Lagbanner
Vi tycker om MFF: Lantz? Tack, men nej tack

Vi tycker om MFF: Lantz? Tack, men nej tack

Dagarna går fort nu och det är åter dags för himmesblått fredagsmys. I veckans panel sitter Micke Möller, Mikael Frohm och Nils Byrfors.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

 Micke Möller
Tidigare redaktör för Himmelriket. Numera redaktionschef på Svenska Fans. Har följt MFF sedan barnsben. Minns framgångarna, och längtar efter nya.






 Micke Frohm
Journalist sedan 25 år tillbaka. En hel del av dem på Arbetet, en del som frilans och sedan 1998 redaktionschef på Allas i Malmö.Har följt MFF i princip sedan Bosse Larssons första år - om inte på plats så åtminstone med ett öra på sportradions sändningar. 

 





 Nils Byrfors
Passionerad MFF-supporter som följt laget sedan 80-talet. Tidigare redaktör på Sveriges bästa fansite, Himmelriket. Numera producent för MFF:s WebbTV-program, Magasin 1910. Producerade även dokumentärserien "I Zlatans fotspår" som sändes på SVT.
 







 

Erik Hamrén tog i veckan ut den landslagstrupp som ska åka på den årliga januariturnén. Malmö FF är mest representerat med hela fem uttagna spelare. Vem av Guillermo Molins, Johan Dahlin, Jiloan Hamad, Daniel Larsson och Ivo Pekalski tror du är närmst att även vara aktuell när det drar ihop sig inför EM-kvalmatcher framåt våren?

Möller:
Helt omedelbart tror jag att Johan Dahlin ligger närmst till hands. Han har storspelat den här säsongen och visat att han är redo att ta över efter Isaksson som börjar bli allt mer darrig. Sen hoppas jag att Hamrén har mod nog att släppa fram Pekalski som kommer att växa ytterligare ett par snäpp med den erfarenhet som följer av internationellt spel. Pekalski är en framtida kugge i blågult, och det är upp till Hamrén om han vill påskynda den processen eller inte. Konkurrensen på Molins, Hamads och Larssons platser är för stor som jag ser det, så de får vackert stå på tillväxt ytterligare en eller två säsonger innan de kan räkna med en plats i startelvan.

Frohm: Jag tror inte att någon av dem egentligen är aktuell för EM-kval. De som de konkurrerar med är nog hästlängder före i Hamréns värld. Däremot tror jag inte att någon av dem skulle göra bort sig i landslaget. Och de jag tror har störs chans att etablera sig i riktiga landslaget inom ett par år är Gische och Ivo. De har båda visat att de redan har det internationella spelet i sig.
 
Byrfors:
Johan Dahlin borde vara ett rimligt konkurrensalternativ till Isaksson och Wiland om målvaktsplatserna. Han har gjort en fantastisk säsong, vill påstå att han har varit viktigast i Malmö FF efter Daniel Andersson, han är redo för landslaget. Kan vidare tänka mig att Hamrén håller Guillermo Molins och Daniel Larsson näst på tur, men frågan är om det inte krävs åtminstone en halv säsong ute i Europa innan de betraktas som fullfjädrade landslagsspelare - ett scenario som ju gärna får låta vänta på sig.

Ivo och Jiloan är påläggskalvar och jag är helt övertygad om att Ivo kommer att bli en riktigt mittfältsgeneral i blågult i sinom tid - Sverige saknar riktigt slagkraftiga mittfältare. Men som sagt tror inte de är aktuella får kvalspel redan i vår. 


 

Säsongsuppehåll och träningsledigt, men Silly Season rullar på. I ganska sakta mak, kan väl tilläggas. Hetaste ryktet har i dagarna varit att Marcus Lantz skulle vara aktuell för MFF. Trovärdigheten är förstås diskutabel, men vad tycker du? Skulle mittfältsveteranen Lantz vara en vettig värvning?

Möller:
Det är lika bra att jag erkänner: jag gillar Lantz. Han är en elak, oöm slitvarg med den rutin vi skulle må bra av då det drar ihop sig till CL-kval. Så i ett kortsiktigt perspektiv kunde det vara en vettig investering. Dock ser jag inte gärna en HIF-are i himmelsblått utan föredrar att vi istället fortsätter på vårt nuvarande lagbygge och använder oss av de spelare vi har eller som är på väg upp. Hade vi pratat om en tung anfallare hade det varit en annan sak. Men en mittfältare? Nej tack.

Frohm: Nej det tror jag inte. Men det bygger jag mest på att jag fått för mig att han är en ganska jobbig typ i en grupp. Går det inte som han vill så surar han och en sån behöver absolut inte MFFs trupp. Samtidigt som jag har respekt för Lantz kunnande är jag rädd för att hans ålder snart också tar ut sin rätt. Han blir i alla fall inte bättre och snabbare, snarare tvärtom, och han kommer troligtvis även att vara skörare. Så tack, men nej tack!

Byrfors: Lantz är helt klart en habil mittfältare, kanske en av Allsvenskans bästa. Men frågan är om han är rätt typ för Malmö FF. Jag tror säkert att man som supporter hade kunnat vänja sig vid en Lantz i himmelsblått trots hans förflutna, men det känns som att han skulle kunna rubba den balans och harmoni mellan yngre och äldre som råder i truppen idag. Kan inte förklara det bättre än så. Magkänslan säger nej, helt enkelt.

Vi har tre "pappor" i Ulrich, Danne och Jeff som alldeles uppenbarligen fungerar och kompletterar den yngre generation som blommat ut 2010. Jag vill ha få förändringar i truppen. Kanske inga alls. Möjligen en riktig supervärvning a la Figueiredo, men har svårt att se det hända. 


 

I höstas publicerades uppgifter om att en inskription inuti Lennart Johanssons pokal. Den nu bortgångne silversmeden och Hammarbysupportern Ingemar Ekelund lär ha graverat in orden Bajen Forever på insidan av SM-bucklan. Nu verkar det vara bestämt att förbundet ska genomföra en slags titthålsoperation för att undersöka saken närmre. Om uppgifterna visar sig stämma, kan pokalen komma att göras om. Vad känner du, ordnar SvFF en storm i ett vattenglas över en bagatell eller stör det dig att pokalen är skändad?

Möller:
Jag tar mig för huvudet… Folk i det här landet lider av en ständig brist på humor och förmågan att uppskatta ett litet spratt. Vem kan på fullaste allvar bli upprörd över vad någon graverat inuti en pokal? I synnerhet som det inte går att läsa, såvida man inte sågar itu pokalhelvetet… Det är ju helt bisarrt! Jag trodde att det som var relevant med Lennart Johansson pokal var det som faktiskt går att läsa och som står på dess utsida. Så ”skändad”? Ja, jisses…

Frohm: Vaddå skändad? Hur kan man överhuvudtaget bli upprörd över något som inte syns, om det ens finns? Om Ekelund graverat in något på insidan så ser jag bara det som en kul grej som ju absolut inte spelar någon roll. Lite humor kan väl aldrig skada i den annars så allvarliga elitidrotten.

Byrfors: Det kan tyckas petitessartat, men jag tycker att det är helt rätt att undersöka saken. Skulle det visa sig stämma bör graveringen tas bort eller pokalen bytas ut. Vi kan inte ha en vandringspokal (Sveriges finaste och mest åtråvärda) som har ett slags subjektivt signum på sig. Ser ingen anledning till varför man inte skulle göra en undersökning, kan inte tänka mig att det tar alltför stora resurser i anspråk, så det är väl helt rätt att utreda och utradera frågan.

 

John Börén2010-12-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?