Lagbanner
Himmelrikets Favorit i augusti: "Att ha kommit till Malmö känns klockrent"

Himmelrikets Favorit i augusti: "Att ha kommit till Malmö känns klockrent"

Efter en säsongsinledning som han själv kallar seg kammade Magnus Eriksson hem titeln som Månadens spelare.

Hallå Magnus. Jag har den stora äran att få gratulera till utnämningen Himmelrikets favorit i augusti månad!
 
Vad trevligt, tack så mycket!
 
Hur känns det, är du överraskad eller tycker du att det var på tiden?
 
Haha, det är såklart jättekul. Det var lite segt i början av säsongen, men nu på slutet har det känts riktigt bra. Det är kul att man uppmärksammas.
 
Det har varit en hel del matcher i augusti. Först ut var Swansea borta. Hur är det, ligger du fortfarande vaken om nätterna och tänker på den där uteblivna straffen?
 
Nä, det går inte att göra det. Men visst, ju fler gånger jag ser situationen desto mer solklar blir den. Det är ju synd att vi inte får den, men så är det här i livet. Det är tillfälligheter och marginaler hit och dit.
 
Nu, med några veckors distans, vad har du tagit med dig för lärdomar efter att ha mött ett så kvalificerat motstånd?
 
Tempot. Det är verkligen något helt annat. Och det är nog inte bara jag som tagit det med mig, utan hela laget. Det var väl Halmstad vi mötte därefter i serien. Vi ångade bara på då. Det kändes som om vi fortfarande var uppe i Swanseas tempo och satte full fart framåt. Vi fick en lektion i Wales som jag tror vi kommer att kunna dra nytta resten av säsongen.
 
Förutom mot Halmstad spelade ni bortamatch mot Kalmar den här månaden. Totalt gjorde Malmö sju mål mot dessa två lag. Du var inblandad i samtliga. Berätta, vad är det som händer när en anfallare blir så stekhet?
 
Det är ju något som jobbas fram. Det har tagit lite tid, men nu är det mycket som går på automatik, man känner en helt annan trygghet i sin uppgift. Att skapa chanser och ordna poäng är forwardens uppgift, jag är glad att kunna hjälpa till.
 
Under första delen av säsongen kändes det inte som att särskilt mycket gick "på automatik". Laget spelade bra i perioder, men hade också ordentliga dalar. Offensiven såg ofta ut att vara uddlös och väldigt beroende av Tokelo Ranties individuella skicklighet. Samtidigt har du kontinuerligt funnits med i statistiken över mål och assists. Kan du beskriva din säsong så här långt?
 
Jag hade en seg start, absolut. Det gick inte av sig självt att komma in i ett nytt lag och det märktes att förväntningarna var höga. Det är alltid en omställning att komma till en ny klubb och att hitta sin plats i laget och spelet.
 
Sedan handlar det förstås mycket om självförtroende. Personligen kände jag nog att i matchen mot Gefle för en månad sen, där lossnade det. Jag fick göra mål, som jag inte hade gjort på ett tag och sedan dess tycker jag att det har flutit på.
 
Guiilermo Molins har ju nyss förstärkt truppen. Ni två har onekligen en hel del gemensamma erfarenheter.  Båda två är tillbaka i Allsvenskan efter ett utlandsäventyr som ni säkerligen båda hade önskat bli längre. Hjälps ni åt att tackla det?
 
Alltså, Guillermo är så pass rutinerad redan så tror inte att jag behöver hjälpa ,honom med något. Men vi har pratat en del, och det har varit intressant att ta del av varandras tankar. Det är som du säger, vi har varit med om nästan samma situation. Han blev visserligen långtidsskadad så fort han kom iväg, men tiden efteråt tror jag påminner om min.
 
Jag antar att det är en mental berg-o-dalbana, att få chansen, komma iväg men att sedan bara få börja om?
 
Det är klart att det varit tufft tidigare, men samtidigt hade jag bara spelat i Allsvenskan ett halvår innan jag drog till Belgien. Därför känner jag inte att det är ett stort bakslag att vara tillbaka.
 
Tvärtom, nästan.  Att få komma till Malmö och veta att de ville köpa mig, en av landets största föreningar, och ha fått det förtroendet jag fått... Det känns klockrent.
 
Augusti är normalt en turbulent månad. Silly Season härjar, och ryktena snurrar kring vem som skall komma och vem som ska gå. Samtidigt har Malmö FF visat upp sig från sin mest stabila sida och levererat resultat efter resultat. Påverkas inte ni av alla spekulationer?
 
Vi går nog rätt så oberörda genom det där. Med tanke på vilken sorts klubb Malmö är så är det naturligt att det snackas och surras. På ett sätt är det ju bra, det visar att vi är på rätt väg, gör någonting bra och drar intresse till oss. Men även om det snackas, vi fokuserar ändå på vårt spel och vår nästa match.
 
I veckan kom till slut beskedet att Tokelo Rantie lämnar för vidare äventyr i Europa. Du mister din närmsta kollega, hur känner man inför det?
 
Det är ju helt enkelt så det är. Vi har vår plats i näringskedjan, och kommer det hit en spelare med stora kvaliteter och specifika egenskaper… Ja, då är chansen eller risken rätt stor att han blir såld inom snar framtid. Det är förstås jättekul för honom.
 
Men för dig?

 
Det är såklart ett avbräck för oss, men ändå… Nä, vi har bra spelare på varje position och en trupp som det finns tillräckligt mycket att plocka ur. Jag är inte orolig inför framtiden.
 
Det låter bra. En annan sak, allt oftare hör man himmelsblå supportrar lovorda ”Pange-Mange”. Är det ett nytt smeknamn eller har det hängt med genom karriären?
 
Hahaha, det är helt nytt faktiskt! Jag har i alla fall inte hört det någon annanstans.
 
Gillar du det?
 
Ja, det är lite charmigt faktiskt.
 
Annars då? Malmöbo sedan ett halvår tillbaka, trivs du i stan?
 
Jag, eller vi, trivs jättebra. Jag och sambon har köpt lägenhet i Västra Hamnen med Erik Friberg och hans familj som grannar. Vi trivs ypperligt. Jag är ju från Stockholm från början, så jag känner mig hemma i stadsmiljön. Skönt att kunna strosa runt och ta en kaffe närsomhelst. Närheten till vattnet gillar jag också. Det är fint här.
 
När jag ändå har dig på tråden, kanske du kan göra mig en tjänst? Jag ska skriva en Inför Öster-rapport i helgen, vad menar du är det viktigaste att tänka på inför den matchen?
 
Att vi kör på. Vi vet vad media och andra kommer att fokusera på, har vi sålt guldet i och med Tiki? Det har vi inte, och det ska vi visa på planen.
 
Innan vi avslutar… Jag kan väl avslöja att du vann omröstningen med ganska klar marginal, men vem tror du kom tvåa?
 
Tvåa? Hmm… Jag tippar Jille.
 
Full koll där, Magnus. Det bådar gott inför hösten. Än en gång, grattis och lycka till på söndag och därefter!
 
Tack ska du ha!

***
 
Spelare (och antal poäng)
1. Magnus Eriksson (34)
2. Jiloan Hamad (12)
3. Markus Halsti (10)
4. Johan Dahlin (8)
5. Emil Forsberg (5)
6. Miiko Albornoz (2)
6. Ricardinho (2)
8. Pontus Jansson (1)
8. Simon Thern (1)
 
***
 
Varje redaktionsmedlem lägger sina röster på tre spelare, där den bästa får 4, den näst bästa får 2 och den tredje bästa får 1 poäng.
 
Sedan förra månaden har ni läsare på Himmelrikets Facebooksida kunnat rösta på era favoriter. De tre som fick flest röster sammanlagt har därefter tilldelats 4, 2 respektive 1 poäng. Dessa tre blev i tur och ordning Magnus Eriksson, Miiko Albornoz och Jiloan Hamad.  
 
 
 

John Börén2013-08-30 19:24:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?