Ståplatsreducering - Nej Tack!
Det har bara gått ett par år sedan invigningen av Malmös nya moderna fotbollsstadion. Nu kan man - om beslutet om ståplatsreducering drivs igenom - komma att tvingas bygga om delar av arenan.
När Malmö FF byggde sitt nya Stadion lät man supportrarna vara med och påverka hur man skulle utforma ståplatsläktaren. Av den totala publikkapaciteten på 24 000 åskådare har 6 000 platser vikts för stående publik. Den Norra läktaren som ståplatssektionen på Stadion brukar kallas, är i princip alltid fylld och det är här den fina stämningen och inramningen som brukar finnas kring matcherna skapas.
Om man skulle minska denna sektion till de 20 procent som beslutet om ståplatsreducering kräver skulle det innebära att minst 1200 ståplatser skulle försvinna. Antagligen mer därtill då sittplatser tar upp större utrymme än ståplatser. Det säger sig själv att detta skulle påverka stämningen och läktarstödet!
Det var inför säsongen 2008 som svensk fotboll fattade ett gemensamt beslut som syftade till att modernisera och öka säkerheten på landet fotbollsarenor. Bestämmelserna, som gäller från och med år 2014, finns sammansatta i ett 19 sidor långt dokument och handlar om allt från att det ska finnas ett viss antal platser under tak till toaletter och nödutgångar.
För svensk fotbolls utveckling är det naturligtvis bra att man moderniserar och höjer säkerheten på våra arenor. Vad som däremot finns anledning att ifrågasätta är den så kallade ståplatsreduceringen som fanns med i de arenakrav som klubbades igenom. Detta innebär att man under de närmaste åren successivt ska reducera antalet ståplatser. Från och med år 2014 får föreningarna nyttja maximalt 20 procent av arenans kapacitet som ståplats. Dessa platser ska även kunna konverteras till sittplats då man vid spel i Europa endast tillåter sittande åskådare.
Men vad är det egentligen som säger att en modern arena måste utgöra ett visst antal sittplatser? Blickar man söderut mot tyska Bundesliga som har ett av Europas högsta publiksnitt har man här visat att det går utmärkt att bygga arenor av högsta standard som inkluderar stora ståplatsläktare. Här har klubbarna själva fått besluta om hur stor andel ståplatser de finner lämpligt att ha på arenan. På Olympiastadion i Berlin finns det bara sittplatser och i Stuttgart där man har en publikkapacitet på 53 000 åskådare finns det bara plats för 6 000 stående. I Dortmund och Kaiserslautern har man prioriterat annorlunda. Här utgör ungefär en tredjedel av arenans publikkapacitet ståplatser. I Dortmund finner man också den största ståplatsläktaren i hela Europa med plats för över 25 000 åskådare. Sällan förekommer det något bråk eller händer något annat på läktaren.
Det borde vara en självklarhet att även klubbarna i Sverige själva får påverka om hur stor andel ståplatser man finner det lämpligt att ha på arenan. Det som är intressant och kan ställas krav på från förbundshåll är att arenorna håller bra standard och uppfyller kraven från UEFA. Men när det kommer till att tillgodose publikens önskemål torde varje klubb själva bästa kunna göra den bedömningen. Behovet av ståplatser kan ju variera väldigt mycket från lag till lag.
Högst troligt kommer ståplatsreduceringen även att påverka hur klubbarna väljer att utforma sina bortasektioner. Med största sannolikhet kommer man se till sina egna supportrars behov i första hand vilket kommer innebära att man väljer att förlägga de 20 procent ståplatser man får ha på hemmaläktarna. Detta skulle innebära att de flesta bortasektioner framöver skulle bestå av sittplatser vilket skulle innebära en inte helt obetydlig merkostnad för de supportrar som frekvent åker på bortamatcher. Konsekvenserna blir rimligen att bortaresandet kommer på att minska eftersom många inte skulle ha råd.
Många supportrar ser ett skräckscenario framför sig där vi är på väg mot ett nytt England där det numera bara finns sittplatser. En oro som förstärks efter uttalande av landets idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth som deklarerat att en åtgärd för att komma tillrätta med våldet kring fotbollen kan vara att stänga ner arenornas ståplatsläktare.
Att det skulle bli mindre våld i samband med matcherna om man skippade ståplats finns det dock inget belägg alls för. Våldet i samband med fotboll sker oftast utanför arenorna och då torde det inte spela någon roll om man utformar arenor för endast sittande publik. För övrigt är det värt att notera är att man i England, där det varit förbjudet med ståplats sedan 1994, nu också vänt blickarna mot Tyskland, och för diskussioner om att återinföra ståplats igen.
Svensk fotboll är på planen en svag liga, Allsvenskan rankas idag på en 24:e plats av Europas 53 ligor och den fotboll som bjuds är ofta av rätt mediokert slag. På läktaren håller man dock hög europeisk klass. Läktarkulturen har blivit en betydande faktor för svensk fotboll. Stämningen och inramningen som finns kring matcherna bidrar såväl till att locka mer publik till matcherna som att öka intresset kring fotbollen. Ståplatssupportrarna har blivit en del av själva produkten och används ofta i sammanhang där syftet är att reklamföra allsvensk fotboll.
Det är fullständigt obegripligt hur styrande inom svensk fotboll tänker när de vill begränsa ståplatserna på våra arenor. Man måste tänka om i frågan och se supportrarna som den tillgånd de är istället för att motarbeta dem.
Ståplatsreducering - Nej Tack!
**********
Här finner ni föreskrifter om arenakrav för svensk elitfotboll från och med år 2014.