Lagbanner
Himmelrikets Fotbollsgala 2013: Årets genombrott

Himmelrikets Fotbollsgala 2013: Årets genombrott

Vem har stått för det största genombrottet i årets MFF?

Årets genombrott: Filip Helander

Motivering: Stark som en björn, och vårt defensiva ankare. I år tog han ytterligare ett steg i utvecklingen efter den fina hösten 2012 och höll nyförvärvet Erik Johansson utanför laget. Kanske den mest naturliga backen i hela truppen.

Så föll rösterna:
Filip Helander: 72%
Robin Olsen: 18%
Emil Forsberg: 11%

I år har vi valt låta fem MFF-supportrar ställa frågor till redaktionen om vinnarna. Den här gången är det Johan Åkesson som ställs mot väggen.

Glade Gunder: Filip Helander! Denna gigant! Denna mittback! Denna nästa storstjärna! I min bok är han den bästa backen vi fått fram sen Patrik Andersson! Visst är det så! Kan han nå lika långt? 
- Att rangordna spelare vid 20 års ålder är alltid knepigt och leder ofta till debatter utan mycket substans. Däremot kan det konstateras att Filip Helander spelar fotboll med ett lugn och med en säkerhet som få andra. "En komplett fotbollshjärna", beskriver MFF:s ungdomskoordinator Andreas Georgsson honom. Det säger en hel del. I nuläget har han potential att bli en av Sveriges främsta. 

 Argsinte Arvid: Helander? Allvarligt? Han är ung och naiv. Han klarar sig bara när det finns riktiga spelare bredvid honom. Hans spel kräver många som räddar honom - exempelvis Halsti eller Pontus Jansson. Visst har jag rätt! Eller hur! Ungar!
- Ett tidigt bevis på Helanders storhet är hur han hanterat sin situation efter skadan han ådrog sig i våras. Petad i ett antal matcher i förmån för Erik Johansson, då visade Helander inga tecken på frustration eller uttalande till pressen som visade på att han var olycklig. När chansen sedan åter kom när Johansson blev skadad visade han upp sina kvaliteter på ett lika imponerande sätt som i början av året. 
Det är snarare så att Helander är motsatsen till en föreställning om unga och naiva spelare. Han skänker ett lugn till övriga i laget som en 20-åring inte borde vara kapabel till att göra. 

Pessimistiske Per: Jag är orolig. Vi har tidigare fått fram fina backar, men så har skador eller annat stoppat deras utveckling. Jag tror han stannar i utvecklingen nu... Guldet blev till sand... Har jag fog för min oro?
- Det är alltid med försiktighet man får se på unga spelare, skador kan man inte göra någonting åt. Att Filip Helander skulle stanna av i sin utveckling känns däremot ologiskt och hans ambition är så pass stor så jag tror att han själv vet vad han kan bli bättre på. Att vara orolig är dock fel inställning. Det är istället med tillförsikt man ska se på Filip Helanders både nutid och framtid. 
  
Analyserande August: Filip är stark, smart och positionssäker. Men nog behöver han utvecklas en del innan han tar steget ut i Europa. Så.. Hur länge tror du han stannar i Malmö och vad behöver han utveckla?

- 2014 med spel i både Allsvenskan och Europa kommer att ge oss signaler på hur pass bra Helander är när det verkligen gäller, han imponerade trots allt inte i första matchen mot Swansea borta i sydvästra Wales. 
Han är långtifrån lika snabb som exempelvis Pontus Jansson eller Loret Sadiku och att lära sig att kompensera för det genom spelförståelse, Lex Per Mertesacker, är svårt men en egenskap som Helander måste utveckla ytterligare för att bli en mittback i världsklass. De grundkvaliteterna han har håller så pass hög klass. 
Att spela mot bättre och bättre lag och prestera på en hög nivå vecka ut och vecka in handlar mycket om mentala egenskaper. 2014 kommer att vara ett intressant år att följa hela Malmö FF men kanske framför allt att följa Filip Helander. 
  
Filosofiske Filip: Givetvis kommer det att göras en film av Filip Helander i framtiden. Vad ska filmen heta och vem ska spela Filip? Helander alltså...

- "Den långe från Kvarnby". Givetvis Filip själv i huvudrollen. Jag ser en stor Hollywood-karriär i spåkulan när försvararens fotbollsridå har gått igen. De gyllene lockarna ovanpå den "kompletta fotbollshjärnan" står i en klass för sig. 


-----------------
Fotnot: Himmelrikets läsare har röstat fram årets vinnare från tre utvalda nomineringar i varje kategori.

-----------------
Tidigare vinnare av Årets genombrott:
2010: Ivo Pekalski
2011: Pontus Jansson
2012: Miiko Albornoz

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2013-11-28 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?