Lagbanner
Himmelriketgalan: Årets målvakt

Himmelriketgalan: Årets målvakt

För en säsong där vi tack vare en ramstark defensiv kunnat bygga ett spelförande lag. Defensiven är byggd kring en målvakt som anslöt sommaren 2009 och nu kan titulera sig Allsvenskans bäste målvakt.

Johan Dahlin, Johan Dahlin, Johan, Johan, Johan Dahlin!

2010 var året då MFF var tillbaka på toppen. 2010 var året då den vackra fotbollen segrade. 2010 var året då vi var bäst offensivt OCH defensivt. 2010 var året då vi återigen hade en målvakt att vara stolta över. 2010 var året då vi äntligen kunde acceptera att Janne Möller lagt handskarna på hyllan.

När jag ringer Johan Dahlin första gången är han stressad och frågar om jag kan ringa tillbaka dagen därpå. Han är nämligen på väg upp till Göteborg. Ibland har man sina stunder och fattar precis vad som är på gång, och som skribent kan det ju vara en chans att få till ett scopp. Tyvärr var inte detta, heller, gången då pusselbitarna föll på plats utan jag trodde att han kanske var på väg upp till brorsan eller så, men i stället sa jag "Hej då" till en landslagsman.
Johan var ju på väg upp till Göteborg för att sitta på bänken när Sverige mötte Tyskland - Johans första medverkan i en riktig landskamp.

Dagen efter ringer jag igen och Johan ber närmast om ursäkt för att han inte berättad varför han var stressad, men att det berodde på att han inte riktigt visste hur mycket han fick gå ut med.

 - Men det var roligt (att vara med). Även om jag inte var med på några träningar lär man sig mycket om hur det fungerar, förklarar Johan för Himmelriket.

Annars har det varit en hyfsad period för Johan på sistone med storspel i MFF, SM-guld och chansen i landslaget. Och hans insats i år var ju också huvudanledningen till mitt samtal.

Du kanske inte trillar av stolen nu, men du blev framröstad som årets bästa målvakt i MFF.
 -
Vad roligt, säger en genuint glad Dahlin. Vi har ju slagits om platsen alla tre så det var roligt. Vi har haft en bra balans, men det är klart att det är en konkurrenssituation där alla vill spela. Vi tävlar på lika villkor alla tre, men vi har haft en väldigt bra stämning och det har det varit hela tiden - även innan jag kom.

 - Det är väl ingen optimal situation för de andra (som inte får så mycket speltid), men de var ju också en bidragande orsak till att vi vinner SM-guld.

Att Johans säsong varit väldigt framgångsrik märks inte bara i SM-guldet och landslagschansen utan även i att han röstats fram som bäste målvakt i MFF av Himmelrikets läsare och dessutom hela Allsvenskans bäste av redaktionsmedlemmarna på hela SvenskaFans (läs den artikeln här).

 - Oj, det trodde jag inte. Jag sitter i en bilkö just nu så det är skönt att det kommer lite positiva nyheter.

 - Det var roligt. Man har såklart utvecklats i år, och jag får tacka Rolle och alla runt omkring att jag har fått förtroende trots att allt inte alltid gått så bra. Det ger en självförtroende och det är väldigt viktigt när man är så ung som jag är. Sen har det ju gått bra för hela laget och då går det ofta bra individuellt också.

För oss vid sidan är det svårt att hitta perioder då det inte gått så bra med tanke på Johans framgångar i MFF-målet, men han berättar om stunder då han slängt in någon boll eller kanske inte presterat på topp. Då jag bara kunde komma på ett tillfälle i MFF-tröjan (AIK borta) kom samtalet snabbt in på Johans kanske mest uppmärksammad miss i hela karriären - Den i början av säsongen under landslagets vinterturné. En miss som kunde ha förstört säsongen, men som i stället visade sig bli nyttig.
 - Jag glömde den samma vecka som jag kom hem till Malmö. Jag hade väldigt bra stöd från lagkompisarna och tränarna och jag och Jonnie (Fedel) hade ett snack där vi satte oss och analyserade det som hänt. Så jag knöt näven i stället och jag tror faktiskt att det har hjälpt mig mycket - Jag har fått bättre psyke nu.



Malmö FF har den här säsongen inte bara varit ett lag med en imponerande offensiv utan även ett imponerande försvarsspel som bland annat inneburit att vi släppt in minst antal mål. Johan vill dock inte ta oss sig äran för det själv.
 
- Danne (Andersson) har givetvis varit väldigt viktig. Han har tagit ett stort ansvar och trots att vi bytt väldigt mycket mittbackar har Danne spelat alla matcher. Han har skolat in de nya direkt och jag tror att han är väldigt lätt att spela med. Jag känner också att han är väldigt lätt att prata med om det är något man har synpunkter på. Det är alltid en väldigt bra dialog.

Är det Danne du pratar med om det är något du vill ta med backlinjen?
 - Nej, vi har väldigt högt i tak i laget och är det något man inte tycker fungerar tar man det med den personen. Man behöver inte ta några bakvägar utan det är bättre att man snackar med varandra så löser man det snabbare och bättre. Det tycker jag att vi har gjort bra i år - och även förra året.

Just att han benämner förra året gör att det är svårt att komma runt det faktum att det på många sätt blev en brytpunkt i och med Johans inträde i laget förra året. Rolles tid i MFF kan, lite väl förenklat men ändå, delas upp i två perioder. Före och efter värvningen av Johan Dahlin.
 - Nja, som jag förstod det spelade ni väldigt bra hela förra året men bara det att vi inte gjorde så mycket mål. Vi tog det spel vi hade förra året och blev effektiva. Fotboll går ju ut på att göra mål och när vi gjorde det i år - Ja, då vann vi.

Vi pratar om att utmärkelsen som bäste målvakt i Allsvenskan är imponerande med tanke på de många skickliga målvakter som finns i serien. Johan själv lyfter fram HIF:s Pär Hansson, Trelleborgs Viktor Noring, Elfsborg nye Jesper Christiansen, BP:s Kristoffer Nordfeldt och John Alvbåge i Örebro.

 - Man tittar på målvakterna på TV och ser hur de jobbar. Man har ju sin egen stil men det är klart att man försöker plocka sådant man tycker är bra. Till nästa säsong kommer jag att arbeta med allt för att bli bättre.

Som så många andra i MFF ser Johan fram emot nästa säsong med Europacupspel och försvarande av SM-guldet. Trots Johans lysande säsong är det ju inte mycket som talar för att han kommer att lämna oss. När i princip alla andra spelare kopplas samman med en flytt rapporteras det, tack och lov, aldrig om att någon klubb skulle vara på väg att lägga bud på vår målvakt. En situation man kanske skulle kunna är lite orättvis.
 - Det är ingenting jag tänker på. Jag trivs jättebra i Malmö, har haft en fantastisk tid här och har inga planer på att lämna.

 - Jag hoppas att min tid här fortsätter vara framgångsrik.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2010-11-21 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?