Lagbanner
Gästkrönika: Marcus Antonssons år?

Gästkrönika: Marcus Antonssons år?

Stefan Zetterlund argumenterar för Marcus Antonssons roll.

Medan Malmö FF var upptagen med att bärga SM-guld tjugoen i ordningen var en spelare inte nöjd med sin situation i föreningen. Medan Malmö FF letar med ljus och lykta efter en ersättare till Isaac Kiese Thelin var en spelare, trots utlåningen, inte beredd att ge upp sin plats i en guldvinnande trupp. Nu är han tillbaka. Med en prioriterad uppgift 2021. Att få Malmö FF att sluta leta, att målen har anlänt i form av en fullgod ersättare. Marcus Antonsson.
 
Försäsongsmatcher är till för hugade supportrar som bara väntar på att få se kulan i luften. För spelarna är det mest grönbete som lockar, skaka av sig mängdträningen och känna doften av kommande säsong. Flertalet spelare är självskrivna i truppen medan andra startar från ruta ett. Bladet ligger oskrivet, alla har chansen, det gäller att blidka Jon Dahl Tomasson – göra det man är satt på plan för att göra, om och om igen.
 
Bakgrundshistorien om den vane målskytten är välbekant. Marcus Antonsson var en prestigevärvning när han anlände Malmö sommaren 2018. Acklimatiseringsperioden stökades undan på en månad innan övergångspengen började betala sig och målen trilla in i strid ström. Mellan augusti och september samma år blev det sex mål i sex raka matcher för smålänningen och totalt åtta mål under andra halvan av den allsvenska säsongen.
 
Markus Rosenberg hade fått den perfekte lekkamraten och samspelet stämde allt bättre. Det visade sig också vara en lyckad kombination i Europaspelet. När alla räddningsplankor var förbrukade stod en match i vägen för sextondelsfinalen i Europa League. Inte vilket möte som helst utan bortamatch i Turkiet. Mot Besiktas. Med kniven mot strupen var det bara seger som gällde. Och firma Rosenberg/Antonsson, assist och mål, var tungan på vågen efter matchens enda nätkänning.
 
Bitande kyla. Plågande vind. Kung Bore som bestämt sig för att underminera färdigheterna hos två spelartrupper. Platsen är Gastens IP i Kalmar. En träningsanläggning som för dagen ger Kalmar FF och Malmö FF möjlighet att mäta sina krafter med varandra. Här och där syns påpälsade och huttrande åskådare, till och med ett par malplacerade solstolar, för behövliga vilostunder i det lynniga vädret.
 
Det är här, på en apart plats i fotbollsvärlden, som det är tänkt att Marcus Antonsson 2.0 ska börja sin metamorfos. Allting är raderat - målfrosseriet i Kalmar FF, proffsäventyren i Leeds och Blackburn, utlåningen till danska Stabaek samt den första lyckade delen i Malmö FF – gamla meriter väger lätt när Skåneklubben laddar för på varandra följande SM-guld.
 
I en alltmer egoistisk och se-till-sig-själv-sfär har Marcus Antonsson borrat ner skallen och bidat sin tid. Visst har det vädrats en del missnöje i media men några lömska angrepp på den hand som föder en har inte yttrats. Till olika pressupplagor har bara synen på sig själv yppats och förklarats:  ”En spelare av min kaliber kan inte sitta på läktaren och glo hela tiden. Klart jag måste spela, jag är 29 år och ska gå in och vara i mina bästa år.”
 
Och spela fick han i det snömoddiga mötet på Gastens IP i Kalmar. Långt ifrån de stora rubrikernas match men det ger säkerligen Marcus Antonsson blanka tusan i. Till syvende och sist handlar det bara om en sak, att göra det som en pålitlig anfallare gör allra bäst. Mål. Tendenserna var tillbaka, djupledslöpandet var tillbaka och självklarheten i straffområdet var tillbaka. Till och med huvudspelet var tillbaka. Med full utdelning kunde/borde det blivit fyra men stannade vid två.
 
Ja, det var en träningsmatch. Ja, det var ett möte som skuffas undan i historierullarna och ja, när Malmö FF är mitt uppe i säsongen återstår näppeligen några minnen över februarimötet i Småland. Men när gräset är grönt och på riktigt kan det ändå finnas en spelare som drar sig till minnes två mål och bra spel i övrigt. Nämligen Marcus Antonsson 2.0.
 
För man kan som målskytt in absurdum driva tesen om att det viktigaste är att laget vinner och att det inte spelar någon roll vem som gör målen. Joho, det gör det visst. Allt annat är nonsens. Antal gjorda mål är ett livselixir för någon som är kontrakterad för just det. Och för Marcus Antonsson som befinner sig mitt i andra chansen, där han enligt egen utsago trivs väldigt bra, känns det helt avgörande.
 
Förstärkningar framåt avtar nog inte efter det här, men kanske kan det bedarra något. Målaptit måste som bekant visa sig i skarpt läge och snart väntar Svenska Cupens gruppspel.
En ypperlig chans att avfärda vidare spekulationer och måhända ett slutgiltigt test för Marcus Antonsson - att jakten på nummer nio är överflödig i Malmö Fotbollförening år 2021.

Stefan Zetterlundulf.nilsson@svenskafans.com2021-02-18 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF