Lagbanner
Himmelrikets fotbollsgala 2017: Årets genombrott

Himmelrikets fotbollsgala 2017: Årets genombrott

De nominerade är....
Erdal Rakip: Efter att ha stått på vänt exploderade Rakip äntligen och blev en nyckelspelare. Dessutom viktig i det att han stod för flera avgörande mål.
Andreas Vindheim: Fick begränsat med speltid då högerback och högermittfältet upptogs av spelare i fin form. När han väl fick chansen visade han framfötterna med snabbheten som signum. 
Alexander Jeremejeff: Såg nästan svag ut under våren, men så började bollarna studsa rätt under sommaren och han blev en given startspelare igen.

Och vinnaren är.....
Erdal Rakip

Så föll rösterna
Erdal Rakip 85 %
Anders Vindheim 10 %
Alexander Jeremejeff 5 %

Statistik
Erdal Rakip
Matcher: 27
Mål: 8
Assist: 1
Varningar: 6

Vi tog ett snack med Magnus Johansson, Katarina Wittgard och Sadan Filipovic om vår yngling.

Årets genombrott står Erdal Rakip för. Han har länge stått på tur för ett genombrott men i år kom det på allvar. Vad är det han har utvecklat i år tycker du?
Magnus:
Framför allt har han fått tränarens förtroende vilket lett till ett ökat självförtroende. Han har vetat att han kan misslyckas med några aktioner eller rentav med en hel match och han kommer ändå inte bli petad. Att känna en tränares förtroende och känna att man är en man för startelvan är A och O för en spelare.
 
Vad han har förbättrat är svårt att säga. Hade han kanske det här spelet i sig redan förra året? Svårt att säga. Men det som lyser om honom är hans förmåga att följa med i anfallen, vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och hans genombrottskapacitet. Men det han absolut har förbättrat i år är att han inte slänger sig vid minsta lilla vindpust. Sån skit höll han på med en del tidigare, det har han så smått börjat växa ifrån. Det gillas.
 

Katarina:
Erdal har utvecklats, men är svår att se som nyckelspelare i landslaget inom överskådlig tid, han är för ojämn och gör för många misstag. Lyckas göra mål som blir avgörande och det är vacker så, men han känns inte stabil.


Sadan:
Han har varit en viktig pjäs i stort sätt varje match han spelat. Att han kombinerar både defensiven och offensiven med varandra är strålande och sjukt imponerande. Att han satte dit ett par baljor gör honom inte sämre direkt... 

Nu verkar det tveksamt om Erdal kommer att förlänga tyvärr och då kan han vara förlorad för MFF. Om du vore Erdals agent - Hur hade du resonerat nu OCH om Erdal säger att han vill lämna vart borde han flytta?
Magnus:
Omöjlig fråga att svara på eftersom jag är minst sagt subjektiv och inte kan se att det finns några andra alternativ i världen än Malmö FF. Att spela hos oss är det finaste en människa kan göra. Om jag ska försöka vara objektiv – jag tycker ändå att Erdal ska stanna. Ta ytterligare steg i MFF och sen bli köpt av en klubb som verkligen satsar på honom. Det hade jag sagt som hans agent.
 
Om han nu ändå ska sticka, och säger sig vilja det; Då bryr jag mig inte vilket land och vilken liga han hamnar i. Jag följer MFF och Allsvenskan. Jag tycker emellertid att det är spännande med Anton Tinnerholm till New York, men det beror ju framför allt på att det är en så häftig stad, och jag känner att där skulle jag också kunna tänka mig att bo. Så Erdal, följ Antons exempel men kanske en skön storstad i södra Europa. Valencia? Det är en fin stad med god mat, så varför inte åka dit då. Rätt hyfsad klubb dessutom.

Sadan:
Det senaste ryktet kopplar ihop pågen med Benfica. Ifall det verkligen stämmer skulle jag som hans agent sett till att det blir av. All respekt till Malmö men Benfica spelar trots floppen i årets Champions League, i en annan dimension. Farten på speltempot, tekniken, talangerna och stjärnorna går inte att jämföra med svensk fotboll. Så ja, Erdal borde flytta utomlands, större klubb i större liga för utvecklingens och karriärens skull. 4 SM-guld är han nog nöjd med, annars kan han ju alltid återvända och utöka sin vägg med medaljer. 

Katarina:
Ett gott råd från agenten vore att stanna i MFF för att ta en ordinarie plats. Vill han tvunget lämna så bör det bli till lag där han får speltid, inte riskera sittsår på bänken i någon andraliga. 

Erdal har numera också tagit en större roll i U21-landslaget. Hur ser du på Erdals framtid? Är han en framtida nyckelspelare i landslaget eller vad tror du?
Magnus:
Han kan absolut bli det. Tyvärr lär han nog behöva lämna Sverige och MFF för att bli aktuell för landslaget. Så här är planen: 1. Han skriver dagen innan julafton på för tre nya år med MFF. 2. Han säljs till sommaren för stora pengar och hamnar i en klubb som tror på honom och där han får chansen att utvecklas ytterligare i en liga där han möter bättre spelare än i Allsvenskan. 3. Janne Andersson ringer. 4. Erdal är kung i landslaget lagom till mästerskapet efter det som går i Ryssland 2018.

Sadan:
Ännu en gång tycker jag det är viktigt att poängtera valet av en ny klubb. Blir det Benfica eller annat lag i en större liga än Allsvenskans så ser jag inga för svåra hinder för Erdal. Vill man så kan man, Zlatan tog sig från Malmö till att erövra Europa. Visst Zlatan är en på miljonen men Rakip kan likväl bli en stjärna. Omgivningen, en seriös tränare som tror på honom, en seriös välskött klubb är ett troligt framgångsrecept. Vi får vänta och se. Önskar honom all lycka hur det än går!


Tidigare vinnare i Årets genombrott:
2010: Ivo Pekalski
2011: Pontus Jansson
2012: Miiko Albornoz
2013: Filip Helander
2014: Isaac Kiese Thelin
2015: Franz Brorsson
2016: Mattias Svanberg
 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2017-12-16 14:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?