Årets: Bästa sex
Himmelrikets bägge listmakare blickar tillbaka på året som gått.
Under året har det varje onsdag publicerats en lista under rubriken Sex och Jävligt offside. Det är en mångårig tradition (vi avslutar härmed vårt trettonde listår) och lika mångårig är traditionen att summera året. Vi går igenom vad vi skrivit, räknar ihop listplaceringar och får till slut ihop vad ni finner nedan. Alla ettor har fått sex poäng, alla tvåor fem och så vidare ner till alla sjätteplacerade som följaktligen fått en poäng.
Om inget oförutsett händer så fortsätter traditionen 2021. Från oss bägge önskar vi er ett gott slut och ett gott nytt år.
Anders Christiansen (2 förstaplatser, 8 veckor, 36 poäng)
Årets spelare enligt Himmelrikets redaktion. Årets spelare när tränare, spelare, journalister och experter säger sitt. Det är klart att Anders Christiansen varit omtalad rejält i år, vilket märks på den här årsbästalistan också. Som synes är han inte helt överlägsen, vinner med bara en poäng, men att trots allt komma före en spelare som slagit igenom oerhört stort och som kommer från de egna leden är också det ett styrkebesked. Det är en sån ynnest att ha få ha den här rödhårige dansken i ens lag och vi himmelsblå är överlyckliga att det är just i Malmö FF han är. Bra, bättre, AC.
Anel Ahmedhodzic (0 förstaplatser, 9 veckor, 35 poäng)
Listan minns när Anel 2019 kom tillbaka till MFF från Nottingham Forest och när han spelade några matcher på försäsongen som… tja, låt oss vara ärliga: inte direkt gav mersmak. En (1) minuts speltid blev det i Allsvenskan innan han lånades ut till danska Hobro. I år kom han tillbaka och som han har gjort det. Han har varit tokgiven i försvaret; när andra vilats eller petats har Anel Ahmedhodzic spelat och spelat och spelat. I oktober röstade Himmelrikets redaktion fram honom som den månadens bästa spelare och då hade han redan hunnit landslagsdebutera (dessvärre för Bosnien och inte Sverige). Kopplas samman med en hel del utländska klubbar och det till riktigt stora övergångssummor, så frågan är hur länge vi får se honom i MFF. Anels härliga genombrott har gett utslag också på ett antal listor under året som gått, något som renderar honom en andraplats när vi summerar dem. Det är inte illa alls.
Allsvenskan (0 förstaplatser, 8 veckor, 31 poäng)
Allsvenskan, åh denna vår inhemska och älskade serie. Aldrig att vi tröttnar på dig, och vi försvarar dig så gärna när andra kommer dragandes med Premier League, Serie A, Bundesliga och allt vad de heter. Du håller inte högst kvalitet, du innehåller tyvärr en hel del plast som många av oss hoppas att du kan göra dig av med, du räknas som en lillebror när det ska spelas i Europa och du kanske inte genererar så mycket pengar om man jämför dig med andra ligor. Men du är vår, du är verkligen det. Och i år när du var intensiv och hektisk och vi inte fick besöka dig på plats, så gjorde det inget alls för vår kärlek till dig. Tvärtom, ett sånt här pandemiår visade du oss kanske ännu tydligare vad du betyder för våra liv. Vi saknar dig redan, men vi ses i april.
Serieledning (3 förstaplatser, 5 veckor, 27 poäng)
Inledningsvis fick vi uppleva ett något trögflytande poängflöde. Efter sju omgångar hittades Malmö FF först på åttonde plats. Men sen påbörjades klättringen. Tabellen var tät, så placeringarna betades av i rask följd. Och eftersom Norrköping, som inlett så suveränt, började darra kändes det som om det var en tidsfråga. I trettonde omgången slog vi HIF med 4-1, och dagen efter fick Norrköping stryk av Häcken. Och vi var förbi. För gott. När vi i mitten av september gick knackigt – förlust mot Örebro och ett par kryss – tog lagen bakom inte chansen utan klabbade också bort sig med oavgjorda och förlorade matcher. Lugn känner man sig väl aldrig förrän det är helt klart, men så här i retrospekt kan vi konstatera att ledningen var och förblev betryggande. Inte ens den potentiellt demoraliserande och, om jag haft hår, matadoren-i-Ferdinand-hårtussavslitningsframkallande 2-3-förlusten mot Djurgården stjälpte oss. Vi säkrade segern i omgång 27, och hade nio poäng ner till lag två när serien summerades.
Oscar Lewicki (2 förstaplatser, 6 veckor, 25 poäng)
En del skadebekymmer under hösten. Oscar Lewicki stannade vid 23 allsvenska matcher i år, varav 18 från start. Faktiskt inga poäng. Varken mål eller assist. Men Oscar Lewicki ger uttrycket ’lagspelare’ ett ansikte. En man som gör sitt jobb utan stora åthävor, och som är användbar på många platser på planen. Inte direkt något fyrtorn, men ändå en av lagets bästa huvudspelare. Oftast har han agerat defensiv mittfältare i år. Men blir 2021 säsongen då han mera permanent tar steget ner till mittförsvaret? Högst möjligt att det uppstår vakanser där bak, så otänkbart är det inte.
Jon Dahl Tomasson (1 förstaplats, 6 veckor, 25 poäng)
2019 avslutades med att vi vinkade adjöss till en Deutscher Superman. Några dagar efter nyårsafton hälsade vi istället en före detta dansk målspruta välkommen. Han pratade hellre om spilleprinciper än sifferformationer, och begreppet för året blev ’snabb återerövringspress’. Jon Dahl Tomasson har tunga meriter som spelare – han har representerat klubbar i alla de fyra största ligorna i Europa (Newcastle, Milan, Stuttgart och Villareal). Dessutom ett antal säsonger i Holland. Mer oprövad som tränare, dock. Så hur gick det? Både i cupen och i Europa League-kvalet föll vi just innan mållinjen. Men den viktigaste turneringen, allsvenskan, vanns i överlägsen stil. Vackert så.
Förra årets topp sex
1. Markus Rosenberg
2. Johan Dahlin
3. Anders Christiansen
4. Serieledning
5. Arnor Traustason
6. Oscar Lewicki
Några som var nära att ta sig in på listan
Ola Toivonen (1 förstaplats, 7 veckor, 23 poäng)
Efter i runda slängar tolv år utomlands kom den 64-faldige landslagsmannen hem för att vinna sin första ligatitel. Och det gick ju bra. Närmast kom han från Melbourne. Eller snarare, närmast kom han från speluppehåll, så det får ändå sägas att han kom igång imponerande snabbt. Det blev åtta mål och sju assist på 21 matcher i allsvenskan, det blev mål borta mot Honved och det blev mål i den olycksaliga cupfinalen. Bra i intervjuer, ibland elak på plan – och en ledare. Lämnar Anders Christiansen i vinter gissar jag att detta är lagets nye kapten.
Europaspelet (2 förstaplatser, 5 veckor, 18 poäng)
Andra lag kan prata hur mycket de vill om vad Europaspel betyder för dem. När det kommer till Malmö FF finns det substans bakom orden. Efter att två år i rad ha tagit oss till Europa Leagues gruppspel OCH dessutom vidare till sextondelsfinal blev det 2020 uttåg i playoff. Spanska Granada, i skrivande stund ligasjua endast fem poäng upp till en tredjeplats med två matcher mindre spelade, blev för svåra. Vi blev inte utspelade, men även om vi kan säga att vi inte gjorde mål på våra chanser till skillnad från bortalaget så var det ingen orättvis förlust. Fast som så många före den här listan påpekat, tänk om publiken hade funnits där. Vad hade kunnat åstadkommas då? Vi har rubbat och besegrat berg tidigare, kanske, kanske… Resan till den här matchen gick via 2-0 hemma mot polska Cracovia, samma siffror fast borta mot ungerska Budapest Honved och 5-0 hemma mot kroatiska Lokomotiva Zagreb. Vi längtar efter årets Europaspel, då förhoppningsvis med publik på läktarna.
Ett urval av förstaplatser under året
Cupfinalen
Två danskar och Anel
Engagemang
Benjamin Fadi, 2013
John Taylor
Spekulation- och hopp?
Amin Sarr
Marcus Antonsson
Avgöra sent
Europa
Vila emellan
Nära nu
Mästare
Annat och andra värda att nämna bland årets 216 punkter
Årsmöte (1 vecka), Våren (3 veckor), Sören Rieks (2 veckor), Rasmus Bengtsson (3 veckor), Maratontabellen (2 veckor), Kulan i luften (1 vecka), Medlemskap i Malmö FF (1 vecka), Karantän på sociala medier (1 vecka), Jesper Bech, 2005 (1 vecka), Hela maj 1988 (1 vecka), Guillermo Molins (2 veckor), Guard of Honour (1 vecka), Disco-Mix (1 vecka), Fler än nånson (2 veckor), Fouad Bachirou (2 veckor), Eric Larsson (3 veckor)
Några offsideplatser under året
Tomma läktare
Träningsmatchförlust mot Varbergs Bois
Resten av fotbollslivet utan Markus Rosenberg
Corona
Förlusten (efter ledning med 2-0) mot Djurgården
Rasmus Bengtsson-gate
Corona
Tomma läktare
Missad straff
Målproduktionen
Tomma läktare
Kobe Bryants dödsfall
Guillermo Molins MFF-karriärslut
Corona och tomma läktare