Lagbanner
Supras Malmö i en stor intervju: ”Pyroteknik främjar lagets prestationer”
Inför derbyt mot Helsingborg

Supras Malmö i en stor intervju: ”Pyroteknik främjar lagets prestationer”

För första gången ger Supras Malmö en längre intervju där de förklarar sina tankar kring pyroteknik på fotbollsläktaren. -"Vi anser att pyroteknik är en naturlig del av den läktarkultur, som går ut på att stödja laget maximalt, som vi står för", säger de.

I media framställs de ofta som bråkstakar och omnämns i negativa sammanhang. Det är en vanlig missuppfattning att de supportrar som använder pyroteknik på läktaren är att likställas med huliganer.

De brinner för Malmö FF och lägger ner större delen av sin fritid och massor med pengar på att följa och stötta sitt lag. De utgör kärnan i MFF-klacken och är i allra högsta grad bidragande till den härliga stämning som finns på Stadion idag. De tillbringar många hundratals mil i buss varje säsong för att finnas på plats och stötta sitt lag även på bortaplan.

Supras Malmö, som idag består av cirka 70 medlemmar, bildades i slutet av 2003 efter en sammanslagning av flera mindre grupperingar. Man är en uttalad ultrasgruppering och är inspirerade av den aktiva läktarkultur som har sitt ursprung i Sydeuropa. Man stöttar sitt lag under matcherna genom sång, banderoller, flaggviftning och pyroteknik.

För första gången någonsin ger nu Supras Malmö en längre intervju där de förklarar sina tankar kring pyroteknik på fotbollsläktaren. De gör det som grupp och har diskuterat igenom alla frågor inom denna innan de lämnat sina svar.


***** 
 

Varför anser Supras Malmö att pyroteknik hör hemma på läktaren?

- För att vi vet att alla former av tifo-arrangemang, vare sig det består av flaggor, banderoller pyroteknik eller annat påverkar flertalet spelares, och därmed även lagets, prestationer positivt. Vi vet att pyroteknik ofta kan höja stämningen på läktaren, varpå ett starkare läktarstöd i sin tur påverkar spelarnas prestationer positivt. Vi anser att pyroteknik är en naturlig del av den läktarkultur, som går ut på att stödja laget maximalt, som vi står för.
 

För att ta reda på vad MFF-spelarna tycker om pyroteknik på läktarna genomförde Himmelriket en anonym undersökning i truppen. Drygt hälften av lagets spelare fick svara på frågan vad de tycker om bengaler och om de blev mer taggade av det. Resultatet visar på att majoriteten, runt 90% av spelarna, är positivt inställda. Nedan följer några av spelarnas kommentarer;

- "Jag tycker bengaler är häftigt och skapar en skön och cool stämning. Det borde vara tillåtet".

- "Bara man kan garantera allas säkerhet så tycker jag bengaler är grymt. Som spelare blir jag helt klart mer taggad av det".

-"Jag tycker absolut bengaler hör hemma på läktaren. Speciellt nu på slutet när vi slåss om guldet. Självklart blir vi spelare mer taggade av det".




I Supras blir man inte förvånade när jag delger dem resultatet av undersökningen.

- Det är inga obekanta uppgifter för oss utan stämmer överens med den uppfattning som vi själva fått genom åren efter samtal med spelare. Det visar att pyroteknik på läktaren fyller sitt främsta syfte, att främja lagets insatser. 



Alla spelare är dock inte odelat positiva till bengaler. Några av dem nämner att röken kan vara jobbig att andas in och flera påtalar att det kostar föreningen böter. Såhär säger en spelare som är negativt inställd;

- "Bengaler är inte något som taggar mig. Kan snarare bli lite irriterad för att det eventuellt blir lite avbrott för att röken ska skingra sig. Sen att klubben bötläggs är också tråkigt".
 

Hittills i år har Malmö FF fått betala 170 000 kronor i böter varav 145 000 för pyroteknik. Då har inte böterna för pyroteknik vid matcherna mot Helsingborg och IFK Göteborg kommit in ännu och dessa kommer med största sannolikhet inte understiga 50 000 kronor tillsammans.
 

Hur ser ni på att klubben kan få betala rekordhöga böter på grund av bengalbränning?

- Det är ett stort problem att förbundet försöker döda aktivt läktarengagemang genom att ålägga klubbarna böter för supportrars brukande av pyroteknik på läktarna. Svenska Fotbollsförbundet har sedan 2001 konsekvent höjt bötesbeloppen. Inte minst vintern 2008 då man beslutade sig för att öka påslagen rejält varvid bland annat maxbeloppet för enskilda företeelser höjdes med hundrafemtio procent. Detta huvudlösa beslut ser vi idag konsekvenserna av. Det har inte varit mer pyroteknik på våra läktare hittills i år, än vad som tidigare har varit fallet. Snarare tvärtom.


Under tifoarrangemanget inför derbymatchen mot Helsingborg för en månad sedan brändes en fyrverkeripjäs av under den enorma Overhead-flagga som tifot bestod av. En händelse som Supras starkt tar avstånd från.

- Vi är väldigt måna om säkerheten när det kommer till våra pyrotekniska arrangemang. Vi planerar dem under en lång tid och det är flera faktorer som vi väger in i säkerhetsbedömningen, bland annat hur mycket folk som kommer vistas på den aktuella läktaren, om något annat arrangemang är planerat samtidigt och hur mycket extra material på läktaren detta innebär. Själva utförandet sköts alltid av personer med rutin. Vi är också mycket noggranna med hur vi placerar oss på läktaren under ett arrangemang. Vi ser till exempel alltid till att inte ställa oss i närheten av grupper med barn eller liknande. Dessutom brukar vi berätta för folket i arrangemangets direkta närhet att ett sådant ska ske så de är förberedda.

- Ett stort problem mot ett säkert användande av pyroteknik är när människor blir förbannade, och med våld försöker hindra ett arrangemang. Alla inser nog faran med att slå och slita i en person med en pyroteknisk pjäls. Vi är alltid positiva att ta en diskussion om folk kommer fram till oss på läktaren eller skickar ett mail.

Hur ser ni på att det finns människor som upplever röken så besvärande att de tvingas lämna Stadion på grund av detta?

- Från och med år 2007 är pyroteknik totalförbjudet på svenska läktare. Men innan dess, under en dryg åtta-nioårsperiod, var det fullt möjligt att ansöka om och få tillstånd för att genomföra läktararrangemang innefattandes pyroteknik. Läktararrangemang med relativt stora mängder rökfacklor sanktionerades av brandmyndigheten, polismyndigheten, Svenska Fotbollförbundet samt berörda arenaägare och klubbar. Myndigheterna kontrollerade då även ämnesinnehållet i pyrotekniken. Av förklarliga skäl godkändes endast pjäser som ej innehöll eller vid antändande utvecklade några direkt skadliga ämnen. Supras Malmö är för ett ansvarsfullt nyttjande av pyroteknik. Vilket bland annat innebär att vi enbart befattar oss med rökfacklor av samma typ som vi beskrivit, som alltså inte är hälsovådliga.

- Med det sagt så har vi givetvis förståelse för att en del medsupportrar kan uppleva röken som obehaglig, det är beklagligt att det ska behöva vara så. Med en återlegalisering hade problemet kunnat elimineras.

Hur menar ni att man kunnat eliminera problemet med röken genom en legalisering?

- Om folk är medvetna om var och när det ska brännas så kan man gå åt sidan då och på så vis så slipper man röken.

Varför maskerar ni er när ni bränner bengaler?

- Med anledning av rådande lagstiftning samt Svenska FF:s regler som omöjliggör ett öppet brukande av pyroteknik på läktaren.



Varför är det viktigt att få till stånd en legalisering?

- Det enda sättet att helt eller delvis eliminera otillåtet brukande av pyroteknik på de svenska läktarna är att helt eller delvis legalisera detsamma. Supportrar världen över har under flera årtionden gång på gång bevisat att det går att genomföra säkra pyrotekniska läktararrangemang. Det är hög tid att de styrande inom den svenska fotbollsrörelsen samt våra lagstiftare med flera inser det.

- Svensk Elitfotbolls före detta elitevenemangsansvarige Sture Svensson sa i samband med införandet av det rådande pyroförbudet, vilket han dessutom var en av de drivande bakom; "Man måste inse att det aldrig går att kontrollera bort helt". Då, för ett par år sedan, förstod han nog inte hur rätt han faktiskt hade.

- På Malmös läktare har det brukats pyroteknik sedan 80-talet och det är ingenting som kommer att försvinna bara för att man ändrar regelverket och klubbar igenom nya lagar. Vi och många med oss anser att det är en läktarkulturell tradition värd att bevara och föra vidare.

 

Vad gör ni i Supras för att påverka och få till stånd en lagändring?

- Just nu kan vi tyvärr inte göra särskilt mycket i denna fråga. Vår förhoppning är att vi som medlemmar i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) kan föra en dialog med förbundet den vägen istället. Som många redan vet är det väldigt svårt att komma till tals som fotbollssupporter.

- Vi kommer också att lämna in en motion till nästa årsmöte om att Malmö FF aktivt ska verka för en legalisering av pyroteknik gentemot och inom Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Skånes Fotbollförbund.
 

Finns det andra länder där det är lagligt med pyroteknik och enligt er fungerar bra?

- I Norge har man idag ett system som är likartat med vad som tidigare gällde i Sverige, där man kan ansöka om och få tillstånd för att genomföra lagliga pyro-arrangemang. Det norska reglementet är inte i närheten av optimalt men det är ett bra exempel att ta upp. Dels för att det är ett land vars lagar och samhällsnormer de flesta svenskar kan relatera till, men framförallt för att makthavarna i vårt västra grannland har en vilja att lyssna till fotbollssupportrar som vi tycker är värd att belysa.

- I Norge för man en dialog mellan fotbollförbund, myndigheter och de norska supportrarna. Dialogen sker främst genom Norsk Supporterallianse, men även med enskilda supporterföreningar. Som ett resultat av detta genomfördes nyligen ett försök där man för första gången tillät supportrar att lagligt antända pyroteknik uppe på läktaren, medan man tidigare enbart har medgivit tillstånd för pyro-arrangemang längst "läktarfonder" eller framför läktaren. I Sverige har vi idag en supporterallians, uppbyggd på ett likvärdigt sätt som den norska, i Svenska Fotbollssupporterunionen. SFSU har i dagsläget över 7 000 medlemmar i form av supporterföreningar och supportergrupper och oss veterligen är än fler på god väg att ansluta sig. SFSU vill inget hellre än att föra dialog med berörda parter i allehanda supporterfrågor - pyroteknik inkluderat.

- Hundratals pjäser bränns årligen av på svenska fotbollsarenor, vilket är enormt mycket mer än vad som bränns i Norge. Vill de svenska makthavarna över huvudtaget ha minsta lilla inflytande över detta faktum så vill det till att man lär sig av sina norska "kollegor" och börja föra dialog med svenska fotbollssupportrar för att försöka finna gemensamma lösningar, istället för att kriminalisera och förbjuda, avslutar Supras.


*****


Himmelriket har varit i kontakt med Svenska Fotbollförbundet och jobbar på att få till en intervju med dem inom det närmaste.

Helen Johansson2010-10-14 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF