Lagbanner
Camp Knödel: Salzburg ur ett violettare perspektiv
David Re, Austria Salzburg-supporter.

Camp Knödel: Salzburg ur ett violettare perspektiv

Står Salzburgborna enade bakom klubben Red Bull? Himmelriket träffade David Re, en 33-åring som är engagerad i största supporterklubben till stadens andra – eller första, beroende på hur man ser det – lag, Austria Salzburg.

Red Bull Salzburgs korta men kontroversiell historia berör. Aftonbladets Ronnie Sandahl skrev häromveckan en krönika där klubben sågades vid fotknölarna. Bland annat nämndes den om inte i samma andetag, så i alla fall i samma ingress som Josef Fritzl och Adolf Hitler. Sandahl fortsatte med att kritisera sättet företaget Red Bull kört över klubbens ideal och fans.

För att göra en lång historia kort: det fanns ett toppdivisionslag i Salzburg även innan Red Bull. Det hette Austria Salzburg. 2005 gick energidryckjätten in och köpte klubben, vilket initialt emottogs med stor glädje av fansen. Äntligen lite resurser! Glädjen övergick emellertid snart i bestörtning, då det visade sig att Red Bull helt sonika tänkte byta ut klubbfärgerna.

För att reda ut begreppen och pejla stämningen, så här nio år efter övertagandet, träffar vi 33-årige David Re från Austria Salzburgs största supportergruppering, Union 99 Ultra Salzburg (av en ren händelse har vi stämt möte på puben Shamrock, som i skrivande stund ser ut att bli nedresta MFF-supportrars samlingspunkt på tisdag). David förklarar att han varit gruppens ledare under ett antal år, men att han numera håller en något lägre profil och bland annat fungerar som en sorts inofficiell talesperson för dem.

- Det är sant att allt lät bra i början då, 2005. Austria hade en jobbig period och låg i botten av vår Bundesliga, utfattiga … så när ryktena först började florera om att Red Bull skulle komma in som sponsor kändes det mest positivt. Det är ett företag som har sitt säte i Salzburg och vi tänkte att de skulle stötta oss finansiellt och hjälpa oss få ett bättre lag. Ingen kunde egentligen då föreställa sig vad Red Bull planerade. Man hade liksom inte hört talas om att ett företag köper en fotbollsklubb och ändrar klubbfärgerna. Så vad de gjorde var egentligen att köpa licensen för att få spela i förstaligan. I början funderade vi inte över sådant, men sen började det ryktas om att detta var deras idé. Jag och några andra träffade den nya styrelsen och pratade om allt det här, men de sa bara ”oroa er inte, det kommer att bli som ni vill”. Första chocken kom när de presenterade den nya tröjan. Vi har alltid haft en violett och vit dräkt, men nu var den röd och vit. Nya möten och samtal med styrelsen följde och vi fick höra att vi skulle ge dem mer tid. De tänkte att när de vann de fem-sex första matcherna i ligan så skulle protesterna dö ut. De förstod helt enkelt inte hur fotboll funkar och hur fans tänker. De trodde vi skulle tycka det var OK, bara de vann några matcher. Det sista ”erbjudandet” vi fick av Red Bull var att, om det nu var så viktigt för oss, målvakten skulle få spela med violetta strumpor. Då förstod vi … och ligan hade redan börjat, det var i början av september.

Hur känns det nu då, så här nio år efteråt?
- Första året var hemskt. Vi hade ingen klubb längre. Från ena dagen till den andra var vår klubb borta. Och under tiden bedrev Red Bull en mediakampanj mot de violettvita fansen, där vi blev porträtterade som ett gäng våldsamma tokskallar som utan anledning vägrade ta emot Red Bulls pengar. Det var en ledsam tid. Men nu är jag jätteglad över att det blev som det blev. För även om Red Bull skulle sagt att vi kunde spela i violett … deras filosofi kring fotboll överensstämmer helt enkelt inte med min.

Så hur skulle du beskriva deras filosofi?
- Laget de har, klubben de har, det är bara ett verktyg för marknadsföring av företaget Red Bull. Det är en del av deras företag. De vill gå till Champions League för att sälja mer dricka. Jag tycker inte … att det är vad fotboll handlar om.

Men vad syftar då David på, när han säger att han är glad över att det blev som det blev? Jo: Året efter att Red Bull tagit över klubben startade fansen istället en ny SportVerein. SV Austria Salzburg reste sig likt Phoenix ur askan, som man uttrycker det på sin webbplats. Givetvis skrudade i den traditionella violetta tröjan – en färg som valdes redan 1933, för att den i en turbulent tid var neutral och inte symboliserade någon specifik politisk inriktning.

- Ungefär 2000 fans sa OK, vi gör det själva. Vi startade 2006 i den lägsta ligan. Till att börja med var det mest fans som spelade i laget också, och det var tillräckligt i de lägsta ligorna. Vi blev uppflyttade flera år i rad, och då behövde vi skaffa lite andra och bättre spelare. Så idag, när vi spelar i landets tredje division, får spelarna betalt. Men fansen äger fortfarande klubben. Vi är bara en normal fotbollsklubb, vi har en manager, styrelse … vi har bara en lite sorgligare historia än de flesta andra.

Austria Salzburg leder just nu sin serie, Regionalliga West, med full pott efter fem matcher. Uppflyttning hägrar. De vann även ifjol, men fick då kvala mot Regionalliga Osts segrare - och förlorade. Eftersom Österrike har tre tredjedivisionsligor som slåss om två platser alternerar man vilken ligavinnare som slipper kvala. Den här säsongen är det Wests tur. Vinner Austria går de upp i andradivisionen. David berättar att deras stadium egentligen inte uppfyller andradivisionens krav, men han är säker på att det kommer att ordna sig.

Men trots att David är tillfreds med Austria Salzburgs tillvaro sitter agget mot Red Bull kvar. Jag frågar om det han trots allt inte tycker att det skulle vara positivt för Salzburg som stad, om Red Bull skulle gå till Champions League?

- Så tänker inte jag. Jag vet inte om det skulle vara bra för staden. Jag bara hoppas att de inte går till Champions League!

Du har ganska starka känslor mot dem …
- Ja. Så kommer det alltid att vara. Så länge jag lever.

Rent generellt i Salzburg, finns det folk som stöttar både Austria och Red Bull?
- Nej. Man kan inte vara supporter till båda. I och för sig, en hel del som går på Red Bulls matcher är nog inte fanatiska, så de tycker det är OK om både Red Bull och Austria vinner. Men på Austrias sida vill alla att Red Bull ska förlora.

Annars har Österrike en tradition att ta med sponsorn i klubbnamnet. På tredje plats i ligan ligger just nu Cashpoint SC Rheindorf Altach. Red Bull Salzburg hette tidigare Wustenrot Salzburg (Wustenrot är ett försäkringsbolag)  och innan dess Casino Salzburg.

- Men de ägde aldrig klubben. De sponsrade bara, och fick därför ha med sitt namn i klubbnamnet, säger David.

David säger sig vara ointresserad av den kommersiella delen av fotboll.

- Visst kan jag titta på El Clasico på TV, men jag skulle aldrig åka iväg för att se det på plats. I november ska jag däremot åka till Teheran för att kolla på derbyt där. 110 000 människor och galen atmosfär … sånt gillar jag.

Vi återvänder till Ronnie Sandahls krönika. Österrikiska fotbollsförbundet har uttryckt sin bestörtning och fördömt den å det bestämdaste. Aftonbladet har i sin tur följt upp med artiklar där Sandahl beskriver sig själv som ”Österrikes mest hatade man”, och reklambranschens husorgan Resumé har låtit Aftonbladetkrönikören förklara sig i en intervju där han bland annat säger sig inte direkt ångra, men däremot tycka att formuleringen med Fritzl och Hitler var ”onödig”.

- Ja, den där krönikan blev en stor sak här! De intervjuade till och med politiker om den, och folk var rejält upprörda. Men jag vet inte om det blev överdrivet … jag tycker det var fel att använda de där namnen i den kontexten. Men själva poängen, att Red Bulls är den mest hatade klubben i världen …  

När jag frågar om Red Bulls spelare säger David först – med ett skratt – att han inte vill prata om dem. Sen nämner han Soriano, den slovenske landslagsmannen Kevin Kampl, brasilianaren Alan, att de är ett offensivt lag med hög och hård press och starka kantspelare. Vi är överens om att det blir svårt för Malmö på tisdag.

- Men om ni vinner, då kommer jag ner hit till puben och svingar en bägare med era fans!
 

Henrik Zackrisson2014-08-17 22:10:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF