Lagbanner
Camp Au lait: Krönika: "PSG följer den moderna modellen - en vidrig sådan"
PSG drömmer större - fast på fel sätt.

Camp Au lait: Krönika: "PSG följer den moderna modellen - en vidrig sådan"

Fotbollen har nått en vändpunkt som målar den bild vi inte vill se. En företagsstyrd sådan. I kväll mäter sig Malmö FF mot ett just sådant lag - ett lag som följer den moderna fotbollens riktlinjer.

I första gruppspelsmatchen möter Malmö FF ett projekt, inte ett fotbollslag. Så sent som 1970 bildades Paris stolthet – Paris Saint Germain FC, efter en sammanslagning av fotbollsklubbarna Paris FC och Stade Saint-Germain. Ett par affärsmän såg till att en sammanslagning av klubbarna blev till verklighet.
 
Att vara ett huvudstadslag kan ibland ha sina fördelar och än mer om hjärnorna bakom projektet är rika män. Laget började inte i den lägsta serien, utan fick starta i andradivisionen (dagens Ligue 2). Redan den första säsongen vann Paris serien och flyttades upp till Division 1 (numera Ligue 1). Laget har sedan dess aldrig åkt ut den högsta serien.
 
Turbulens och satsning
Det tog tolv år innan PSG blev ett etablerat storlag i Frankrike. Knappt tio år senare blev laget än starkare, tack vare ett ägaravtal med Canal+. TV-bolaget hade ett stort inflytande i klubben och försåg föreningen med mycket pengar. Dock inte närheten av de summor i dag, och man ska komma ihåg att spelarna som värvades även var av ett inhemskt kaliber.
Men för att ändå nämna den satsning Canal+ gjorde, värvade Paris Saint-Germain spelare som George Weah, Leonardo, Jay-Jay Okocha samt lirarna från Benfica – Rai Ricardo och Valdo under den här tiden.
 
Större satsningar kan alltid innebära risker och genera så småningom även frånvara att från resultat. Det hände också i Paris. I slutet av 90-talet började det bli turbulent i laget och både tränare samt ordförande i olika omgångar fick lämna sina poster. Titlarna uteblev och supportrarna tröttnade, vilket resulterade i ett färre publiksnitt än tidigare. Det gick så långt att borgmästare Jean Tiberi (!), även han utryckte sitt stora missnöje. Då var klubben tvingade till att agera.

Canal+ tvekade om ett fortsatt samarbete, men stannade slutligen kvar. Tillsammans med PSG gjorde man en nysatsning och plockade in en ung Ronaldinho från Grêmio.
De nya satsningarna gick inte som förväntat och inte förrän 2006 fick Canal+ nog – igen. Denna gång hoppade företaget av ägarskapet och sålde rubbet till ett annat företag - Colony Capitalm, ett amerikanst värdepappersinstitut.
Men övertaget av ägarskapet blev inte det som man hade hoppats på och projektet blev genast en flopp. Den första säsongen med Colony Capital i spetsen, stod PSG på ett brant fall och var så när att snubbla ur Ligue 1. Värdepappersföretaget hade ingen större inblick i fotbollsvärlden och därför gick det mycket knackigt för Paris-laget när amerikanerna hade den större makten.
 
Qatar tog över maktrollen
Fyra år senare stod det klart att ett nytt företag skulle gå in och försöka köpa till sig titlar åt PSG. Året var 2011 och den qatariska motsvarigheten till Colony Captial - Qatar Investment Authority – gick in med 70 % ägarskap i fotbollslaget.
Den stora ledaren inom företaget var Nasser Al Khalafi, en företagsman, som också skulle bli ordförande för Paris Saint-Germain.
 
Qatar-företaget var villiga att göra en storsatsning och lovade att värva spelare för minst 1,5 miljarder de kommande tre åren, trots att det var och är än i dag den förre PSG-spelaren Leaonardo Araujo (sportchef), som ligger bakom de flesta spelarköpen.
Det tog ett år innan de värvade sex stycken storspelare i form av Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Thiago Motta, Ezequiel Lavezzi, Javier Pastore samt Lucas Moura. Dessa stjärnvärvningar var startskottet på den nya PSG-eran, vilket också skulle genera till att bli den storklubb de än gång varit, om inte än bättre.
 
Sedan qatarerna gick in i klubben har laget vunnit sex titlar, vilket innebär sex titlar på fyra år. Varav tre av titlarna är ligatitalar. Tillika har Paris även slagit sitt individuella transferrekord genom sin värvning av Edinson Cavani från Napoli 2013. En värvning som kostade PSG 640 000€, en gentil omvandlig på cirka 640 miljoner kronor. Värvningen innebar också i den sjätte dyraste värvningen någonsin inom fotbollsvärlden.
 
Fotbollen skadas
Paris Saint-Germain FC är allt vad den moderna fotbollen innebär. De är en företagsklubb som främst har som målsättning att tjäna pengar. För att tjäna pengar vinner man supportrarnas hjärtan efter att ha vunnit titlar samt värva till sig stjärnspelare i laget, spelare som folk vill titta på.
Tyvärr är det verkligheten vi lever i, och det är ett steg åt fel riktning. Vi har kommit till den vändpunkt där money talks. Förr hette det att fotbollen var arbetarklassens sport. Dess goda rykte har nu till viss del suddats ut och lämnat plats åt företagen.
I kväll går Malmö FF ännu en kamp mot ett helt företag. Senast var det Salzburg, som ägnar sig åt en än värre marknadsstyrd fotboll än vad Paris gör.
 
Låt hela fotbollsvärlden samlas och stanna upp ett slag. Den riktning vi går mot - skadar både fotbollen och samhället.
Fotbollen utsätts för en slags grymhet, då företagen går in och kallar lagen för "sitt", genom att köpa hela lag eller "bara" andelar i klubbarna.

Fotbollen och samhället går hand i hand, vilket innebär att hela vårt samhälle påverkas av den här trista miljön och utvecklingen. En vacker syn, som blir till en ful syn och en ful stämpel. Något negativt som påverkar en hel gemenskap – ett helt samhälle. Låt inte affärsmännen få ta över den fantastiska sport eller gemenskap, som miljontals människor lever för. Det skulle bli en helt galen och fasansfull värld – både för folket och idrotten.
 
Källor: L’equipe, Wikipedia, PSG.fr, UEFA.com.

Wilhelm Nilsson2015-09-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF