Lagbanner
Inför Malmö FF - FC Rangers, dags för Europa League
Ska Isaac få måljubla igen mot Rangers?

Inför Malmö FF - FC Rangers, dags för Europa League

Nu är det dags, premiären för gruppspelet i Europa League och första motståndarna för MFF blir ett lag som väcker goda minnen: Skotska FC Rangers.

Det nya upplägget, med en gemensam tabell för samtliga lag och att man möts i bara enkelmöten känns onekligen ovant, man tänker liksom per automatik i formen dubbelrmöten. Men ska samtidigt bli spännande att vi får mäta oss mot ännu fler europeiska klubbar. 

Motståndarna FC Rangers är en klubb med lång historia och en av de två jättarna i skotsk fotboll, som dock under det senaste decenniet haft det lite tyngre. Man hade en rejält tuff period för drygt tio år sedan, år 2012 gick klubben i konkurs och fick starta om långt ner i seriesystemet. Sedan de kom tillbaks till högsta serien 2016  har de "bara" vunnit serien en gång, nämligen 2021. Klingar kombinationen Rangers och 2021 bekant? Såklart den gör! I CL-kvalet det året möttes ju MFF och Rangers. Efter hemmaseger med uddamålet för di blåe blev mötet på Ibrox en rysare som fortfarande väcker fjärilar i magen. Till och med undertecknad, med välkänt teflonminne för detaljer kring matcher, minns känslan av uppgivenhet när Bonke Innocent blev utvisad när Rangers redan var i ledning, och sen den galna glädjen efter Antonio Colaks två mål som innebar avancemang för MFF.

Den här säsongen har Rangers inlett, med sina mått mätt, lite tveksamt i skotska ligan. Man ligger i skrivande stund på tredje plats, fem poäng efter ärkerivalerna Celtic. På fem matcher har man tre segrar, en oavgjord och en förlust och 9-4 i målskillnad. Tre av dessa målen har gjorts av anfallaren Dessers som man får anta blir en som dom himmelsblå får hålla lite extra koll på. 

Läget i MFF-truppen ser fortsatt bra ut. De enda på frånvarolistan är de som varit där länge och som i alla fall jag inte tänker på som potentiella spelare i en matchtrupp: Vecchia, Moisander och Tinnerholm. Och så Haksabanovic då som man nästan inte han tänka på som MFF-spelare innan han blev skadad. Herr Rydström har alltså en rikigt stor gottepåse att välja fram de bästa godbitarna ur. Den här gången vill jag inte se för mycket av det där nästan uttjatade ordet på R... Ska jag behöva skriva ut det? Ja, jag pratar om rotation. Den är självklart ofta nödvändig med det spelschema vi har nu, men just nu vill jag se så lite av den som möjligt. Det handlar inte om nån hybris för att vi vann stort mot BK Häcken senast och att jag inbillar mig att detta ska fortsätta mot Rangers om vi behåller (nästan) samma startelva. Nej, det handlar mer om form, om signaler och tecken från olika spelare som känns viktiga att bygga vidare på. 

Johan i mål rör vi inte. Så är det bara. Även om Friedrich lyft sig rejält de senaste matcherna han spelat så är Johan vår förstemålvakt och ska stå i mot Rangers. Punkt. Är det någonstans som det känns jobbigt att byta (för) mycket så är det i försvaret och i den så kallade centrallinjen. Visst, Zätterström har imponerat rejält när han fått spela, både i Allsvenskan och i Europa. Men Busanello, Ponne och Rösler var så stabila senast att jag inte vill rucka på den trion. Samma sak med spelarna framför dem. Vi behöver Lasse som blivit en gigant som sällan slår en passning fel och som gör ett sånt otroligt arbete i det tysta. Vi behöver Peña - hans fina fötter och lugn med boll. Och vi behöver definitivt vår pånyttfödde kapten AC. Det var helt underbart att se honom senast. Inte bara spelmässigt utan även attityden, glöden i ögonen. Den "gamle" AC är definitivt om inte tillbaks så på väldigt god väg. 

Jag vill inte heller flytta på vare sig Stryger Larsen eller Bolin. Hugo har ju varit en av våra bästa spelare senaste tiden och även om Stryger inte varit helt på topp så kan hans erfarenhet vara viktig i en sån här match. Så - två platser kvar... Jag var så otroligt glad och lättad över att se vändningen för Oliver Berg, som började så smått redan mot GAIS men som sen definitvit kom mot BK Häcken där han var alldeles strålande. Så, hjärtat skulle egentligen vilja se honom få fortsätta. Men: Med tanke på hur stor del självförtroendet har i detta så undrar jag om det inte vore bättre för Oliver själv att inte starta på torsdag. Det lär bli en tuff match och kanske är det inte bästa tillfället att fortsätta bygga på de nyvunna positiva känslorna. Jag lutar åt att det är bättre att spara honom till en startelva mot Elfsborg. Isaac med sin tyngd och sin förmåga att brottas med de jobbigaste av backlinjer gör honom självskriven för mig: Jag tror också att hans anfallskollega Botheim fick en enorm boost av sitt spelmål senast och både han och laget behöver nog spinna vidare på det direkt. Då är det inte omöjligt att vi får ännu en galen, nästan "omöjlig att förstå"-intervju med en glädjesprudlande norrman. På bänken tror jag att vi kommer att hitta ett par veteraner som inte var med senast, Rieks och Olsson. 

Det känns härligt att vi nu får starta upp det som förhoppningsvis blir en härlig MFF-höst och -vinter med såväl Hexenkessel som roliga bortamatcher. Nu kör vi! 
_______________

Förresten: Om nån behöver stilla nerverna inför matchen med lite läsning så tipsar jag här (hejdlös egenreklam) om lite personliga minnen från en finsk Rangers-coach med förflutet i MFF. Senaste Friday-texten på Himmelriket, om Jonatan Johansson, hittar du här. 

Åsa Flykt2024-09-25 21:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?