Lagbanner
Inför Malmö FF - Halmstad BK: Äntligen återstart i bästa ligan
Förra året, den 7 augusti, var det Ponne som inledde målskyttet mot HBK. Det var också Ponnes första allsvenska mål efter återkomsten till Himmelsblått.

Inför Malmö FF - Halmstad BK: Äntligen återstart i bästa ligan

Allsvensk återstart hemma på stadion inför utsålda läktare. Det är inte mycket som är bättre än det. Äntligen får vi lite riktig fotboll igen.

Senast vi mötte HBK var den 16 mars i semifinal i Svenska cupen på Örjans vall. Och det gick ju bra. I andra halvlek gjorde vi fyra mål, vann komfortabelt och gick till final i Svenska cupen.

HBK ligger på sjunde plats i tabellen när Allsvenska startar om efter sommaruppehållet. Laget har blandat starka insatser med en del svagare sådana. På de senast fem matcherna i Allsvenskan har laget vunnit två och förlorat tre. 

Lagen har mötts 55 gånger i Malmö. HBK har vunnit sju gånger, spelat oavgjort elva gånger och förlorat resten.

Enligt HBK:s egen genomgång inför matchen imorgon har HBK haft “historiskt svårt för att vinna mot Malmö FF på bortaplan och den senaste bortasegern kom 2008 och då vann HBK med 3–0. Den matchen spelades på Malmö Stadion och på den nya arenan, Eleda Stadion, har det hittills inte blivit någon HBK-seger.”

Under uppehållet har det hänt en del i HBK:s trupp. Igår fredag blev det klart att Viktor Granath lämnar klubben efter ett och ett halvt år och återvänder till Västerås SK. Innan midsommar blev fd Östersund-spelaren Blair Turgott klar för HBK. 

I näst sista allsvenska matchen innan sommaruppehållet skadades Naeem Mohammed. Han verkar dock vara återställd och är tillgänglig för spel enligt uppgifter till Himmelriket. 

Även HBK har varit på Öland i sommar, för träningsläger och matcher. I den första matchen spelade man 1-1 mot danska Kolding. I den andra blev det förlust 2-4 mot Häcken. Innan midsommar spelades också en träningsmatch mot Gais som slutade 0-0. 

Spelare att se upp med i HBK är Amir Al-Ammari, som gjort en stark vårsäsong. Det finns internationellt intresse från asiatiska och europeiska klubbar och det är väl bara en tidsfråga innan han går vidare.

Den enda spelaren med en “viss” (väldigt svag) MFF-koppling är Marcus Olsson, som är bror till vår Martin Olsson. 

Vi kan nog förvänta oss ett lågt kompakt HBK. Laget kommer sannolikt satsa på snabba omställningar, så det får vi vara beredda på.

MFF:s spelare fick inledningsvis en välbehövlig semester, innan laget återsamlades för träningsläger på Öland. Väl hemma spelades en träningsmatch förra fredagen mot AC:s moderklubb, Lyngby BK. En match som vanns med 2-0. 

Efter det har laget tränat på hybriden i Malmö, nött detaljer och förberett sig på allra bästa sätt inför återstarten och CL-kvalet som inleds hemma den 23 juli. Rapporterna som kommit från dessa träningar vittnar om en trupp och grupp som mår väldigt bra just nu. 

MFF:s lag imorgon är inte raketforskning att tippa. Förutom de skadade (Lewicki, Tinnerholm och Vecchia) saknas Derek Cornelius som spelar Copa America med sitt Kanada, och Segoio Pena, som gjort detsamma. Gabriel Busanello har behandlats för en känning i veckan och tränade bara igår fredag och idag lördag. Det är nog osannolikt att han startar mot HBK. 

Baserat på det, och hur det sett ut på träningar och träningsmatchen senast mot Lyngby, tippar jag följande startelva:
 

Erik Botheim, Isaak Kiese Thelin
Sebastian Nanasi, Anders Christiansen, Oliver Berg
Lasse Berg Johnsen
Martin Olsson, Pontus Jansson, Nils Zätterström, Jens Stryger Larsen
Johan Dahlin

Egentligen finns det väl inget som talar för att HBK ska vinna den här gången (heller). Som vanligt är det nog hybris och underskattning som är våra två största fiender. Gå ut och gör jobbet noggrant och ordentligt. 

Väderleksrapporten lovar fint väder och runt 19 grader när matchen blåses igång av Granit Maqedonci kl 16.30 på söndagseftermiddagen. 

Stadion är utsåld och jag förväntar mig en sjuhelsikes ljudvolym från alla sektioner. Ut med abstinensen nu och sjung fram pågarna mot tre gyllene poäng. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Allsvenskan
Vilka: Malmö FF - Halmstad BK
Var: Eleda stadion, Malmö
När: Söndag 7 juli kl 1630
Hur: På plats, eller på TV/streaming (Max). 
Varför: För att vi älskar det
Supporterinfo och biljetter: Här
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2024-07-06 16:22:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?