Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-09-15 14:00

Omstart av Allsvenskan vilket innebar bortamatch mot Solnas stoltheter. Detta AIK som med fem raka segrar i bagaget beskrevs som seriens mest formstarka lag. Efter en tung vår har man fått ordning på sin defensiv och klättrat uppåt i tabellen under nye tränaren Mikkjal Thomassen.

Malmö kom till start utan småskadade Johan Dahlin och Anders Christiansen. Även avstängde Busanello saknades och utifrån de förutsättningarna formerade Henrik Rydstöm sin startgelva så här:

Friedrich
Zätterström – Rösler- Jansson- Stryger Larsen
Bolin- Berg Johnsen –Peña – Ali
Botheim – Thelin

En hållen tumme för att Ricardo Friedrich skulle stå för en stabil insats. Ännu en för att Taha Ali skulle visa sig nyttig även från minut ett.

Den första halvleken bjöd inte på någon större underhållning. Spelmässigt jämnt, men tempot och intensiteten var låg. Hemmalaget uppträdde samlat och tog gott om tid på sig vid varje inkast och avblåsning för att förhindra serieledarna att komma in i matchrytm. Man lyckades, Malmö hade inte ett avslut varken på mål eller inifrån straffområdet. Några lovande initiativ från firma Bolin och Ali, men annars inget.

Två något onödiga gula kort på Thelin och Bolin inkasserades. Halvlekens bästa (och enda) målchans var Pittas som avslutade direkt på en djuplesdboll i fyrtionde minuten. Men Friedrich kunde avvärja.

Inga byten i paus. Tränare Rydström önskade mer lugn och tålamod från sina spelare och inte låta motståndarna få så hög utdelning på sin press.

Den andra halvleken blev mer något öppnare och mer böljande. Malmö FF hade sin bästa period mellan minut 50 och 60. Taha Ali tog en tydligare position längs med vänsterkanten och var i princip inblandad i alla anfallsförsök. I 56e minuten fick han in ett inlägg till Stryger ungefär vid straffpunkten som osjälviskt förlängde till Kiese-Thelin vars avslut gick högt över. Någon minut senare stod Ali för en soloräd men skottet blockades av täckande försvarare.

AIK tog sedan över initiativet och hade flera halvfarliga lägen i mitten av halvleken. Det stod klart att bänken inte skulle erbjuda några stora offensiva injektioner. Jörgensen ersatte en haltande IKT. Rieks och Rosengren gick in istället för Peña och Botheim. Det var logiskt att hemmalaget dominerade slutfasen av matchen.

När John Guidetti byttes in i minut 88 och kommentatorn började prata om att han minsann gjort mål på Malmö i BP-tröjan en gång för många år sedan kändes ett förnedrande bortamål nära. I praktiken var det närmre när Salétros fick bra träff på en frispark 30 meter ifrån målet i minut 90.

0-0 var rättvist mellan två lag som framför allt höll ihop sin defensiv i en rätt så lågkvalitativ fotbolsmatch. Positivt för MFF att Ricardo Friedrich höll nollan och är högst delaktig i poängen. Taha Ali var den piggaste spelaren matchen igenom över nittio minuter. Mer negativt är att vårens succéduo, Botheim och Thelin, har fortsatt svårt att hitta tillbaka till storformen.