Lagbanner
Himmelrikets Favorit i juni: "Fan, jag skulle inte sprungit ut"

Himmelrikets Favorit i juni: "Fan, jag skulle inte sprungit ut"

Det var inget snack om det. Malmö FF:s målvakt Dusan Melicharek fick överlägset flest poäng när Himmelrikets redaktion skulle rösta fram månadens spelare. Han berättar om varför MFF:s spel inte är poänggivande och om hur han reagerade på att bli petad mot AIK.

Grattis, Dusan!
– Tack så mycket.
 
Det är andra gången den här säsongen som du tar hem denna ärofyllda utmärkelse, du vann ju som bekant även i april.
– Jag vet, det glömmer jag inte. Det är väldigt trevligt att jag vinner igen.
 
Är det en svaghet, tror du, att en målvakt blir utsedd till månadens spelare när laget han spelar i är tänkt att vara målfarligt och ha ett passningsspel som ska tjusa publiken?
– Jag förstår vad du menar, men jag tycker inte att vi spelar så dåligt faktiskt. Tvärtom anser jag att vi har ett offensivt spel, men vi har problem med målskyttet för tillfället. Och kanske är det beroende på detta som jag blir utsedd till månadens spelare, samt att vi inte alltid försvarar med hela laget.
 
Så får du rädda laget?
– Nej nej, så kan man inte säga. Det är många situationer där jag har blivit hjälpt av utespelarna. Hade de inte funnits och hjälpt till hade jag kunnat stå på mållinjen och sett bollarna fara förbi mig (skratt). Det handlar sällan om en enskild person utan vi är många som hjälps åt. Sen är det förstås min uppgift att rädda skott…
 
Det har varit ett tätt matchande på sista tiden, och i juli blir det också många matcher. Roligt eller jobbigt?
– Ibland, när spelet flyter på, är det skönt att slippa träna så mycket, för det är matcher man vill spela. Fast i den situationen vi är i nu är det positivt att vi har ett lugnare spelprogram de närmaste två veckorna, så att vi kan träna på saker som vi vill ha ut i matcherna. Men framför allt är det bra för Rikard (Norling), att han får ha oss i träning en lite längre period. Det är inte lätt att som ny tränare bara leda laget i matcher och inte ha särskilt många träningspass på sig att få ut sina idéer.
 
Precis, har det varit tufft för Rikard Norling att komma som ny tränare och nästan bara spela matcher, därtill med ett lag som varit hårt drabbat av skador?
– Jag är rätt säker på att han inte ser det som ett problem, men däremot tror jag, som jag sa tidigare, att han tycker det ska bli bra att ha oss i träning nu. Han har liknande idéer som Rolle (Nilsson), men självklart har han egna tankar om hur vi ska spela.
 
Det går trögt för laget för tillfället. Vad är problemet?
– Jag tycker som sagt inte att vi spelar dåligt. Min far, som jag anser kan mycket om fotboll, håller med mig. Han säger att vi måste börja göra mål, för i övrigt ser det rätt bra ut. Gör vi inga mål så vinner vi heller inga matcher.
 
Är det en fråga om självförtroende?
– Faktiskt inte. Jag tycker man kan se att vi fortfarande har ett gott självförtroende, däremot måste vi ibland bli lite hungrigare för att nå våra mål som vi har satt upp.
 
Det har nämnts att det i år inte finns samma hunger som 2010. Vad beror det på?
– Jag vet inte. Egentligen tror jag att alla verkligen försöker ge sitt yttersta, inte heller tror jag att någon inte ger hundra procent. Men vi spelare är också bara människor och ibland fungerar inte allt som man vill. Vi går in till varje match och är jätteladdade och vi ger allt vi kan, men jag vet inte… Men jag både hoppas och är övertygad om att vi är ett tillräckligt bra lag för att vi ska vända på den här trenden vi är inne i nu. Jag ser ingen kris som folk pratar om.
 
Kanske inte, men det är ändå hela 10 poäng upp till Helsingborg?
– Det är den bistra verkligheten, ja. Nu är det upp till oss att göra något åt detta. Vi pratade om det så sent som i går (läs: förrgår, reds. anm.), och alla vill verkligen att vi ska vara med i toppen. Jag har inte sett några tecken på att någon gett upp.
 
Till matchen mot AIK blev du petad till förmån för Johan Dahlin, vilket gjorde dig riktigt besviken. Hur påverkade detta dig när du efter cirka en halvtimme fick byta av en skadad Dahlin?
– Först och främst, det är historia nu. Jag vill inte titta tillbaka eller se vad som blev sagt och så. Till själva matchen var jag som alltid koncentrerad, jag blev inbytt och gjorde ett dyrbart misstag. Det var mitt och ingen annans fel att AIK gjorde 2-0 där. Bortsett från detta gjorde jag några bra räddningar både före och efter målet. Så jag skyller inte det misstaget på att jag blev petad av Rikard, för misstag gör alla spelare någon gång. När jag satt på bänken var jag som alltid redo att hoppa in om det skulle behövas, och när det var dags kändes det inte annorlunda för mig. Då var det match.
 
Situationen du berättar om vid AIK:s 2-0 var när Teteh Bangura kom fri och lobbade bollen över dig. Är det en svår situation för en målvakt? Stå kvar eller som du gjorde, försöka hinna först till bollen?
– Det är lätt att se det på teve efteråt, att fan jag skulle inte ha sprungit ut, men jag hade en sekund på mig att bestämma mig. Jag såg bollen komma och bestämde mig för att rusa ut. Jag trodde att jag skulle ha en chans att komma först och sparka ut den eller rädda den. Men jag var tvåa på bollen, Bangura gjorde det fantastiskt och om han skulle göra om ett sådant mål ska jag ge honom en medalj. Men jag gjorde ett misstag där, inget snack om saken. Och man lär sig av dem, nästa gång kanske jag står kvar och väntar ut motståndaren i stället.
 
Vilken match under juni (AIK, Kalmar i cupen, Kalmar, Gefle och Gais) är du mest nöjd med för egen del?
– Det är cupmatchen mot Kalmar, även om vi inte gick vidare där. Efter det som hände mot AIK gjorde jag en bra match bara några dagar efteråt. Jag var inte glad efteråt eftersom vi inte vann, men jag var nöjd med vad jag hade presterat på planen. Där fick jag också nytt självförtroende inför de kommande matcherna.
 
Har du någonsin varit på Färöarna?
– Nej, jag hade knappt hört talas om landet innan lottningen. Klart jag ser fram emot att åka dit, men först nu är det Norrköping som gäller. Vi får inte titta framåt och tänka på Champions League, utan koncentrera oss på ligan för tillfället.
 
Tack för pratstunden. Jag kanske får tillfälle att återkomma i slutet av juli…
– (Stort skratt) Vad svarar man på det? Jag skulle bli väldigt glad i så fall. Jag ska göra mitt bästa så att vi får pratas vid då också.
 
Ännu en gång, stort grattis till att ha blivit Himmelrikets Favorit!
– Tack så jättemycket.
 
***
 
Spelare (och antal poäng)
1. Dusan Melicharek (36)
2. Ricardinho (9)
3. Daniel Larsson (7)
4. Amin Nazari (6)
5. Ulrich Vinzents (4)
6. Daniel Andersson (3)
7. Ivo Pekalski (2)
8. Dardan Rexhepi (1)
8. Wilton Figueiredo (1)
8. Pontus Jansson (1)
 
***
Varje redaktionsmedlem har röstat på 3 spelare, som i turordning har fått 4, 2 respektive 1 poäng. På grund av resor och andra orsaker till frånvaro när MFF spelat har alla den här månaden inte kunnat rösta.

Magnus Johansson2011-06-30 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?