Lagbanner

Från fjärde våningen: Fågelskit

Från Möllevången till Kapstaden, från Helsingfors till Toronto – fågelskiten går som en röd tråd över hela vårt klot. Och fotbollsläktarna tycks vara rena rama bajsmagneterna.

När jag bodde på den beryktade tredje våningen på Möllan hade jag en granne som matade duvorna från sitt fönster. Jag kunde vakna av det otäcka krafsandet från femtio par fågelklor mot fönsterblecket. Mer än en gång lade jag armbågen i en hög med duvskit när jag hängde ut genom fönstret för att röka. På min nuvarande adress på beryktade fjärde våningen i Bulltofta samlas en miljon måsar på taket och jag vaknar till ett jävla skränande utanför sovrumsfönstret. Måsar bajsar rikligt de också.

Japp. I afton vill jag, bokstavligen, snacka lite skit.

Vår gamla stadion var på sin aktiva tid rik på guano, och det har knappast blivit bättre sedan läktarna förlorat sina himmelsblå besökare. Nu är där nästan fritt fram för fåglarna att bajsa loss som de vill. Efter ännu en runda i media har också rivningsdiskussionerna fått nytt liv. Serviceförvaltningens planprogram beräknas vara klart våren 2017, och med tanke på hur sådana beräkningar brukar slå ut lär det säkert dröja ytterligare innan vi ser röken av några grävskopor. Fritt fram för fjäderfäna några år till alltså.



Vår nya stadion är inte förskonad den heller. Mängden träck kan få den mest inbitne ornitolog att rygga tillbaka, och höjden på alla guanohögar skvallrar om att spikskydden inte fungerar 100-procentigt. Fågelskit är ett vanligt förekommande problem, på fotbollsarenor som annorstädes, och angreppssätten varierar. Att efterapa naturen verkar vara en populär metod. Ingen har väl kunnat undvika alla de rovfågelsiluetter som ses fladdra på stänger överallt i stadsbilden. Men varför nöja sig med replikor? En klubb med Malmö FF's ambitionsnivå bör förstås blicka ut över världen för inspiration.

Förra något år sedan pickade duvor i sig gräsfrön för stora belopp på Cape Town Stadium i Sydafrika. Då anställdes en rovfågelexpert som med hökar och falkar kom till rätta med problemet. Syftet är preventivt snarare än blodigt skådespel; ett tillfälligt rovfågelterritiorium får andra fåglar att hålla sig borta. Den kanadensiska klubben Toronto FC har använt sig av en hök för att hålla måsarna borta. Fansen döpte den snabbt till Bitchy The Hawk. När Helsingfors gäckades av fiskmåsar gick finnarna lite mer okonventionellt fram och ville anställa beväpnade måsvakter. Huruvida de planerna fullföljdes vet jag tyvärr inte.



Bajsmarodörerna tycks alltså vara ett globalt och utbrett fenomen (precis som den obskyra hobbyn att mata samma bajsmarodörer). Allt det där bajset som fåglarna lämnar efter sig är förstås varken hygieniskt eller särskilt estetiskt. Samtidigt kan jag inte låta bli att uppskatta fåglarnas närvaro. De bjuder gärna på den där oväntade distraktionen; som när en måsunge vimsar ut på planen och förbryllar en hörnläggare - och den förlösande munterhet det sprider på läktarna. I kollisionen mellan natur och kultur får den allvarsamma leken sig en törn.

Ibland kan fåglarna till och med få en avgörande roll. Obekräftade uppgifter gör gällande att en fågel faktiskt träffats så att bollen har ändrat riktning och gått i mål. Det sägs ha inträffat i en juniormatch i Brighton, och alla som vistats mer än två sekunder i Brighton vet att där vimlar av måsar. Brighton & Hove Albion kallas för övrigt just The Seagulls. Målet i fråga ska inte heller ha blivit bortdömt, då måsen - precis som domaren eller stolpen - ansågs vara en död punkt.

Och när vi ändå talar om döden; en fotbollsplan kan vara en fatal plats att flaxa fram på. Det finns ett stråk av autencitet i det reklaminslag som ett visst spelbolag vevade till förbannelse på tv, där en fågel träffas av en fotboll så att fjädrarna ryker. Bakgrunden tycks finnas i Argentina, där Gastón Aguirres i San Lorenzo med ett missriktat skott lyckades ha ihjäl en duva. Sedan dess klibbar smeknamnet "The Pigeon Killer" vid honom för all framtid.



Så, med denna tragiska lilla anekdot i åtanke bör nog mer kraft läggas på att hålla duvor och måsar borta från Malmö stadion. Om inte för mängden bajs, så i alla fall för fåglarnas egen säkerhet.

Jonas Svenssonfugazi668@gmail.com2016-01-21 20:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF