Vi tycker om MFF: "Kanske är Cian Hughton en Mikael Roth"
Veckan avslutas med att Himmelrikets panel tycker till om MFF:s födelsedag, ytterbackssituationen och klubbarnas ekonomiska antikunskap. I veckans panel: Micke Frohm, Jon Nordström och Ulf Österlind.
Himmelriket presenterar stolt veckans panel:
Micke Frohm
Journalist sedan 25 år tillbaka. En hel del av dem på Arbetet, en del som frilans och sedan 1998 redaktionschef på Allas i Malmö.Har följt MFF i princip sedan Bosse Larssons första år - om inte på plats så åtminstone med ett öra på sportradions sändningar.
Jon Nordström
Barnsbens-MFF:are sedan första lagvykortet hamnade i min ägo på Håkanssons Livs vid Triangelen 1976. Några knattelagsmatcher i klubben på meritlistan innan tränarna insåg sitt misstag. Baltförflyttad till Stockholm 1980. Sedan dess maniskt supporterskap på distans som är för sent att bota.
Ulf Österlind
Världens enda enbenta fotbollsspelare med två vänsterfötter. Skribent till vardags, redaktör för MFF Supports medlemstidning Nr tolv, zlatanist, nästanmusiker och tidigare medlem i Himmelrikets redaktion. Gillar varken Depeche Mode eller Dire Straits särskilt mycket. Däremot uppskattar han en kopp kaffe, öl, maltwhiskey, bluespentan, distade gitarrer och ostmackor.
MFF testar en ytterback från Birmingham. Tror du att han kan vara något för MFF? En reservlagsspelare från Birmingham?
Oavsett om det blir något där verkar det givet att vi gärna ser en ny ytterback, och frågan man ställer sig då är vilken framtid Filip Stenström har i MFF. Kan han bli en klassisk ytterback i MFF eller lämnar han som en talang som aldrig blommade ut.
Micke: Vet inte vad den nye från Birmingham kan tillföra. Men visst verkar det som att Norgren saknar förtroende för Stenström. Varför vet jag inte för det lilla jag har sett av honom har verkat lovande. Snabb, bra i en mot en spelet, vill gärna framåt och slår hyfsade inlägg. Hans problem verkar främst vara i positionsspelet, men det är väl mycket en rutinfråga…
Jon: Birmingham spelade ju tydligen i Euro League i höstas och med viss framgång så de bör ju vara hyfsade trots att de inte spelar i Premier League till vardags. Ett lag av den kalibern borde ha en hyfsad högerback och då borde Cian Hughton inte vara helt värdelös om han är ordinarie i deras reservlag. Så svaret blir att det helt klart värt att prova hans kvaliteter under himmelsblå lupp.
Ulf: När vi var på lägret i Spanien 2010 intervjuade jag några av de unga spelarna för Himmelrikets räkning, Pontus Jansson, Alex Nilsson och Filip Stenström. Filip framstod på mig som en målmedveten mogen och beslutsam kille. Då trodde jag att han skulle bli en av de första som slog sig in i laget. Tyvärr har det inte blivit så och det beror säkert på att Ulrich nästan aldrig är skadad, oftast spelar stabilt och därmed spelar i stort sett alla matcher. När man läser andra som skriver om MFF verkar det som att Filip är en av de som ges minst chans att ta en plats så det ser ju mörkt ut för honom. Men det behövs endast en skada på Ulrich och sedan kan vi ha en högerback som blommar ut. Men som det ser ut nu, nja.
Vad det gäller killen från Birmingham så vet i tusan. Visst, engelska spelare är bra på att springa och kämpa men han har ju trots allt flyttat runt en del. Jag är tveksam men hoppas så klart att jag har fel.
Nästa fredag fyller MFF år och man gör det med att först spela en tidig match och sen ett evenemang med käk, mingel och intervjuer. Är detta något för dig, eller föredrar du att fira genom att ta en bärs framför TVn och skänka en tanke på världens finaste förening i samband med första klunken?
Micke: Jag hade helst sett att de firade födelsedagen vid en något varmare tidpunkt och kanske först la en match på stadionområdet med öl- och grilltält och andra aktiviteter som straffläggningar mot målvakterna, trix-tävlingar, någon tipsrunda.
Ja helt enkelt gjorde det till ett riktigt familje- och supporterevenemang under några timmar.
Jon: Jag måste erkänna att jag inte brukar fira MFF:s födelsedag då varje dag jag vaknar upp som MFF:are är ett skäl till inre firande och själslig tillfredsställelse.
Ulf: Jag tänker alltid på MFF, vare sig jag sitter på porslinsfåtöljen eller i soffan. Bir dricker jag så ofta jag kan men går dit gör jag nog inte.
I somras läxade vi upp Glasgow Rangers och skickade dem ur Champions League. Nu upplever klubben en enorm ekonomisk kris och tvingas till konstruktion, vilket bland annat innebär tio minuspoäng i serien. Hemma i Sverige kräver LDB Malmö mer pengar av kommunen, men har inga planer på att släppa några av de ekonomiskt tunga namnen. Gör klubbarna rätt som satsar allt på framgång och att andra skall hjälpa dem ur en eventuell krisen sen, eller borde det var tuffare straff för de klubbar och föreningar som inte kan sköta en enkel budget?
Micke: Jag tycker nog att det borde vara tuffare straff för de föreningar som inte sköter sin ekonomi. Det här hazardspelandet med skattetekniska finter, pengar utbetalda i utlandet och övertrasseringar av budgetar måste få ett slut. Jag kan förstå om vissa mindre idrottsintresserade skattebetalare blir förbannade om de ska cascha upp för elitföreningars fifflande.
Jon: Varför skulle betingelserna för att driva ett fotbollslag vara annorlunda än för att driva ett företag? Trots fotbollsvärldens överteatrala machism så är det när allt kommer till kritan en enda stor curlinginstutition.
Ulf: Det vi ser nu är kanske Europas ekonomiska kris som slår igenom påklubbnivå. Vänta bara tills TV-avtalen ska förhandlas om och man upptäcker att de pengar som fanns för ett antal år sedan nu har försvunnit. Då blir det oroligt. På ett sätt är det bra därför att det betyder att föreningar från Holland, Norge, Danmark, Turkiet, Grekland och liknande inte tycker det är värt att chansa på att köpa någon av de allsvenska halvstjärnorna. Det kan i sin tur betyda att vi får behålla de spelare som inte blir storstjärnor i Europa men som ändå har blivit köpta fram tills nu.
Nej, jag tycker inte att man ska handla och hoppas att andra ska betala. Det riskerar en hel klubbs existens om det går för långt. Sund ekonomi i en sund klubb för att travestera ett gammalt uttryck. Det viktigaste är ändå att verksamehten kan fortsätta inte att få framgång till vilket pris som helst.