Lagbanner
Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Gör DIF massa mål så gör ännu mera mål

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Gör DIF massa mål så gör ännu mera mål

Fredag - Vi blickar mot Europa, Djurgården och snackar Silly Season.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Mikael "Skroda" Cronqvist
40-årig lärare som följt MFF sedan hans far tog med honom till stadion som 5-åring. 14 år som aktiv i MFF Support och drev bland annat  Parkensaken för MFF Supports räkning. I supporterfrågor blickar han helst mot Tyskland och hur det fungerar där. Favoritspelare i MFF genom alla tider Lasse Larsson.

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Micke Frohm
Tidigare Himmelriketskribent och mångårig journalist. Också en av männen bakom Blått en Podd tillsammans med Ulf Österlind och Jonas Nirfalk.



Jahopp. Då blev det Europa League. Sammanfatta kvalet.

Carl:

Det har varit ömsom vin, ömsom vatten skulle jag säga. Matcherna mot Klaksvik genomförs på ett godkänt vis, varken mer eller mindre. Hemmamatchen är bra och dubbelmötet är egentligen stängt efter den, sen solkas intrycket ner av att vi därefter gör en dålig match på Färöarna. Avancemanget var emellertid aldrig hotat och att bortamatchen därmed såg ut som den gjorde är ingenting att lägga allt för stor vikt vid, kan jag mena.

Matcherna mot PAOK är såklart bra, det är omöjligt att säga annat. Att vi lyckas göra sex mål (och egentligen ha kunnat göra några till, åtminstone i Malmö) över två matcher mot ett såpass kvalificerat motstånd är imponerande, liksom vår förmåga att faktiskt vara det spelmässigt bättre laget såväl hemma som borta. Bakåt läcker det såklart, även i dessa matcher, men det har tyvärr visat sig vara en företeelse som inte är kopplat till europaspelet utan snarare gäller precis lika mycket i Allsvenskan. Nanasi var otrolig och vi kommer för evigt alltid minnas Nisse Z:s mål och hans assist till AC:s avgörande. 

Känslan efter matcherna mot Prag är egentligen att vi faller mot ett bättre lag. Vår styrka i europaspelet har i tio års tid varit att vi ofta varit det bättre kollektivet när vi ställts mot motstånd med högre individuell förmåga, men i detta fallet var faktiskt Prag bättre utifrån båda aspekter. Så är det ibland, analysen behöver inte alltid vara svårare än så. Strävan får helt enkelt istället vara att succesivt bli bättre och bättre på den här nivån, vilket jag ändå tycker att vi lyckas med. 

Sammanlagt skulle jag väl säga att kvalbetyget landar på en svag fyra eller stark tre på en femgradig skala. Och jävlar vilken höst vi har att se framemot!

Skroda:
På något galet sätt så ändå godkänt. Vi tog oss till Play-off men där kom verkligheten ikapp oss mot ett välorganiserat lag. Vi har släppt in alldeles för många mål och hade inte PAOK haft lika frikostigt försvar så hade vi såklart åkt redan där.
Klaksvik är ju ett par snäpp sämre så de hade ingen riktig chans att hota oss. Vi kan inte heller lyckas när våra anfallare gått i stå. Ska man gå hela vägen måste det levereras på den fronten.

Lite besviken att inte Rydström kunde höja spelarna 10% i Europa som t.ex Åge,Uwe och JDT. Saknar också deras cynism men Rydström får ju köra sitt race så hoppas jag att det ger utdelning långsiktigt.

Ser det dock positiva i allt. Vi har inte i CL att göra i år så det hade kunnat bli en mycket otäck upplevelse. Nu får vi spela EL och förhoppningsvis spela in lite seedningspoäng till nästa år. Bättre det än att agera dörrmatta i CL och pengar har vi ändå utan att vi behöver klaga över det.

Henrik:
Jämför man känslan inför och efter så skiljer det sig nog ganska mycket. ”Måtte vi nå Europa, det hade varit kul!”. ”Europa League eller Conference League ger oss bättre möjligheter att gå långt” var inte ovanliga att höra. Sen avhandlades Klaksvik utan att överansträngning och den svåra lotten PAOK blev någon form av skalp eller munsbit beroende på hur man ser det. Sparta Prag var dock något helt annat, inte minst taktiskt och fysiskt, där de var obehagligt disciplinerade. De var ett steg före i tanken hela tiden och vann genom att göra oss impotenta. Nu står vi här med en viss känsla av besvikelse, men på förhand hade nog de flesta varit ok med Europa League. Så ser det ut i en klubb med vinnarkultur, där en förlust är en förlust, oavsett motstånd. Vi vill mäta oss med de bästa, och får nu nöja oss med de näst bästa. Sånt sårar en MFFares självbild.

Frohm
Tycker att MFF gör ett godkänt kval. Som vanligt i Europa (tänk att vi som enda svenska lag kan skriva så och ha täckning för det!) så träffar vi på många olika sorters motstånd och miljöer. Men vi hanterar det bra, tycker jag. Tur att våra spelare och tränare inte underskattar motståndarna lika mycket som vi supportrar gör. Då hade vi troligtvis rykt redan mot Klaksvik. Det är ingen tillfällighet att deras 7:a Fredriksberg gör konstiga mål på oss. Det är liksom hans signum. han dyker upp som en gubbe i lådan och känner varenda kvadratmillimeter av deras hemmabana och vet hur han ska skjuta för att bollarna ska halka in. Och de gör de, oavsett vad motståndarna heter eller kommer ifrån. Med lite tur och mycket skicklighet tog vi oss ändå vidare.

När det gäller PAOK gjorde vi närmast bragdlika matcher och lyckades med ungdomligt oförstånd (Nisse Z) och rutin (AC) ta oss vidare. Och det är väl så det ska vara rutin och ungdom i samförstånd.
Sen var ju Sparta Prag ett nummer för stora för oss i år. De var lite snabbare, lite smartare, litte effektivare och, inte minst, lite starkare än oss. Jag tror knappast det hade hjälpt att ha både Nanasi och DC tillgängliga i de matcherna. Men nu får vi spela i EL, vilket jag tror passar oss bättre och blir lite roligare matcher att titta på. Men nästa år, då jävlar....




Och Silly Season är typ över. Visserligen kan det hända att någon till försvinner men in är det stängt. Sead och Colin in. Nanasi och DC ut. Hur känner du inför truppen nu och var vi står. Borde vi värvat mer? Hur i så fall.

Carl:
Det är klart att det känns som en försämring om man rakt av jämför spelarförlusterna mot nyförvärven. Så är det. Samtidigt har detta genererat gott om deg in och jag tänker att MFF resonerar som så att de räknar med en del luckor täcks av spelare som redan är på plats. De utgår nog från att Bolin kommer att fortsätta ta steg, att AC närmar sig fornstora formdagar och att anfallsparet hittar mållyckan i frysen de verkar ha förlagt den. Inträffar detta kommer hösten att bli riktigt rolig. Ponera emellertid att det inte gör det och att vi missar guldet och samtidigt kanske går skit i Europa. Ja, då kommer det framställas som att vi sålde våra chanser under sommaren. Med viss rätta naturligtvis.

Skroda:
Hmm vi hade nog en bra plan med Haksabanovic men blev nog lite lurade av hans status. Vems ansvar det är får andra nysta i. Rösler tror jag är en kanonvärvning på sikt men ingen som ersätter Cornelius i skarpt läge..

Vårt stora problem är ju att vi saknar den bredd alla trott att vi hade. Det kommer kosta men vi måste ha 16-17 som håller hög klass om vi ska dubblera Allsvenskan och Europa och framför allt måste spelarna slippa skador. Önskemål på spelare är ju en frisk Vecchia och Haksabanovic som dessutom skulle varit i toppform. De hade kunnat skapa mycket oro hos motståndaren men nu är kantspelet lite för blekt. Vi har ju två bra anfallare men de måste steppa upp igen.

Men visst kommer vi att värva tungt i vinter istället?

Henrik:
Två förväntade försäljningar och två hyfsat rimliga förvärv som bredd/spets till en trupp som fortsätter spela två matcher i veckan resten av året. Pengarna in från DC/Nanasi är ju rätt så stadiga, men det finns nog en känsla av besvikelse på vad som kom in. Jag tror Rösler är en pålitlig och bra back som kommer bli en lojal och betydande truppspelare under hösten och framöver. Jag har däremot aldrig varit så imponerad av Sead Haksabanovic, och hans första två månader har ju mest bestått av försäsong och skador, vilket kan kännas som en besvikelse när det är ett rekorddyrt förvärv. Samtidigt är truppen egentligen bred, men känns tunnare med skador på t.ex. Vecchia/Tinnerholm och formsvacka på exempelvis Botheim/Rosengren/Berg/Jörgensen. Truppbygget innebär dock att de egna spelarna Nisse Zäta och Hugo Bolin kommer att spela 80+ procent av höstens matcher, vilket inte hade blivit fallet om man köpt in en stjärnmittback eller om Sead vore en succé från början.

Frohm:
Att Nanasi och DC försvann vr ju en "no brainer" efter de senaste säsongerna och att vi lyckades få omkring 200 miljoner kr (inkl bonusar) för de båda är ju bara att ta av sig hatten för. Bra jobbat Ola och DA! Jag tror att Rösler kommer att visa sig vara en betydligt bättre värvning än många tror. Han älskar rollen som försvarare och gör det helhjärtat och väldigt bra. Hans uppspelsfot är inte heller fy skam. Hoppas att vi får behålla honom länge. Sead är en spelare som jag vet alldeles för lite om för att ha någon åsikt, men jag litar på att Danne och Ola har koll. Men framförallt är jag glad för att vi inte fått Saman Goddos på halsen. En spelare som inte vill spela i MFF, vill jag heller inte ha i MFF. Han kan fortsätta sin karriär som bänkvärmare i PL. Däremot hade det varit kul att få in en spelare som Sarr. Hans potential är stor och med HRs förtroende tror jag att han skulle blommat ut. 


På söndag har vi stormatch på Stadion. Djurgården kommer på besök och vi har chansen att slå dem för tredje gången i år. Hur vill du se laget ställas upp och hur går det i matchen?

Carl:

Med kvalspelet avklarat och ett landslagsuppehåll efter slutvissla är det såklart bara att blåsa på med det bästa vi har. Vilka är det då? Jag tyckte att AC var riktigt bra i Prag, framförallt fram till straffmissen. Han kommer att vara given i mina elvor framöver och jag ser honom i den roll som Nanasi haft fram till nu. Bolin tycker jag är tveklöst starkast av våra ytteralternativ. Anfallsparet kommer att börja leverera igen, det är jag övertygad om. Övriga känns givna, med viss brasklapp kring att jag tror att Rösler och Zätterström kommer alternera en del bredvid Pontus. Tycker den förstnämnda börjar se allt finare ut i himmelsblå skrud. Landar därför i följande elva:

Dahlin. 
Stryger, Jansson, Zätterström, Busanello
Bolin, LBJ, Peña, AC
IKT, Botheim

Djurgården har två dagars färre vila, hatar gräs och har en form som inte skrämmer. De ska faktiskt kunna städas av någorlunda enkelt på söndag vilket jag också tror blir fallet. 3-1 till Di Blåe.

Skroda:
Spela med absolut bästa laget. Hur de positionerar sig struntar jag i. Vi hat två dagars längre vila än DIF så finns inga ursäkter utan bara vinn. Ger oss dessutom i så fall lite andrum att blicka mot EL också. Kort och gott gör en massa mål och gör DIF det också så gör ännu mera mål.

Henrik:
DIF kommer dit med två dagars mindre vila även om matchen mot Maribor kunde spelas av utan att de behövde förta sig. MFF må ha ett sargat självförtroende efter förlusten mot Prag, men vet också om att en tredje raka vinst mot DIF ger enormt goda förutsättningar för ett nytt SM-guld. DIF kan omöjligtvis ha samma energi med 2,5 dagars vila inkl lång hemresa plus resa till Malmö jämfört med vad MFF har med 4,5 dagars vila och match på hemmaplan. För min del får MFF gärna punktera matchen i matchminut 22, och vid det laget har förmodligen DIF redan försökt avsluta tre MFF:ares karriärer med vårdslösa tacklingar som vi kan tjabba om på internet kommande månad.

Jag önskar att vi ställer upp med en påminnande elva som mot Prag borta, där cynism och löpstyrka premieras. När DIF är riktigt tröttkörda så byter vi in pigga Ali, Bolin och Botheim som gör livet surt för djurgårdarna. Oliver Berg springer fyra kilometer sista elva minuterna och gör ett avrundande 3-0 samt firar inför en tom bortaklack som tog ett tidigare tåg hem. 

Frohm:
Jag tycker att vi ska starta med Rösler, Pontus och Nisse Z i en trebackslinje. Låt Makolli och Martin Olsson springa upp och ner på kanterna med Pena och LBJ i mitten.
Sen får AC IKT och Bolin bilda anfall. 
Byt in Ali, Rosengren och Botheim efterhand som kedjetrion sprungit sig trött.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2024-08-30 12:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?