Lagbanner
Stadion, 2024-08-21 21:00

Malmö FF - AC Sparta Prag

Inför Malmö FF – Sparta Prag

Inför Malmö FF – Sparta Prag

Ett decennium senare möts vi återigen i Champions League kvalet. Imorgon tar MFF emot tjeckiska Sparta Prag som är det sista hindret i vägen för spel i Europas finrum. Det har blivit dags för playoff.

Man känner redan nu hur häxgrytan börjar puttra igång. Imorgon kväll kommer den koka när gästande Sparta Prag med en viss Veljko Birmancevic kommer på besök. Sveriges mest framgångsrika fotbollsförening går nämligen för sitt fjärde deltagande i Champions League under sista decenniet.

Efter lite grus i maskineriet följt av sommaruppehållet och en försäljning av Cornelius så börjar vi äntligen hitta rätt igen. De sista matcherna har varit ett klart steg framåt och senast mot Peking tog man en övertygande seger trots att man vilade 8 ordinarie gubbar från start. Därmed har MFF alla förutsättningar att ställa ut en toppad elva imorgon som dessutom är fräsch och pigg.

Sparta Prag
Tillsammans med stadsrivalen Slavia Prag är Sparta Prag en av de två giganterna i tjeckisk fotboll och har på senare år nog nästan varit snäppet vassare än Slavia. Man har inlett nuvarande säsong på bästa möjliga vis genom 5 vinster av 5 möjliga i den inhemska ligan. Likt MFF startade Sparta Prag i den andra kvalomgången till Champions League och har på vägen till playoff slagit ut Shamrock Rovers (Irland) och FC Steaua Bukarest (Rumänien)

Den stora stjärna i Sparta Prag är ingen annan än den gode Veljko Birmancevic. Den 26-årige serben med framgångsrikt förflutet i MFF lånades ut från Toulouse till Sparta Prag förra sommaren där han gjorde dundersuccé. Han noterades för 14 mål och 10 assist på 27 framträdanden under föregående säsong och därför valde också Sparta Prag att köpa loss honom denna sommar. Nuvarande säsong har han startat på samma inslagna väg där han har gjort 2 mål på 5 framträdanden i inhemska ligan och hela 3 mål och 2 assist på 3 framträdanden i Champions League kvalet hittills.

Som vissa kanske kommer ihåg så spelade MFF en träningsmatch mot just Sparta Prag nere i Marbella i början på februari under försäsongslägret. En match som slutade 2-1 till tjeckerna. Dock var Sparta Prag mitt i säsong här till skillnad från MFF och bara ett par veckor senare slog man ut turkiska Galatasaray efter ett dubbelmöte i Europa League. Samt hade MFF en del skadefrånvaro i den matchen om jag inte minns fel. Därför ska man nog undvika att dra för stora växlar av den matchen som alltså bara var en träningsmatch.

Sparta Prag kännetecknas för att vara ett ganska fysiskt och direkt lag med ett intensivt presspel. Där gäller det att MFF är vakna i backlinjen för att man ska lösa speluppbyggnaden. Sen får vi se om tjeckerna kanske är lite mer tillbakadragna imorgon likt PAOK var när de kom på besök.

Sparta Prag brukar oftast spela en form 3-4-3 formation med tydliga wingbacks som bidrar till deras ganska direkta spel. En riktigt vass spelare de har där är ecuadorianen Angelo Preciado. Den 26-åriga landslagsmannen har i sommar ryktats till Everton i Premier League men ser till slut ut att stanna i Tjeckien.

Gissningsvis kommer Sparta Prag att formera en elva som ser ut ungefär så här (3-4-3): Peter Vindahl/Martin Vítik-Filip Panák-Asger Sörensen/Matej Rynes-Kaan Kairinen-Qazim Laci-Angelo Preciado/Lukas Haraslin-Victor Olatunji-Veljko Birmancevic.

MFF:s startelva
I min bok känns Malmös elva självklar. Det blir samma elva som i båda de tidigare hemmamatcherna i Europakvalet.

Johan Dahlin har varit lite krasslig sedan PAOK och stod över lördagens match mot Norrköping, men idag var han åter i träning och kommer givetvis starta mellan stolparna imorgon.

Inga konstigheter i backlinjen heller. Stryger och Busanello på varsin kant och Jansson och Zätterström bildar mittlås.

Radarparet Pena och Berg Johnsen startar inne på mitten och kommer båda vara livsviktiga ifall vi ska få med oss ett bra resultat imorgon. Bredvid dem kommer de få lekkamrater i form av Nanasi och Bolin.

På topp blir det Kiese Thelin och Botheim som kommer få stångas med de fysiska tjeckerna (och möjligvis en frikadellätande dansk)

Därmed tror jag MFF ställer upp så här (4-4-2): Dahlin/Busanello-Zätterström-Jansson-Stryger/Nanasi-Pena-Berg Johnsen-Bolin/Kiese Thelin-Botheim.

Matchstart är 21:00. Imorgon ska vi få höra hymnen som alla andra deltagare i Allsvenskan bara kan drömma om att få höra på sin arena. Det är bara MFF som kan göra det till verklighet!

Senast Sparta Prag var på besök på stadion fick de sig en riktig mardrömskväll. De kommer de få imorgon också. Nu kraftsamlar vi och ger allt!
 


 

Jens Ljunggren2024-08-20 21:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?