Daniel Andersson: "Vi hade en bra diskussion med Svenska Fotbollförbundet"
Det har varit mycket ett tag för Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson. För Himmelriket berättar han om läckor, smådetaljer som tar tid och att telefonen ringer konstant.
Den nionde januari 2014. Malmö FF har kallat till presskonferens. Rikard Norling hade i slutet av november året innan sagt upp sig med omedelbar verkan och bara några dagar senare blivit klar för norska Brann. En tränarjakt hade inletts och många namn hade stötts och blötts. I dag skulle mannen som var tänkt att ta MFF vidare i utvecklingen presenteras.
På samma presskonferens deklarerade sportchefen Per Ågren att också han hade gjort sitt som sportchef. Det var om möjligt ännu mer överraskande än att Norling sade upp sig.
Därför presenterades den här dagen Åge Hareide som ny coach och Daniel Andersson som ny sportchef. Uppe på podiet framför media förklarade den senare att det hade varit en omtumlande höst, där han först trodde att han skulle gå från att assistera Rikard Norling till att assistera någon annan. Sen gick det undan.
– Jag fick frågan i dagarna och det är hedrande att klubben tänkte på mig som sportchef. Jag ser fram emot uppgiften och det ska bli fantastiskt, fyllde han i.
Dåvarande VD:n Per Nilsson fortsatte.
– När Per (Ågren) signalerade att han inte ville vara sportchef längre kände jag att Daniel omedelbart var den bästa kandidaten att bli sportchef. Det har jag diskuterat med Daniel. Jag är oerhört glad över den här lösningen.
Dagen därpå berättade Daniel i en stor intervju med Himmelriket att den nionde januari var den överlägset mest hektiska dagen i hans liv. Den hade börjat med en träning, avslutats med en annan och däremellan hade det varit möten med en stor sponsor och inte minst, en presskonferens och allt ståhej som hör en sådan till.
Tisdagen den 17 februari. Drygt 13 månader har passerat. Jag undrar om den där hektiska dagen har slagits av andra dagar. För det har ju varit en del uppståndelse med nyförvärv och försäljningar om man säger så. Jag kan riktigt se hur Daniel ogillande grimaserar åt frågan, och så många gånger har jag ändå pratat med honom att jag inte blir förvånad över svaret:
– Det vet jag inte. Det har jag faktiskt inte ägnat en tanke åt. Jag föredrar att leva i nuet och att se framåt.
Punkt liksom. Så då tar vi samtalet vidare i nuet tänker jag och undrar i stället om han har hunnit hämta andan sen den hektiska januari-månaden. Det medger han att han har gjort. Lite grand i alla fall. Han menar att det var både skönt och på sätt och vis stärkande att vara med i USA under det nyligen avslutade lägret. Att i någorlunda lugn och ro vara med laget, följa träningar, se matcherna.
Det var rätt galet ett tag förra månaden.
– Ja, verkligen. Det var många bollar i luften kan man säga, men nu är det lugnt.
När var det som allra värst? Eller ska man säga, när var det som allra bäst?
– Det är svårt att säga, men någonstans från mitten av december hela vägen fram till januari ut så var det väldigt mycket hela tiden. Vissa dagar har det varit saker att hålla på med från tidig morgon till sen kväll. Men så är det ju, ska man få någonting gjort så får man jobba på.
Har det blivit som du hade förväntat dig eller har där kommit överraskningar på vägen?
– Jag trodde inte att det skulle komma ett bud på Isaac (Kiese Thelin) så här tidigt. Det var jag inte riktigt förberedd på. Men i övrigt har det nog gått ungefär som jag hade tänkt mig. Vi har också fått in rätt så bra spelare tycker jag, så det ser bra ut.
Och för egen del som sportchef, har det blivit som du trodde?
– Mitt jobb är rätt så brett kan man säga. Det är svårt att förklara, men det är framför allt smågrejerna som tar mest tid. Där är mycket som man är involverad i som man kanske inte förstod till fullo innan jag tog det här uppdraget.
Vad är det för smågrejer?
– Det är allt från skor till spelarna, lägenheter till spelarna… Ungdomsdelen. Det finns grejer att göra hela dagen, om man säger så. Där är väldigt mycket annat som görs än det som syns utåt, som presskonferenser och intervjuer. Som sagt, det är ett brett arbete. Jag har ett väldigt stort ansvarsområde. Men det är bara kul att få vara med och påverka.
Daniel har fått många frågor om hur han ser på den kommande säsongen sett till att så många spelare lämnat och så många spelare tillkommit. Framför allt hur han ser på Europaspelet, och chanserna att ta sig till Champions League på nytt.
Även om frågorna kan ses som nödvändiga att ställas då det finns många som vill ha svar på dem, så är det förstås svårt att sia om. Ännu ett transferfönster kommer att öppnas innan dess, och ingen vet vilka lag MFF kommer att ställas mot. Det finns helt enkelt för många variabler att ta ställning till för att kunna spå framtiden.
Men samtidigt är det mot Europa och Champions League det satsas. Om det hymlar ingen. Förra säsongen pratades det om mycket hur lärorik resan var, att hela föreningen sög åt sig kunskap för att bli ännu bättre på allt. Att ta ytterligare steg i den nödvändiga utvecklingen. Så vilka kunskaper har Daniel själv tagit till sig?
– Jag har lärt mig jättemycket. Eller jag och jag, det är ett lagarbete - vi alla har lärt oss. Det är bland annat små detaljer i samband med resandet och sånt där, hur vi organiserar oss på bästa sätt. Tittar vi på laget, där behövs det lite grand erfarenhet för att klara av det. Det hade vi i fjor, med spelare som hade varit med förr och hade internationell erfarenhet, och det kommer vi att behöva i år igen. Och sen även kan man väl nämna spelprogrammet i Allsvenskan, som vi tycker att vi fått till lite bättre i och med att vi fått bort en match i augusti.
Ja, förra året var det ett minst sagt komprimerat spelschema med matcher var tredje-fjärde dag i augusti. Var det svårt att få de andra lagen att lyssna på er där?
– Nej, det var det inte. Det var väl alla överens om, så det var inga problem tycker jag. Vi hade en bra diskussion med Svenska Fotbollförbundet, som ju också såg hur tight det blev med playoff-matcherna samtidigt med spel i serien. Det kommer förhoppningsvis att hjälpa oss med ett lite lättare spelprogram med mittenomgången borttagen.
Två spelare som har erfarenhet av Europa är Jo Inge Berget och Magnus Wolff Eikrem. När ni utlyste presskonferenser då de presenterades var det ingen som hade en aning om att de var klara. Ni har fått stopp på läckorna, eller?
– Ja, jag vill inte rikta något finger… Själv berättar jag inte för en själ när vi har någon spelare klar, och sen är det inte så många andra som vet. Då kan man lägga ihop ett och ett vem som snackar.
Ta Berget, hur många visste om honom? Förutom du och Åge och Peter Åhlander som sitter med på presskonferensen?
– Styrelsen så klart. VD. Spelaren och spelarens agent. Det är väl alla.
Där har varit många läckor genom åren. Även om jag förstår att priset kan gå upp på en spelare om det blir budgivning, så är det för mig som supporter mest irriterande när laguttagningar läcks ut. Då kan i värsta fall en match förloras beroende på att motståndarna vet vilka spelare som finns med.
– Det där är inget vi gillar heller.
Tror du att det finns en möjlighet att stoppa sådant?
– Då är det ju en hel spelartrupp som vet om det. De flesta människor har någon man anförtror sig till, och den personen har ytterligare någon annan som den anförtror sig till, och då har man genast en spridning. Det kanske kan vara svårt för spelarna att förstå att man ska hålla det helt för sig själv om man ska spela eller inte. Jag tycker också att det är viktigt att man håller det inom gruppen, men som sagt, det är stor risk för spridning när en stor grupp får veta något. Till slut är det lätt att det blir att flera hundra människor vet något som helst ska hållas hemligt.
Den biten kan jag förstå, när en besviken spelare till exempel berättar för sin flickvän att han inte får spela, och hon i sin tur lägger ut det på Facebook. Men när det kommer till media som refererar till källor inom truppen, så är det ju något helt annat, eller hur?
– Där kan det handla om att en spelare har pratat med sin agent, och jag skulle gissa att agenterna i sin tur pratar mycket med journalister. För att använda media för egna och spelares syften. En del agenter, hur ska jag säga… En del agenter har nog ett rätt så bra förhållande med vissa journalister.
Är det något ni skulle kunna använda er för att lura, eller missleda, laget ni ska möta?
– Alltså, det skulle man väl kunna göra. Vi har ju mörkat exempelvis skador genom åren. Men sådana här konspirationsupplägg, jag vet inte…
I en del länder håller transferfönstret ännu öppet. Får du fortfarande samtal rörande spelare i MFF?
– Ja ja, absolut. Hela tiden. Det ringer nästan precis hela tiden.
Hur många spelare rör det sig om?
– Det vill jag inte säga.
Och då inte heller vilka det rör sig om förstås?
(Skratt) – Nej, precis.
Som sportchefer är duktiga på att uttrycka sig: Inga kommentarer?
– Så är det. Inga kommentarer.