Lagbanner
Årets: Bästa sex
Guldfirandet (ett av dem) får illustrera årets listsammanställning.

Årets: Bästa sex

Det är en tid för sammanställningar och summeringar, så här kommer en subjektiv samling Greatest Hits från årets Sex och jävligt offside-listor.

Vill för det första passa på att be om ursäkt för rubriken till denna text. Den dubbeltydiga flasighet den innehåller känns inte riktigt åldersadekvat. Men anledningen till att den ändå står där är att Himmelrikets 6ojo-lista är en väl inarbetad och numera mångårig tradition. Varje onsdag vid lunchtid dyker den upp (utom vid storhelger eller annat förhindrande). Strukturen är alltid densamma: sex positiva saker som hänt under veckan, tillsammans med en dum eller otrevlig grej. Här bryts alltså sällan ny mark. De djuplodande analyserna lyser med sin frånvaro.

Men vi tänker att listan utgör ett enkelt sätt att summera några tankar från veckan som gått. Hylla det och de som hyllas bör och försöka se saker relativt positivt i ett snuttifierat format.

Här har ni några av de höjdpunkter vi återkommit till under året (varför står det ”minst”, undrar ni? Svaret är: vi har inte orkat räkna jättenoga, så vi kan ha missat nåt tillfälle):
 

Anders Christiansen (minst sex listplaceringar)
Att vår kapten har berört det Malmöitiska supporterhjärtat på djupet råder det inget tvivel om. AC har frekvent hyllats på onsdagslistan och glädjen över hans lyckade comeback satte tydliga spår i statistiken. I skrivande stund väntar vi fortfarande på att få se AC sätta sin signatur på ett förlängt kontrakt och det är med viss bävan vi toppar årslistan med honom, medvetna om att en utebliven förlängning sannolikt innebär en AC-relaterad offsideplats på 2025:s första lista. Men så kan det väl inte bli. Eller...

Mål, målsnitt och liknande (minst fyra listplaceringar)
Malmö FF gjorde en hel del mål i år. När vi summerade vårsäsongen på listan i början av juni konstaterade vi att målsnittet i de allsvenska matcherna då låg på 2,61. Hade vi hållt det hade det blivit nytt målrekord för 16-lagsserien. Så blev det nu inte, hösten innehöll färre målkalas och fler nollor, men vi landade ändå på 67 allsvenska mål (ett snitt på 2,23). Därtill gjorde Malmö FF 21 mål i det cupspel som avslutades den 1 maj – då räknar jag inte straffarna i finalen – och fem mål mot Torslanda då vi kvalade in till nästa års cupspel. De tolv europamatcherna bjöd på sammanlagt 18 mål framåt. Summa summarum 111 mål. Så det har funnits ett visst utrymme för jubel i år.

Sebastian Nanasi (minst åtta listplaceringar)
Vem fick flest listplaceringar i år? Jo, det blev allsvenskans Golden Boy with the Golden Hair, Sebastian Nanasi.
Detta trots att Sebbe bara spelade drygt halva säsongen i himmelsblått innan han rekordsåldes till Strasbourg i Ligue 1.
Spelet som Nanasi visade upp i våras, den lyckade starten på proffsäventyret, landslagssuccén och hans genomsympatiska persona har lyst upp inte bara vår (MFF-supportrarnas) tillvaro utan hela Fotbollssveriges. Det skulle inte förvåna om Sebbe återfinns på någon onsdagslista även nästa år.

Henrik Rydström (minst fem listplaceringar)
Tre titlar på två år. Plus ett europaspel där poängen förvisso varit lätträknade, men där vi långa stunder stått upp i spelet. Kritikerna invänder såklart att bollinnehav inte har något egenvärde och att vi varit dåliga i straffområdena och att det inte delas ut några stilpoäng. Sant, men om vi nu förlorar tycker jag nånstans det ändå känns bättre om vi gör det i matcher där det ser ut som om vi ägnar oss åt samma idrott som motståndaren. Hellre än knapp vinst på slarv än en där vi är utskåpade. Känslan av att vi ändå är hyfsat nära skänker hopp. Sammanfattningsvis: att det finns röster som höjs för tränarbyte på grund av europeisk naivitet eller bristande matchcoachning eller nästa-steg-brist vad det nu kan vara är för mig fullständigt obegripligt. Henrik Rydström har gjort resultat, och han har gjort det med ett framåtlutat, kanske till och med nyskapande spel som gett internationellt eko. Och fyra poäng på sex europamatcher ... det gör att det är vårt tredje bästa europagruppspel av de åtta vi gjort sedan 2011. Kanske ett på många sätt dystert konstaterande, men ändå ett perspektiv.

Hugo och Nisse (tillsammans minst 13 listplaceringar)
Få saker är så härliga som när våra ungdomar får sina genombrott och under säsongen 2024 fick vi bevittna två riktigt stora sådana.
Då Sebastian Nanasi lämnat MFF var det tänkt att Sead Haksabanovic skulle ersätta, men på grund av envisa skador på Sead öppnades dörren för Hugo Bolin, eller rättare, Hugo sparkade in dörren och visade under sommaren och hösten att han är en av allsvenskans bästa spelare och han gjorde passande nog det avgörande guldmålet mot IFK Göteborg inför ett kokande Stadion.
Nils Zätterström valde också att demolera dörren till startelvan på sitt oefterhärmliga Röjar-Ralfsätt när han efter Derek Cornelius flytt först avgjorde borta mot Sirius med ett mäktigt skott i krysset för att sedan säkra MFF:s Europa League-plats med ett mål till 3-3 och en assist till AC:s 3-4 mot PAOK nere i Thessaloniki. En stjärna var född.
Dessa två stora genombrott visar vägen för flera andra som är på väg att ta det stora steget och det blir spännande att se vilka ungdomar som kommer att frekventera listan 2025.

Sören Rieks (minst fem listplaceringar)
Den som är på väg att lämna Coop-butiken på Djupadal och tittar upp till. höger ser en stor Sören Rieks-tavla gjord i Lego. Den är snillrikt hopsatt, som såna där Legobyggen ofta är, förstår inte hur de bär sig åt, och visar honom i vinröd tröja. Jag vet inget om vad den gör där eller hur historien bakom den ser ut, men en fin hyllning är det icke desto mindre. Efter sju säsonger tackar nu Sören Rieks för sig. Han lämnar ett långt pärlband av fina minnen efter sig, som till exempel alla målen mot IFK Göteborg och fyra guld. Visst är det sorgligt, men om Galatasaraymatchen nu var den sista (kanske inte omöjligt att han finns i truppen även mot Twente och Slavia?) blev det ett värdigt avslut. Och visst finns det förhoppningar om att han fortsätter i annan roll inom föreningen. Tills vidare, tack för allt.


Förra årets Greatest list-hits
1. Sebastian Nanasi
2. Hugo Larsson
3. Skytteligaledaren / skyttekungen
4. Henrik Rydström
5. Daniel Andersson
6. Segrar (och liknande uttryck)

Ett urval av förstaplatser under året
Möllantifot, Johan Dahlin, Grattis på födelsedagen, Cuppaläget, Positiv vädervinkel, Mesta Mästare, En liten stunds halvfullt-glas-tänk, Eric Persson, Det Egna Spelet, Krossen, Oliver Berg, SM-Guld!, Icke-dramat, Guldbubblan, 208 poäng ner.

Annat och andra värda att nämna bland årets punkter
Det animerade ansiktet, Make LOVE not VAR, Hunden Katten Glassen, Fabian Hürzeler, Markus Rosenberg, Norrmän och danskar, Överflöd, Vintern rasat ut, Min stora MFF-familj, Taha Alis inhopp, Liverpool à la 80-tal, En superduo i vardande, Derek Cornelius, Väckningssamtal, Class of '89, Hemmafester, Maratontabellen, En gest av ödmjukhet, Niklas Moisander, Hallå där nere, Angenäma problem, Bortaföljet, Njut!, Hugo och Otto, Jultröjan.

Pontus Kroon och Henrik Zackrisson2024-12-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF