Lagbanner
Himmelrikets Favorit i juli: "Jag gillar när det är högljutt"

Himmelrikets Favorit i juli: "Jag gillar när det är högljutt"

För andra månaden i rad vinner Mathias Ranégie titeln Himmelrikets Favorit. När redaktionen fick säga sitt fanns det inga tvivel om vem som har varit bäst i juli. Han berättar bland annat varför stödet från supportrarna betyder så mycket, vad som inte är intressant att läsa om på Twitter och varför MFF just nu är en segermaskin.

Grattis!
– Ah, vad kul!
 
Det är andra gången i rad som du vinner.
– Ja, det är rätt stort; då har man gjort något bra. Jag har åter haft en fin månad tycker jag, och nu har målen trillat in också. Jag tycker spelet har funkat bra överlag. Men det är många spelare i vårt lag som har varit bra den sista tiden. Det måste ha varit svårt för er att rösta fram någon speciell en sådan här månad.
 
Lite svårt var det, ja. Har du förresten någonsin varit bättre än vad du är nu?
– Jag hade en period i Häcken där det flöt på rätt bra, men jag har nog blivit en bättre fotbollsspelare sen jag kom hit faktiskt. Jag har ett gott självförtroende, jag har ett lag som känner mig väl, jag är mycket delaktig i spelet och nu har jag gjort några starka mål dessutom. Så du har nog rätt, detta är kanske min bästa period någonsin.
 
Varför fungerar det så bra just nu, både för dig och för laget?
– Vi avslutade våren rätt ok och har haft en bra trend rätt länge nu. Det är bortamatcherna där vi haft det svårt, men vi har haft ett spel i oss som vi… hur ska jag säga? Tyvärr har vi inte tidigare fått med oss vårt starka hemmaspel på bortaplan. Nu har vi också många spelare som är i bra form och vi har en spelidé som jag tycker funkar och där alla tar sitt ansvar.
 
Ser man till bortaspelet nu och jämför det med hur det såg ut till exempel mot Sundsvall innan EM-uppehållet så är det som natt och dag. Då var det långa bollar upp mot er anfallare och ingen verkade vilja göra något konstruktivt med den. Nu är det inte bara vackert, det är också ett effektivt spel som ni praktiserar.
– Exakt. Nu spelar vi en fantastisk fotboll och jag tror som sagt att det beror på att vi är i bättre form än vad vi var då. Ta en sån som Jille (Hamad) som verkligen är riktigt i slag nu. Daniel Larsson har också kommit in i det bättre än han började och hela mittfältet är mycket rörligare. Det är nog där det ligger i att det ser bättre ut. Vi vill alltid spela fotboll i Malmö FF, men vi har inte alltid lyckats komma genom i mitten. Hittar då backarna inga alternativ där, så lägger de långt. Det är inget konstigt med det egentligen.
 
Och för varje seger växer självförtroendet.
– Så är det ju. Vi har haft så många matcher där vi har varit nöjda med våra insatser, och då blir det lättare att spela fotboll. Och vi ser ju vilken potential som lag vi har. Jag tror att mycket ligger i just självförtroendet. Det finns andra lag i Allsvenskan som med bättre självförtroende också hade kunnat spela bra. Med det sagt, så anser jag att vi har den bästa truppen i Sverige och det är kul att få visa det också.
 
Där har varit några rätt sköna segrar i juli. Alla vinster är vinster naturligtvis, om du förstår vad jag menar, men jag tänker på utklassningen av AIK hemma samt segrarna mot GAIS och Gefle, där både bortaspöket och plastgrässpöket försvann. Det var mer än bara tre poäng som bärgades i de tre matcherna, eller hur?
– Jo, men så är det. Där har varit så många matcher här som har varit oerhört viktiga, och det är som du säger att det har känts mer än som bara en vanlig vinst. Mycket har stått på spel och vi har klarat av det, under en viss press.
 
Hade jag varit allsvensk försvarare hade jag legat sömnlös inför matcher mot MFF med dig och Daniel Larsson på topp.
– Ha ha, säger du det. Jag vet inte om de gör det direkt…
 
Men ni kompletterar varandra oerhört bra och ni är dessutom bägge i fantastisk form.
– Det är kul att du säger det. När jag kom hit till Malmö visste jag att jag kunde få en lekkamrat. Tyvärr funkade det inte riktigt i början, men nu känns det som att allt bara flyter på. Vi lutar oss mot varandra rätt mycket; det känns som att vi vet vad den andre tänker göra på planen.
 
MFF är en segermaskin för tillfället och det ser så enkelt ut när ni spelar. Samtidigt är det ju precis tvärtom, det är inget lätt spel ni praktiserar. Ska man spela enkelt så är det väl som IFK Göteborg anno 2011, där ett samlat försvar slår upp bollen på en ensam stark anfallare…
– Det är ju den här spelidén som Malmö haft rätt länge nu. Laget har haft många kvicka och tekniska spelare, och 2010 blev det succé. Vi vet att det ska vara fart och fläkt, att vi ska vara ett bollförande lag. Det ställs höga krav på oss, men jag tycker att vi löser det fenomenalt och det är nog rätt jobbigt att möta oss.
 
När det går bra för er så är det hyllningar och applåder, men samma människor kan, när det går mindre bra, sucka över att ni alltid ska spela er ur alla situationer.
– Nu är det ju så att vi också märker när det går lite tyngre, och vi kanske måste ändra på vårt spelsystem. Här kommer säkert någon match där det inte fungerar, och då vet vi att vi kan spela långt. Där man kan slå upp mot mig som nickar eller mot Daniel som springer ifrån sin försvarare. Det är inte så vi vill spela, utan det är när det låser sig. Elfsborg borta till exempel kanske kräver att vi spelar på ett lite annorlunda sätt, men möter vi Gefle finns det ingen anledning att göra några ändringar. Man får anpassa sig efter hur matchen utformar sig på sätt och vis.
 
På tal om IFK Göteborg. Du ger gärna en känga åt den föreningen på din Twitter.
– Det senaste jag skrev, var väl inte menat som en känga, men jag förstod att det skulle tolkas så. Men, jag tycker det är roligt att provocera ibland. Det var mer att jag kände att Gefle inte är bra nog för att kunna slå Blåvitt med 5-0. Sen väljer folk att tolka det hur som helst, och jag visste hur det skulle tolkas av en del. Men jag bryr mig inte så mycket. Jag har fått många kängor genom åren, och jag tror nog att de flesta kan ta vad jag skrev.
– Jag tycker Twitter är rätt roligt när man får provocera lite. Det är ju inte så jävla intressant att läsa vad folk äter för mat. Det får vara något som berör och fotboll berör.
 
(Mathias twittrade efter matchen i lördags mot Gefle: ”Att real kunde förlora mot Gefle blir nog den gåtan som jag tar med mig till graven”.)
 
Du fick onekligen till det med ”Milds dröm – 12 lag i Allsvenskan: Det är för mycket mellanmjölk! Ja du mild”. Den skrattade jag gott åt.
– Den är jag rätt nöjd med får jag erkänna.
 
Den stämmer så bra dessutom. 12-lagsivrarna ser ju bara en Allsvenskan med IFK, AIK, MFF och de andra storlagen. De verkar glömma bort att det kan bli en serie också med Mjällby, Gefle, Åtvidaberg och andra lag som inte har så mycket publik eller attraherar media.
– Precis. Det är lätt att säga inför säsongen att vissa lag inte hör hemma i Allsvenskan, men kolla på lag som Örebro och GAIS som har varit med och nosat på toppen ett antal år nu, medan Djurgården och nu Göteborg inte direkt rosar marknaden. Så det är lite vågat att säga att man bara vill ha 12 lag. Men det är klart att Blåvitt ska komma bättre än där de ligger nu, och det tror jag de gör också.
 
Är du en citatmaskin?
– Nej, det är jag inte, fast ibland kommer jag på något som jag vill säga. Min bror är en citatmaskin däremot.
 
Finns det någon i laget som är det?
– Det är väl många som försöker vara lite så där sköna, men jag har rätt avancerad humor, så jag vet inte. Erik Friberg hade säkert varit rolig, men han skriver inte så mycket. Däremot är han jäkligt kul i omklädningsrummet. Sen har vi Pontus Jansson på Twitter, men jag vet inte om jag tycker att han är så vrålrolig precis (skratt).
 
En citatmaskin är Zlatan. En i redaktionen som röstade på dig skrev att du är Allsvenskans Zlatan Ibrahimovic. Fast till skillnad från honom kan du i höst titulera dig svensk mästare.
– Just det, den titeln har inte han.
 
Så tror du att Elfsborg darrar?
– Alltså, man får titta lite på vad de gjort nu. Senast kryssade de mot Djurgården och jag tycker inte de ser så stabila ut. Djurgården var mer värda att vinna den matchen. Men det är så svårt att säga – Elfsborg kan lika gärna vinna tre raka snart och då är allt frid och fröjd. De vet förstås om att de har tappat många poäng och kände sig nog rätt klara, precis som resten av Sverige verkade göra, efter vårsäsongen. Så jag tror absolut att de darrar lite nu, det hade varit konstigt annars. Men sen får vi se hur de tacklar detta.
 
Leder man som Elfsborg gjorde där så heter det alltid att det är bättre att bli jagad än att jaga. Å andra sidan säger de som ligger bakom att det är bättre att jaga än att jagas. Vilket är sanningen egentligen?
– Det beror på vilket avstånd det är. Jag har inga problem med att ligga några poäng bakom när det är många matcher kvar, men jag leder nog hellre. Det betyder att mitt lag har tagit fler poäng. Med det avståndet de hade tror jag inte att de kände sig hotade av något lag egentligen, det var ändå åtta poäng. Det är väldigt, väldigt mycket, också sett till schemat de hade framför sig med Åtvidaberg, Mjällby och Kalmar. De räknade nog med att dra ifrån ytterligare efter EM-uppehållet.
 
Innan vi fokuserar alltför mycket på Elfsborg så är det Häcken på söndag. Jag antar att revansch för påskaftonens smäll är ett krav hos er spelare också?
– Ja ja, självklart. Nu får de komma till vårt stadion, och där har Häcken alltid haft det svårt. Så var det även när jag spelade i den klubben. Vi är i ruskig form för tillfället och vi är stabila, men Häcken är ett lurigt lag med en fruktad offensiv. Fast det är klart att vi ska vinna den matchen.
 
Det låter bra. Avslutningsvis bara: Du har fått en fin relation med MFF-supportrarna. Du är alltid snabbt framme efter matcherna och tackar och gestikulerar gärna för att höja temperaturen hos klacken medan spelet fortgår.
– Mm, det stämmer.
 
Hur mycket betyder stödet ni i laget får?
– De betyder jättemycket, inte bara för mig utan för hela Malmö som klubb, så det är väldigt viktigt att vi visar vår tacksamhet. Personligen gillar jag när det är högljutt, jag gillar när det är intensivt, jag gillar när det är fullt av känslor på läktarna. Samtidigt är det viktigt för klubben att många kommer och kollar på oss, det är ju ändå de som betalar våra löner. Dessvärre är jag rätt dålig på att tacka för stödet när det har gått dåligt för oss. Å andra sidan har vi vunnit rätt mycket sista tiden, så det är ju ett icke-problem. Det är nog något de flesta av oss behöver bli bättre på, att tacka publiken ordentligt även i motgång.
 
Det är bättre att ni fortsätter vinna, så slipper ni träna på den biten.
– Det är sant.
 
Än en gång grattis, Mathias!
– Tack, tack.
 
***
 
Spelare (och antal röster)
1. Mathias Ranégie (43)
2. Jiloan Hamad (12)
3. Miiko Albornoz (10)
4. Daniel Larsson (8)
5. Johan Dahlin (7)
6. Wilton Figueiredo (3)
7. Jimmy Durmaz (1)
 
***
 
Alla redaktionsmedlemmar lägger en röst på 3 spelare, där den bästa får 4, tvåan får 2 och trean får 1 poäng.

Magnus Johansson2012-08-02 08:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?