Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-09-15 14:00

AIK - Malmö FF

Inför AIK – Malmö FF

Inför AIK – Malmö FF

Efter ännu ett negativt laddat landslagsuppehåll som enbart fick en på dåligt humör så är det nu väldigt skönt att den allsvenska fotbollen återvänder. MFF ska ta sig ut på jordgubbsfältet i Solna för att försöka bär-ga tre pinnar.

Nästan två veckor har gått sedan asfalteringen av Djurgården och imorgon fortsätter Stockholms blodbad på Strawberry Arena mot AIK. Än så länge så har vi ett ganska fläckfritt facit mot Djurgården, Hammarby och AIK denna säsong. 4 matcher, 12 av 12 poäng och en målskillnad på 12-0 är siffror som talar för di blåe imorgon. Däremot har MFF inte varit så där överdrivet överlägsna mot AIK på bortaplan det sista decenniet. Där är resultatraden helt jämn med 2 vinster, 6 kryss och 2 förluster. Efter en fin resultatrad sista 5 matcherna så är AIK i nuläget det formstarkaste laget i Allsvenskan sett till skördade poäng. Till deras sportsliga nackdel sålde de både högeryttern Rui Modesto och centrala forwarden Omar Faraj vilket gör dem rätt så sköra på de offensiva positionerna.

MFF kommer med en relativt stor serieledning och förmodligen en god harmoni i gruppen vilket borde vara till ens fördel så länge man inte blir bekväm, men det tror jag inte det finns någon risk för imorgon då det förväntas en publiksiffra på drygt 30 000 och en bra bit över 2000 MFF-supportrar. Busanello ådrog sig ett gult kort senast mot Djurgården vilket dessvärre gör att han är avstängd i morgondagens möte. I övrigt är det förmodligen AC som missar morgondagens möte på grund av en lätt överbelastning i vaden. I med att det har gått två veckor sedan matchen mot Djurgården så behöver vi nog inte förvänta oss någon rotationselva imorgon mot AIK. Starkaste laget med andra ord. Förvisso har spelare som Pena, Rosengren, Bolin och Zätterström varit upptagna med landslaget under uppehållet och har inte tränat lika mycket med sitt klubblag, men samtliga deltog både på fredagens och lördagens träningar vilket bör innebära att de är tillgängliga för morgondagens elva.

Status i AIK-lägret
”Gnaget” kommer senast från en 0-1 seger mot IFK Värnamo som nyligen hade anlitat den tidigare MFF-profilen Ferran Sibila som ny tränare. Spelmässigt var AIK rätt så underlägsna trots ett ganska mediokert motstånd och hade bara ett enda avslut på mål under matchen. Det räckte dock för att ta tre pinnar men det var inte så att prestationen direkt lämnade någon mersmak. Nu har man som sagt också tappat Rui Modesto och Omar Faraj vilket öppnar upp för en nykomponerad offensiv. Nya tränaren Mikkjal Thomassen har satt en ganska defensiv prägel på deras lag vilket har gjort dem lite till ”gamla AIK” igen där man ofta håller nollan och gör ett eller två mål framåt. Därför blir det gissningsvis också en ganska defensiv elva imorgon när serieledarna och mesta mästarna kommer på besök.

Möjlig elva för AIK imorgon (5-4-1): Nordfeldt/Edh-Papagiannopoulos-Tiedeman Hansen-Milosevic-Thycosen/Celina-Saletros-Fanne-Ayari/Pittas.

MFF:s startelva
Nu går vi in i en period med mycket matcher med korta mellanrum vilket förmodligen kommer innebära en del rotation i vissa matcher. Imorgon tror jag som sagt inte på någon rotation.

I mål blir det Dahlin som stod för en fenomenal insats senast mot Djurgården där han var helt rätt positionerad i vissa frilägen och det var på något sätt aldrig riktigt nära att Djurgården fick in någon reducering då det var ett väldigt uppoffrande målvaktsspel, samt väldigt bra försvarsspel i de avgörande lägena. Gissningsvis blir det en fyrbackslinje som senast där Olsson ersätter Busanello. Rösler har varit hemma och tränat med laget under hela uppehållet till skillnad från Zätterström och därför tror jag också han går före just imorgon. Jansson och Stryger är givna.

Det har varit lite orosmoln över Pena ifall han skulle hinna bli redo inför imorgon efter hans landslagssamling med Peru men efter att han har närvarat på både fredagens och lördagens träning så får man ändå anta att han är redo. Givetvis gör Berg Johnsen honom sällskap på mitten. Bolin känns rätt given på ena kanten efter hans fantastiska prestation mot Djurgården. På andra kanten står det antagligen mellan Ali och Rieks. Nu är det kanske lite önsketänkande från min sida men jag har en känsla av att Taha startar. Det är drygt en månad sedan han startade en match senast och nu när han har fått några träningar i benen under uppehållet så tror jag Rydström vill ge honom förtroendet från start.

På topp blir det Kiese Thelin och Botheim. Hemma mot AIK i våras gjorde de två poäng var. Det får de gärna göra imorgon också.

Min gissning av MFF:s startelva (4-4-2): Dahlin/Olsson-Rösler-Ponne-Stryger/Bolin-Pena-Berg Johnsen-Ali/Kiese Thelin-Botheim.

Matchstart är 14:00. Framåt Malmö!


 

Jens Ljunggren2024-09-14 14:10:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?