Camp Eneus: "Vad som väntar är en riktig gryta"
Andreas Mitsis vet mer om grekisk fotboll än de flesta i Sverige. För Himmelriket berättar han om hur den usla ekonomin har påverkat den grekiska fotbollen, hur Jimmy Durmaz ses på som nyförvärv och vad som händer om MFF tar ledningen i matchen.
Grekisk fotboll får inte det utrymme i Sverige som den kanske är värd. Det har blivit lite mer nu när Jimmy Durmaz lämnade Turkiet för tisdagens motståndare Olympiacos, men jag känner personligen att där är mycket som jag inte vet. Vilket jag misstänker att jag delar med rätt många andra.
En som däremot har full koll är Andreas Mitsis, redaktör för Greklandssidan på Svenska Fans. På sidan beskriver han sig som ”halvgrek och har så länge jag kan minnas brytt mig extremt mycket om allt inom grekisk fotboll och basket för den delen”. Det där lät så bra i mina öron och ögon, att jag kontaktade Andreas.
Det visade sig att han inte håller på något enskilt lag i Grekland, mer än landslaget, vilket jag tyckte
skulle borga för svar som inte var alltför Olympiacos-är-bäst-och-därmed-basta-färgade. Det fick jag rätt i.
Intervjuade Andreas Mitsis
Hej Andreas! Ska vi börja med att reda ut stavningen på laget, är det Olympiakos eller Olympiacos som gäller?
- Klubben själv har valt att använda Olympiacos när namnet ska översättas från grekiska till språk som är influerade av det latinska alfabetet. Men det går i praktiken lika bra att använda Olympiakos, det är inget direkt fel på det.
Okey, då använder jag det med ”c” i fortsättningen. Tack för klargörandet. Olympiacos har förkrossande störst antal titlar i den grekiska ligafotbollen och serien vinner de i stort sett varje år. Hur är synen på föreningen i resten av Grekland? Är det laget som “alla” håller på, eller är det laget “alla” hoppas ska förlora?
- Enligt diverse undersökningar från bland annat UEFA är Olympiacos den mest populära klubben i Grekland och som sett till antalet har flest supportrar. Men sedan är det överlag så att antingen älskar du dem eller är det raka motsatsen, det vill säga klubben du avskyr mest av alla. På det viset är det i stort sett.
Vad beror det på att de är så fruktansvärt mycket större än de andra klubbarna? Handlar det bara om pengar, eller har de en förmåga att hitta bättre spelare och ledare till samma pris som de andra klubbarna?
- Det är många faktorer som spelar in i att Olympiacos dominerat grekisk fotboll under 2000-talet. För det första är det klubben som under den här perioden överlag haft den klart bästa truppen vilket medfört resultat på planen, och samtidigt är Olympiacos den klubb som har starkast ekonomi, organisation och struktur. De har byggt upp en alltmer påtaglig europeisk storklubbsidentitet, det finns en kontinuitet i arbetet och de är på många plan långt framme. Sedan har vi den andra sidan av myntet. Många hävdar, och det inte helt utan grunder, att Olympiacos med president Marinakis i spetsen styr och ställer och bedriver en verksamhet som inte är helt ren.
- När det dock gäller spelet ute i Europa har Olympiacos de senaste sju säsongerna varit framme vid åttondelsfinalspelet av Champions League tre gånger. Ett avancemang från gruppspelet är starkt men att sedan kunna ta sig förbi åttondelarna och vidare till kvarten är extremt tufft i dagens över-kapitalistiska fotboll då lag som Bayern München, Chelsea, Real Madrid eller liknande mycket troligt väntar i just åttondelarna.
Att den grekiska ekonomin har varit, och alltjämt är, en katastrof är allmänt känt. Jag antar att det måste ha påverkat den inhemska fotbollen rätt rejält, eller?
- Givetvis har fotbollen inte undkommit de ekonomiska problemen. Publiksiffrorna har sjunkit rejält och den ekonomiska krisen är en av flera anledningar till faktumet. Lagens budgetar är betydligt mindre och det är inte alltid det enklaste att hitta pengarna som är nödvändiga för att få hjulet att gå runt, speciellt inte för de mindre klubbarna. Avsaknaden av pengar har dock fört med sig något positivt, då betydligt fler unga grekiska spelare har fått chansen att visa upp sig i ligan de senaste säsongerna. Lagen har bland annat "tvingats" att se över sina akademier betydligt mera noggrant.
Hur har det påverkat Olympiacos i så fall? Ser du att värvningarna har blivit mindre spektakulära samt billigare?
- Olympiacos är som tidigare nämnt den klubb som har bäst och starkast ekonomi av de grekiska klubbarna. Emellertid har de glädjande nog under de senare åren anammat en mer långsiktig, givande och klokare transfer-policy. Scoutingsytemet som innehåller bland annat den strategiske rådgivaren Christian Karembeu funkar bättre och i stället för att investera pengar på en etablerad spelare som närmar sig slutet på sin karriär, läggs nu större kraft på att finna spelare som har utvecklingsmöjligheter och som det går att tjäna en fin summa pengar på i framtiden. Med det sagt, så finns det även många goda lösningar på spelare som haft sin absoluta "peak" men som kan bidra med väldigt mycket och allra viktigast har hunger samt drivkraft kvar.
- Olympiacos lägger ett och ett annat öga på hur Porto arbetar och deras minst sagt mycket framgångsrika transfer-policy som är en klar inspiration och tittar vi till enbart de senaste 18 månaderna har Olympiacos sålt spelare för strax över en halv miljard kronor.
- Summorna som läggs på övergångar ligger inom ungefär samma ekonomiska ramar som strax innan den ekonomiska krisens intåg men i stället för att lägga ut runt 7-10 miljoner euro på en spelare hittar nu Olympiacos lika god kvalitet på spelaren i fråga på ett billigare sätt, vilket kan vara någon välscoutad spelare, en smart lån-affär eller liknande.
Fast ändå läser vi om spelare och ledare i exempelvis Olympiacos som tjänar väldigt mycket pengar. Sticker det i folks ögon eller är fotbollen som en salva på det svidande såret vilket därmed förlåter alla extravaganser (som det ju i mångt och mycket ändå är bland de större lagen i Europa)?
- Överlag är det inte fotbollsspelarnas löner som sticker i folkets ögon utan det är politikerna som får ta den smällen, även om folk i dessa tider är mer uppmärksamma på de summor ledare, spelare med flera tjänar. Framförallt om det är någon som inte utför sitt jobb enligt förväntningarna.
En spelare som värvades till den här säsongen är Jimmy Durmaz. Han har inte direkt spelat livet ur sig, utan mest fått sitta på bänken. Varför värvades han tror du? Alltså, finns det en långsiktig plan för honom eller var det för att fylla ut bredden i truppen?
- De hade tittat på Durmaz en hel del och gillat vad de hade sett. Han har inte lyckats slå sig in i startelvan än och kommer få jobba hårt för att lyckas göra det. Durmaz har inte motsvarat förväntningarna än, men är givetvis fortfarande ny i klubben och har i ärlighetens namn haft en del skadebekymmer under hösten.
- Efter att han presterat riktigt goda insatser för svenska landslaget som central mittfältare och kanske till och med enligt min mening varit Sveriges bästa spelare under kalenderåret 2014, har tränare Míchel även börjat fundera över att använda honom även centralt och inte bara på kanterna.
Intressant. Men trots skadorna här på slutet av året, hur skulle du personligen säga att det har gått för honom? Vad anser du om värvningen?
- Det skrev mycket gott om honom när han köptes och förväntningarna är som jag tidigare nämnde ganska höga. Riktigt de förväntningarna har han inte uppfyllt än av förklarliga skäl men tiden talar för Durmaz känner jag.
- Jag kände att det var en helt okej värvning. Durmaz är en spelare som är användbar på flertalet positioner vilket är något som inte ska underskattas i dagens fotboll, och han besitter flera fina egenskaper. Återstår att se om han blir en startspelare eller inte men samtidigt roterar Olympiacos en hel del och Durmaz kommer säkerligen att kunna bidra i större utsträckning med tiden.
Hur skulle du säga att statusen på den grekiska ligafotbollen är? Ta en förening som Falkenbergs FF, din hemstads lag – skulle de ta några som helst poäng under en säsong?
- Statusen är inte som för ett par år sedan men samtidigt har det inte försämrats så avsevärt mycket heller. Olympiacos, PAOK och Panathiniakos bildar storklubbstrion i dagsläget, där PAOK och Panathinaikos jobbar för att få bort Olympiacos från tronen. Ett starkt AEK är saknat men de är glädjande nog på väg tillbaka. Sedan finns en klubb från periferin som heter Asteras Tripolis; den tveklöst starkaste klubben utanför Athen och Thessaloniki och som bland annat gjort avtryck i Europa League denna säsong.
- Det är alltid svårt med den typen av hypotetiska frågor och även om mitten samt bottenskiktet inte är lika starkt som för exempelvis fem år sedan, hade ett lag som Falkenbergs FF fått ofantligt svårt att undvika nedflyttning. De hade tillhört det absoluta bottenskiktet och fått kämpa rejält för att undvika nedflyttning. En del poäng hade de nog kunnat skrapa ihop och det i så fall framförallt mot sina konkurrenter i botten.
MFF vann hemma med 2-0. Även om Olympiacos kanske borde haft en straff, så tycker jag ändå att det var en rätt rättvis seger. Jag förstår att man kanske inte tyckte så i Grekland, men hur var reaktionerna bland folk och i media efter att lilla MFF (i deras ögon) besegrat stora Olympiacos?
- Det var stor besvikelse. Efter segern mot Atletico de Madrid med 3-2 på Karaiskakis i premiären skulle det hela följas upp med en seger mot den på pappret svagaste motståndaren i gruppen. Individuella misstag från Olympiacos tillsammans med domaren och ett välspelande Malmö FF gjorde dock att det inte gick enligt planerna.
Olympiacos måste vinna för att ha möjlighet att ta sig vidare i Champions League. MFF måste vinna för att ta sig vidare i Europa League. Vilken match ser du framför dig?
- Jag ser en matchbild framför mig där Olympiacos är spelförande och vara laget som kommer ha det mesta av bollinnehavet. Det gäller dock att se upp med Malmö som har vassa omställningsspelare i framförallt Rosenberg och Forsberg. Sedan är Kiese Thelin en stark uppspelspunkt om laget hellre vill få fast bollen, och är det något som oroar mig hos Olympiacos är det mittförsvaret som har varit den minst pålitliga lagdelen hittills den här säsongen.
- Olympiacos är inne i en tuff period. I onsdags (3/12) förlorade de toppmötet mot PAOK hemma på Karaiskakis där backlinjen sviktade, och nu har även offensiven börjat hacka vilket ger tränare Míchel en hel del huvudbry. Det som annars även kan oroa mig är att spelarna under matchens gång får reda på att Juventus leder och tappar lite i vilja, inställning och koncentration då möjligheten till avancemang därmed skulle vara i stort sett helt bortblåsta. Det borde absolut inte vara möjligt när vi talar om professionella fotbollsspelare, speciellt nu dessutom med tanke på att Olympiacos har en del att bevisa efter förlusten mot PAOK. Ingångsvärdena för Olympiacos till matchen är att allt är möjligt. Det vill säga det kan bli avancemang även om den möjligheten inte är så stor, det kan bli Europa League-spel och det kan även bli uttåg om det vill sig riktigt illa.
På tal om Karaiskakis: Det lär vara ett helveteshål för motståndarna. Kan du försöka beskriva vad som väntar MFF?
- Vad som väntar är en riktig gryta. Även om ett fullsatt Karaiskakis "bara" rymmer 33 000 åskådare låter det som minst det dubbla. Kompakt, sluten arena som kan skapa en helt enorm stämning. Fråga bara er egen Markus Rosenberg som fick uppleva det hela i december 2007, när Olympiacos slog hans Werder Bremen med 3-0 och avancerade vidare från gruppspelet.
Vi leker med tanken att MFF gör 1-0 tidigt och att tiden går allt fortare för hemmalaget. Kommer supportrarna att stötta sitt lag eller börjar de bua åt sina favoriter?
- Vanligtvis skulle jag säga att de skulle stötta såvida insatsen från laget inte är genomusel eller om spelarna hade agerat lojt och uppgivet. Då hade burop kunnat komma men framförallt efter slutsignalen. Men efter förlusten mot PAOK som medförde stor besvikelse är tålamodet för stunden minde än normalt sett vilket öppnar upp för att missnöje kan vädras även under matchen, men det får vi verkligen inte hoppas. Det är också skillnad vid liga- och CL-spel där publiken vid det sistnämnda oftast tänker sig för en extra gång.
Det finns också en viss oro för bråkiga supportrar. Är det något som de tillresta himmelsblå ska vara oroliga för?
- Nej, så länge MFF-supportrarna kommer ner och visar respekt och inte står för någon form av hets eller dylikt ska det inte behöva bli några som helst tråkigheter. Men för säkerhets skull kan det i vilket fall vara bra att till exempel gå tillsammans i stora grupper.
Slutligen, när MFF besegrat Olympiacos med 1-0, hur kommer hemmalaget då att mötas efteråt? Hur kommer det att låta på läktarna, vad kommer att skrivas i media, hur många gånger kan man ge tränare Michel sparken?
- Det där scenariot vill jag inte ens fundera över då det förhoppningsvis inte kommer att uppstå. Tränare Míchel har för övrigt gjort ett strålande arbete sedan han kom för snart två år sedan och både han själv och klubben vill förlänga, vilket vore utmärkt då kontinuitet överlag är något positivt.
***
Andreas texter hittas här.
Han tipsar också om två läktarfilmer från Champions League-matcher. Dessa hittas här och här.