Men den positionen jag har i Malmö just nu fungerar som sagt väldigt bra.

Vid eventuella avstängningar och skador skulle du alltså kunna spela på den offensiva rollen, om det är vad som är bäst för laget med tanke på det tillgängliga spelarmaterialet?
-
Det är väl en fråga för Rolle, men jag tror att jag funkar som bäst i den rollen jag har nu.

I år har många unga spelare verkligen blommat ut i Malmö FF. Vad är det som gör MFF till en så gemytlig och bra miljö för er unga?
-
Alla känner väl förtroende från tränarna. Alla är trygga i gruppen, vi har en harmoni och glädje där alla kan ta för sig oavsett ålder. Det gör det lättare, när alla trivs med varandra, att gå ut på plan och göra det bra för laget. Man känner sig trygg helt enkelt.

Ja, hur viktigt är det där med sammanhållning egentligen?
-
Det är väl väldigt viktigt. Känner man trygghet och harmoni, då är man bekväm med varandra. Då är det lättare, när man fungerar ihop. Det är precis som om man är i skolan, att jobba med någon du gillar eller att jobba med någon du inte gillar. Du fungerar bättre med någon du gillar, såklart. Det är samma ute på plan.

Jag vet att du kör Dardan till och från träningarna. Dessutom känner jag till att Dardan är ganska klok för sin ålder. Vad pratar ni om i bilen egentligen, blir det mest politik eller snygga mål ni gjort på FIFA?
-
(Skratt). Det är allt mellan himmel och jord. Det är allt mellan poesi och mål.

Hur är det i omklädningsrummet, blir det som i många andra sammanhang lite åldersindelat när det gäller samtalsämnen?
-
Faktiskt inte. Vi har ett väldigt bra gäng, med de äldre och yngre som alla fungerar ihop. Alla är människor och alla snackar med varandra, tillsammans om allt möjligt. Inga konstigheter.

En underbar säsong avslutades med allsvenskt guld och ett guldfirande i en rasande fart. Hur skönt är det egentligen att släppa loss efter en, vad jag förmodar, väldigt jobbig och nervös säsong och säsongsavslutning?
-
Det är väldigt skönt. Allt man har krigat och tränat för under hela året har resulterat i ett guld. Nu får man fira det, och det är skönt att kunna slappna av och tillåta sig själv att fira rejält.

Vad under firandet var bäst?
-
När det var som bäst? Det var mycket, mycket. Direkt efter matchen, när vi får fira med publiken. Middagen på Restuarang 1910. Hipp. När vi fick fira med folket på stortorget. Det finns mycket, mycket.

Vad kan man som supporter förvänta sig av Malmö FF 2011?
-
Att vi spelar bra fotboll som ger resultat. Så som vi gjort det här året. Det känns rimligt.

Vad känner du för Malmö FF som klubb?
-
De är väldigt bra. Malmö är en storklubb, med fantastiska fans. Spelar fin fotboll, satsar på unga spelare kombinerat med några rutinerade. Det är en traditionsrik klubb, enbart positivt.

Du kom ju från Landskrona BOIS. Vad är skillnaderna mellan klubbarna och var finns dessa?
-
Skillnad i allt. Det är större. När det gäller nivåer. Stadsmässigt, kvalitésmässigt och rent fotbollsmässigt. Allt när det gäller resurser, Stadion, planerna runt omkring, organisation och så vidare. Samtidigt är Landskrona en väldigt bra klubb att börja sin karriär i. Men det är en annan nivå nu, Allsvenskan och lite andra förutsättningar ekonomiskt och med det fotbollsmässiga.

Vad ser du Malmö FF som, en språngbräda mot större utmaningar eller som en viktig del av din karriär, inte bara för att utvecklas?
-
Malmö är ju Sveriges bästa klubb, med de bästa fansen. Såklart vill man förr eller senare gå utomlands. Men så länge man spelar i Malmö FF vill man uppnå alla mål och få så mycket framgång som möjligt, innan man är redo för att gå utomlands. Och det vill jag göra, jag ska göra allt för MFF.

Finns det något extra värde i att skörda framgångar i Europa med Malmö FF från lilla Allsvenskan, istället för i ett lite bättre lag i en halvbra liga?
-
Det är klart, det är klart det är värdefullt. Jag siktar på många spännande utmaningar nästa år. Det hade varit väldigt kul att gå långt i Europa, även fall det är svårt. Men vi ska göra allt som är möjligt för att vi ska gå så långt som möjligt.

Till sist, för att återknyta till själva anledningen till intervjun. Skulle man kunna sammanfatta 2010 med att hela Malmö FF fick ett genombrott?
-
Ja, det kan man väl säga. Spelmässigt tycker jag att vi har haft ett genombrott, genom att vi fått resultat för den fotboll vi spelar. Sen efter sex år har vi stått för ett genombrott, i och med att klubben åter fått ta ett guld. Vi har lyckats satsa på unga spelare och lyckats ta guld med det här laget, så det är också ett genombrott skulle jag vilja säga. Genombrott på många olika plan.

Simon Pålsson2010-11-22 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?