Lagbanner
MT96 i en stor intervju om tifoåret
Mellan åren 1985-1989 tog Malmö FF fem raka seriesegrar

MT96 i en stor intervju om tifoåret

Under året har MT96 skämt bort oss med mästerliga tifon vid varje hemmamatch. Himmelriket har träffat tre av de eldsjälar som vigt en stor del av sina liv åt att skapa stämning på läktarna.

Det återstår bara minuter till avspark i matchen mellan Malmö FF och Mjällby. För André Sikland, som under matchdagar brukar ha ansvar för att tifoarrangemangen ska fungera, är pulsen hög.

- Jag brukar vara galet nervös. Man vill ju inte misslyckas och det är lätt hänt. Det räcker med en fel tanke när man rullar, att en lina sitter fast eller liknande så kan många hundra timmars arbete och massor av tusenlappar vara bortkastade, säger han.

När spelarna kommer in på planen möts de av ett enormt flagghav. Hela stadionpubliken är involverad och viftar med ljusblå och vita flaggor som placerats ut på varje plats. Lyfter man blicken kan man se en banderoll med alla spelarnas namn löpa längs med hela den övre läktartribunen. Som avslutning på tifot vecklas en stor overhead-flagga ut på ståplats som tar oss med in i framtiden. "MFF tillbaka i Europatoppen", lyder rubriken. Årets sista tifo bryter därmed mot de tidigare under säsongen, man har lämnat historien bakom sig och blickar nu in i framtiden med en vision om att Malmö FF kommande årtionde ska bli ett storlag både nationellt och internationellt.



- Jag fick lite panik nu på sista matchen eftersom duken rullade ut så långsamt. Vi hade ett annat tyg än vi brukar ha och det tog lite längre tid att rulla ut än bomullstyg. Jag trodde vi skulle misslyckas faktiskt och det hade varit tråkigt på sista matchen när resten av året gått så bra, säger André.

Han berättar om en incident 2004 när man gjorde tifot föreställande Malmöhus slott. Man glömde då ta bort en antenn belägen på polisburen i mitten av läktaren.

- Jag fick hoppa upp och trycka loss antennen så det löste sig, men det slarvet hade kunnat förstöra hela tifot.

Det har gått några veckor nu sedan Malmö FF säkrade guldet. För de allra flesta supportrar är säsongen över men för de passionerade eldsjälarna i MT96 återstår fortfarande en del efterarbete. Vårt möte sker därför på Stadion där de är i full gång med att transportera material på ståplatstorget.

Det är Henrik Larsson som möter upp mig utanför ingång 23. Killen som tog tjänstledigt från sitt arbete på ett café för att under ett år ägna sig åt tifo på heltid. När jag kontaktade honom för en intervju vägrade han dock göra den själv.

- Det är inte bara en som har gjort detta. Det är tack vare att så många har varit med och bidragit som det har blivit så bra som det har blivit. Om man då bara lyfter fram en del av allt detta så blir det fel och det är inte så vi jobbar, säger han ödmjukt.

- Men det är inte många som hade kunnat komma hit varje dag, hålla i alla trådar och beställa allt så som du gjort, svarar André. Det är inte många som klarar av att renovera ett hus själva till exempel. Det är jättesvårt och här har varit många fler trådar att hålla i och tidsbestämda datum hela tiden så det är grymt imponerande att du klarat det själv.

- Fast det har inte varit själv. Det är vi tillsammans som har klarat det, upprepar Henrik.

De har båda varit med under några år och får kallas för veteraner i sammanhanget. Mittemellan dem sitter Mikael Hansen. Han är 16 år och pluggar på gymnasium med medieinriktning. Direkt efter att skolan slutat på dagarna har han tagit sig bort till lokalen för att hjälpa till.

- Det är roligt och har funkat bra. Jag har varit med i ett och ett halvt år och kom in i det via en annan MT96-are som bjöd in mig, berättar han.



Ordet tifo kommer från italienskans tifosi (fans) och syftar på när supportrar hyllar sitt lag genom att göra läktararrangemang. MT96 (MFF Tifosi 96) bildades 2002 och är i grunden MFF Supports Tifogrupp som organiserat sig i en fristående förening. Namnet MT96 går tillbaka till året 1996 när det första organiserade läktararrangemanget på Malmö Stadion genomfördes. Några entusiaster sydde då upp en banderoll med texten MFF Tifosi och därmed blev namnet ett begrepp på Stadion.

- Till en början var det väldigt sporadiskt och i olika konstellationer. Mest var det arkarrangemang och serpentiner. Under 90-talet var tifogrupper i Sverige mest kända för att skräpa ner sina arenor med serpentiner vid varje match, minns André och skrattar.

Efter hand har arrangemangen utvecklats och år 2006 tog tankarna om hundraårsfonden fart. Man började samla in pengar för att hylla Malmö FF med ett gigantiskt jubileumstifo i hemmapremiären.

- Från början var det bara tänkt att vi skulle ha ett stort arrangemang. Men det är sällan så att man spikar något och det sedan blir exakt som man har tänkt sig, säger Henrik.

När bestämdes det att ni skulle ha arrangemang vid varje match?

- Det var efter ett par år, 2008 tror jag. Vi märkte att det fanns ett stort engagemang i föreningen och att vi hade Stadionpubliken i ryggen. I samma veva väcktes tanken om att ta tjänstledigt och kunna syssla med detta på heltid. Tidigare har vi mest arbetat på helgerna. Nu har vi i princip haft aktivitet varje dag. Det var i takt med att sådana pusselbitar började falla på plats som man började fundera på om man skulle göra något mer.

“Något mer” är en underdrift som heter duga. MT96 har under året lagt en dryg halv miljon kronor på tifon som skänkts i form av bidrag. Under året har MT96 tagit oss med på en historisk kavalkad i föreningens historia, från bildandet 1910 i hemmapremiären till sista matchens framtidstifo. Mäkta imponerad över deras fantasifulla verk undrar jag varifrån de får alla sina idéer.

- Det är vi alla som är engagerade i föreningen. Vi har en kille som varit engagerad sedan starten som har sett till att det funnits en röd tråd genom alla arrangemang. Men sen är det ju olika idéer som kombineras som blir ett tifo till slut. Sen kan arrangemang ändras från hur de var i ursprungsplaneringen till hur de blir i slutändan beroende på vissa omständigheter, berättar Henrik.

Vad kan det vara för omständigheter?

- Det kan vara någon leverans som blir sen eller att vi inte får in tillräckligt mycket med pengar för att köpa material.

Hur går det till från det att ni får en idé till själva genomförandet?

- Man får börja med att planera, skissa upp förslag på hur det kan se ut och göra en budget. Sen får man kolla upp om det material man behöver finns i rätt storlekar och går att beställa, förklarar Henrik och fortsätter;

- Det varierar hur lång tid det tar från det man får en idé tills genomförande. Vi började planera premiärarrangemangets hörnstenar 2006 så det är fyra år. Sen efter den första matchen hemma mot Gefle det här året tog det bara två timmar innan vi började sydde upp läktarflaggan med siffrorna 1-0.

På den sista matchen för året gick det åt totalt cirka tiotusen meter eller en mil tyg. Det mesta har sytts av Henrik på sin mors symaskin. Under de mest intensiva perioderna under säsongen ägnade han 60-70 timmar i veckan åt att sy flaggor. Bra betyg i syslöjd får man förmoda?

- Nä, jag hade inte det faktiskt. Jag kom inte så bra överens med den läraren och fick bara G. Det är väl min vilja som gjort att det gått ändå.

- Han är sjukt envis, säger André varpå Henrik skrattar.

Stämmer det att du satt och sydde två timmar innan avspark?

- Nä, det blev fel i Sydsvenskan där. Allt var klart kvällen före och det var rätt lugnt matchdagen faktiskt. I alla fall om man jämför med hur det kan vara.

- Mot Göteborg var det däremot panik och då höll vi på in i det sista, berättar André.


 

Totalt under året har runt 70 personer hjälpt till på olika sätt. Åldrarna i gruppen varierar mellan 14 och 46 år. Majoriteten är killar men det finns även ett par tjejer som hjälper till. Arbetet har varit förlagt till en källarlokal på Lorensborg men denna har man inte längre till sitt förfogande. Istället träffas vi i ett minimalt förrådsliknande utrymme inne på Nya Stadion som man nu förvarar sitt material i.

- Vi hoppas hitta en ny lokal så snart som möjligt. Som det är nu har vi saker på fyra- fem olika ställen. Det du ser här är bara en liten del, säger André och pekar med huvudet mot de hundratals flaggor som ligger i en hög på golvet.

Dessa ska nu tvättas och tas om hand för framtida bruk. De stora läktarflaggorna med de fina motiven som man använt över ståplats kommer dock att kasseras.

- De blir bara mögliga, förklarar André. Dessutom är det en del av tifokulturen att inte återanvända specifika arrangemang.

Hur känns det nu när säsongen är över?

- Det är en tomhetskänsla. Från att vara här varje dag till att knappt vara här någonting alls, säger Mikael.

- Jag tycker det är lite som när man gjort lumpen. Man kör intensivt varje dag, sen muckar man och allt är plötsligt över, jämför André.

- Jag kan tycka det är skönt att slippa pressen och ansvaret att man måste gå hit och jobba för att det ska bli klart. Samtidigt är det en tomhetsskänsla för att man inte har det när man vill. Så det är både skönt, tomt och lite trist. Men det börjar ju snart igen med nya arrangemang, säger Henrik.

En liknande satsning som den som gjorts i år kommer dock inte att ske inom överskådlig framtid. Henrik som varit tjänstledig kommer återgå till vardagen och kommande säsong kommer det bli lite mer normalt med tre-fyra stora tifon under året.

- Det är ju så det ska vara. Annars tar man ju udden och spänningen av det. Det här året har ju varit ett speciellt år, menar André.

Vårt samtal börjar närma sig sitt slut. Innan jag låter dem återgå till att röja flaggor så frågar jag dem vilket tifo de är mest nöjda med under året.

- Det sista. Det var så fint med inramningen och ett fullsatt Stadion. Det blev helt perfekt, tycker Mikael.

- Ja, det blev ultimat, instämmer Henrik. Det blev ju förstärkt också med tanke på hur matchen utvecklade sig och att vi tog guldet.

Jag håller med dem och tycker det var så vackert att inleda säsongen med en hyllning till våra gamla hjältar för att i sista matchen hylla våra nya dito.

- Det var ju tack vare att det gick så bra för laget som vi kunde genomföra det. Om vi hade slutat sjua då hade det inte fungerat. Överhuvudtaget är vi tacksamma att det blev ett så framgångsrikt år på fotbollsplanen. Tänk om det gått sämre och kommit 6-7000 på matcherna, då hade det inte fungerat. Det är roligt att göra tifo med publik, avslutar André.
 

*****

Här kan du se hela tifoåret i bilder.

*****

MT96 arbete fortsätter. Vill du bidra till tifokulturen? Det är vi, du och alla andra MFF:are, som skapar den genom bidrag till Tifofonden. Ingen annan. Avsätt därför en del av lönen nu i månadsskiftet och skänk en slant till Tifofonden!

TIFOFONDEN
BANKGIRO: 223-2213


Bidragen kommer de närmsta veckorna redovisas regelbundet på MT96.se. I skrivande stund har 7 000 kronor inkommit.



 

Helen Johansson2010-11-30 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF