Lagbanner
När MFF är bäst: Del 2 – De oslagbara (?) rekorden
Foto: Bildbyrån

När MFF är bäst: Del 2 – De oslagbara (?) rekorden

I den andra krönikan om MFF:s rekord fokuserar Harald Perby på rekord som stått sig mycket länge och sannolikt är svåra att slå. Det beror på att nästan alla sattes när …

… MFF var totalt överlägset
Nästan alla av MFF:s mest imponerande rekord noterades under de tre säsongerna 1948/49, 1949/50 och 1950/51 när MFF i stort sett krossade allt motstånd. Då noterades bland annat:
 

  • 49 förlustfria matcher mellan 6/5 1949 – 1/6 1951. MFF har även den näst bästa sviten med 35 matcher utan förlust under Houghtons första era 1974 - 1975. Trean AIK ligger på 24 matcher i början av 30-talet.
  • 23 raka vinster mellan 15/5 1949 – 7/5 1950.
  • Den enda säsongen när en klubb har gått obesegrad genom serien - 1949/50. Mer om den säsongen nedan.
  • Flest hemmamatcher i svit utan nederlag, 40 stycken med målskillnaden 138 – 25.
  • Flest bortamatcher i svit utan nederlag, 24 stycken, med målskillnaden 74 – 25.
  • Flest gjorda mål på bortaplan under en säsong, 39 stycken 1949/50. Rekordet delas med IFK Göteborg och ÖIS.
  • Bästa plusmålskillnad i en serie, 61 stycken 1949/50. Rekordet sattes på 22 matcher. Omräknat till dagens 30 matcher motsvarar det 83 plusmål!
  • Största segermarginalen i en serie, 15 poäng 1949/50 – och tänk på att det var 2 poäng för vinst då och bara 22 matcher!
 
Legendaren Calle Palmér, pappa till Anders, debuterade i svitens andra match och var ordinarie till dess han 1951 stack till Italien efter sin enda förlustmatch under den allsvenska karriären. Vill du läsa mer om spelare och matcher under de åren har Carlo Nilsson skildrat dem oförlikneligt från sin position bakom ett mål på Malmö IP, läsvärda länkar finns under Himmelrikets historiska avdelning.
 
Högsta poängsumman
Det kan tvistas om vilken säsong som vinnaren har nått den högsta poäng­summan. Den i absoluta tal högsta poängsumman nådde himmelsblått 2010 när laget skrapade ihop 67 av 90 möjliga poäng under 30 matcher. Det rekordet kommer sannolikt att slås ganska snart, Helsingborgs framfart förra sommaren pekade ett tag på en notering över sjuttio poäng men de tappade farten på slutet. Fast det som jag håller som det absoluta poängrekordet sat­tes säsongen 1949/50 med följande tabellrad:
 
22 20 2 0 82-21 +61 42 poäng
 
Omräknat till dagens trepoängsystem med 30 matcher motsvarar det i stor­leksordningen 84 – 85 poäng. För att det ska slås fordras väl att Ingvar Kamprad börjar pumpa in en avsevärd del av förmögenheten i en allsvensk klubb och det lär mannen som började affärskarriären med att cykla runt i Småland och sälja skosnören till småbrukare inte göra. 
 
Visserligen drog IFK Göteborg och Norrköping med tvåpoängsystemet ihop 47 poäng under övergångsäsongen 1957/58 men det var då som allsvenskan bytte från höst/vår till kalenderår totalt och det spelades 33 matcher.
 
Bäst på tvåsiffrigt
Den senaste av tio icke särskilt spännande men ändå minnesvärda all­svenska matcher utspelades på Olympia den 19 augusti 1965. Utspelades var ordet, Hälsingborgs IF (det stavades så på den tiden) blev utspelat efter alla kons­tens regler av firma Larsson, Granström & Svahn. Det blev 10-1.
 
Det är den enda av de matcher där vinnaren har gjort tio mål eller mer som spelats efter det att allsvenskan fyllde 25 år. Dessförinnan får man gå till­baka till maj 1949 för att hitta en tvåsiffrig match i allsvenskan. Jönköpings Södra åkte hem med 12-0 i baken och en mycket ung man som sett sin första MFF-match på IP var sannolikt mycket nöjd när han åkte den långa vägen hem till Borrby. En lundastudent som senare skulle bli bank­direk­tör uppskattade nog inte matchen på samma sätt. Född i Jönköping ingick han i den småländska delegationen men kom på bättre tankar och blev sedan MFF:s ordförande.
 
12-0 blev det även 1943 när HBK skickades hem från Malmö IP sönder­skjut­na av inte minst Arne Hjertsson med sju fullträffar, även det allsvenskt rekord (delat med Gunnar Nordahl). Om Arne Hjertssons märkliga målstatistik har jag berättat i en tidigare krönika som ni hittar här. 

MFF är därför enda klubb med tre tvåsiffriga segrar. Helsingborg, som har två, var nära i sista matchen 2007. HBK hade tagit ut semestern i förskott och vips stod det 9-0. Även Elfsborg har två tvåsiffriga segrar. MFF kom in sent i målspottarligan, av de tio matcher som slutat tvåsiffrigt är MFF:s tre av de fyra sista.
 
Det lag som gjort allra flest mål i en match är Helsingborgs IF (det stavades så på den tiden) som manglade Eskilstuna IF med 13-1 i oktober 1928. Några månader innan hade Landskrona Bois mjukat upp EIF med nätta 11-0. Även Elfsborg har läxat upp Eskilstuna tvåsiffrigt.
 
En bidragande orsak till att alla dessa matcher är av gammalt datum är san­nolikt att under de första årtiondena tilläts inga avbytare; skadades en spe­lare kom laget i numerärt underläge. I matchen 1944 var Halmstad decime­rat redan efter halva första halvlek och avslutade med nio man de sista tio minuterna.
 
Bästa säsongsstarten
Många pekar på fjolårets säsongsstart med fyra raka vinster som den bästa MFF gjort. Det gäller modern tid men historiskt sett… nej det är inte nära … om man nu kan tala om 18 av 22 matcher som ”säsongsstart”. Det utspelade sig mellan 31/7 1949 – 7/5 1950. De två oavgjorda matcherna kom i omgångarna 19 och 21 när guldet sedan länge var himma.
 
Säsongens första match har annars varit en himmelsblå styrka. Då kommer vi till det enda svårslagna rekordet som inte kommer från rekordåren. Mellan 1956 och 1988 förlorade MFF faktiskt inte en enda match i första omgången på våren! Det finns till och med en och annan storseger i dessa matcher. Årets premiär­motståndare Gefle IF åkte till exempel dit med imponerade 7-2 i första matchen på våren 1984.
 
Sviten av bra öppningsmatcher brukade förklaras med att MFF av geogra­fiska skäl hade de bästa träningsförutsätt­ningarna under vårvintern under en tid när uppvärmda planer, träningsläger utomlands och inom­hus­hallar inte var ekonomiskt möjligt för allsvenska klubbar. Fast ser vi till matcher i serie­sta­rten är sviten än längre. Tar vi hänsyn till seriestarter innan om­lägg­ningen från höst-vår till kalenderår börjar sviten 1953 och blir 35 säsonger lång.
 
MFF hade länge rekordet i kategorin ”längsta säsongstart utan vinst för rege­rande mästare” men det rekordet befriade AIK oss från 2010 och det vill vi supportrar absolut inte ha tillbaka.
 
De gamla rekorden är svåra att slå
Går dessa rekord att slå? Jag tvivlar. Teoretiskt är det inte omöjligt men de sattes under en tid när allsvenskan var en helt annan serie än idag. Serien var mycket ojämnare och fotbollen var en helt annan. På listan över de tio spe­lare som gjort flest mål totalt i serien finns exempelvis bara två spelare som varit aktiva efter 1960. Den senaste tillkomne, Harry Bild, lade av 1973. Ser vi på allsvenskans skyttekungar genom tiderna satte ”Svarte Filip” Johans­son från IFK Göteborg alla tiders rekord för skyttekungar med 39 mål under allsvenskans första säsong 1924/25.
 
Blir rekorden en börda?
En vän med sympatier för ett lag med lång erfarenhet av allsvens­kans mindre glamorösa delar konstaterade för några år sedan att historien kan bli en tung börda för unga spelare i MFF och i IFK Göteborg. Den himmelsblå tröjan med alla dess traditioner och krav från segervana supportrar kan skapa ett hårt tryck på en ung malmöpåg på väg in i A-laget. Det är en klubb där ett säkert guld på sextio- och sjuttio­talen ofta bemöttes med ett ”A vadå, di spela ju ente som di gjorde förtinie-femti, då va de brae fotboll”.
 
Alla nu levande malmöiter, himma eller i förskingringen, vet att MFF ska vara ett BRA lag. Himmelsblå accepterar inget annat än ett lag som är bland de bästa. Om det kommer en rejäl svacka, vilket har hänt några hemska år, då är vi helt vilse i tillvaron. Så visst är MFF:s historia en börda, men den ryggsäc­ken bär vi himmelsblå supportrar gärna.
  
Ett särskilt tack till vännen och matchkompisen Jon Nordström vars statistikblogg har varit ett viktigt hjälpmedel när jag skrivit denna och andra historiska krönikor. 

Harald Perby2012-03-08 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF