Lagbanner
Fem Snabba efter AIK - Malmö FF 0-0

Fem Snabba efter AIK - Malmö FF 0-0

En svag insats i Solna gjorde att MFF bara fick med sig en poäng hem till Malmö.

Ett bedrägligt lugn
Malmö FF är ett passningsskickligt lag och när man ser dem etablera spel och till synes dominera matchbilden vaggas man lätt in i lite falsk trygghet.
Under första halvlek mot AIK skapade MFF emellertid inte ett enda läge i försvarsskickliga AIK:s straffområde och i stället fick AIK ett jätteläge fem minuter före paus då Ioannis Pittas med en vass nick tvingade Ricardo Friedrich till en avancerad räddning. Insikten kom om att vårt spelövertag mest var en chimär och vi gick till paus med en lite obehaglig känsla av att inte ha några riktiga nycklar till att låsa upp Gnagarförsvaret.

Lågt passningstempo
I avsaknad av Frankrikeflyktade Nanasi och skadade Christiansen saknades det tempo och precision i det offensiva spelet.
LBJ och Peñas förtjänster ligger längre bak i uppbyggnaden och Bolin och Ali kom inte till sin rätt riktigt, då de (framförallt Ali) ofta fick agera mer centralt än de brukar.
Mot ett välorganiserat AIK saknades verkligen snabb beslutsfattning och smarta instick till forwards.

Lite mer action i andra
Utan att spela särskilt bra började MFF i alla fall skapa chanser i andra halvlek vilket främst var frukten av ett lite snabbare och rakare spel.
Taha Ali var den som skapade mest och Isaac Kiese Thelin hade ett drömläge att dunka in 0-1 från nära håll, men avslutet gick högt över.
Plötsligt gick det att skönja sprickor i AIK-muren, men frågan var om MFF:s svaga första halvlek skulle innebära att tiden att avgöra skulle bli för knapp.

AIK ett nytt lag
Under Henning Berg var AIK ett lag med svängdörrar bakåt och en högst sporadisk offensiv.
Medan offensiven fortfarande har utvecklingspotential är det ett påtagligt bättre defensivt organiserat Solnalag vi ser under nye tränaren Mikkjal Thomassen.
Sett till AIK:s resultat under sensommaren är det inte så dramatiskt att vi tappade poäng på Jordgubbsarenan idag, även om det naturligtvis inte på något sätt var en toppeninsats av Malmö FF. AIK ser ut att på allvar blanda sig in i striden om Europaplatserna och ett av vårens krislag är nu bara tre poäng från andraplatsen.

Svag avslutning
Man har förväntningar på att MFF skall vara det hetare laget i slutet när en seger skall jagas, men så var verkligen inte fallet idag.
Vi hade visserligen en offensivt svag bänk på grund av skador, men grundkompetensen i dagens himmelsblåa lag skall man kunna få ut mer av.
I stället var det AIK som i alla fall försökte att ro hem de tre poängen, men lyckligtvis lyckades man inte med det.
För MFF gäller det att ladda om och visa väldigt mycket mer mot GAIS efter den här väldigt tama insatsen.

 

Pontus Kroon2024-09-15 16:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?