Lagbanner
Friday I´m In Love - Johan, Erik, Tarzan och andra från Trollhättan

Friday I´m In Love - Johan, Erik, Tarzan och andra från Trollhättan

Himmelrikets egen fotbollstant gör ett kort inhopp och serverar en blandning av kriminalhistoria, galenskaper och lite fotboll - helgen är räddad!

På onsdag spelas första omgången i den förhatliga Svenska cupen. Vi möter ett lag från Trollhättan. Trollhättan? Är det någon som ens vet var det ligger? Finns det ens? Jo då, Trollhättan finns och eftersom Johan Dahlin har rötterna där borde förstås varje MFF:are med anspråk på allmänbildning redan känna till det mesta om denna västgötska metropol. Eller… kanske inte? Låt mig i så fall bidra till att höja bildningsnivån bland Himmelrikets läsare.

Trollhättereferenser kopplade till MFF är det tunnsått med, bortsett från Johan Dahlin då förstås, och så Dan Corneliusson som spelade i MFF 1990-92. (Fotbollsspelare med rötter i Trollhättan, men utan koppling till MFF finns det dock några stycken, exempelvis Håkan Mild, Gustaf Andersson,  Erik Dahlin (bror till Johan), Stefan "Tarzan" Dahlin (far till Johan och Erik) och Tom Pettersson, men de flesta har förr eller senare hamnat i Göteborg och behöver därmed inte kommenteras ytterligare.)

Även om man inte har något att yvas över i fotbollshänseende, så har man mycket annat att känna stolthet över i Trollhättan. Bland annat ett avancerat slussystem som gör att stora fartyg kan ta sig förbi det så kallade Helvetesvattenfallet på sin färd längs Göta älv. Helvetesfallet är kanske inte i klass med Niagara, men ändå en stor turisattraktion.

Den enskilda person som nått störst berömmelse är en lirare på absolut elitnivå, en man vid namn Clark Olofsson som såg dagens ljus i staden 1947.

I ärlighetens namn är stolthet kanske inte det första man känner i Trollhättan när man hör hans namn nämnas. Snarare har Clark Olofsson varit en black om foten, eftersom hans meriter i eliten är som yrkeskriminell, känd långt utanför landets gränser. I en Gallupundersökning i USA blev han t.ex. en gång utnämnd till en av Sveriges mäktigaste män. För er som av någon outgrundlig anledning aldrig hört talas om Clark Olofsson och hans bedrifter rekommenderar jag en snabbkoll på Google för att ni ska förstå att det inte är vilken bonntjyv som helst vi talar om här.

Den som händelsevis vill vandra i Herr Olofssons fotspår kan göra det i trakterna av Österlånggatan, nära korsningen till Riddargatan i Trollhättan, där han redan under sextiotalets första år hade idolstatus bland kvarterets småkillar. Sedan flyttade han dock till Göteborg och därmed började hans helvetesfall.

Clark Olofsson karriär inkluderar allt från stöld av Tage Erlanders vindruvor på Harpsund till grova narkotikabrott, bankrån och mordförsök. Parallellt med denna kometkarriär ägnade han sig åt studier, företrädesvis på universitetsfilialerna Kumla och Tidaholm. Han läste en del juridik, alltid bra att ha om man har karriärambitioner i den kriminella branschen, men han skaffade sig med tiden också en journalistexamen på skattebetalarnas bekostnad.  

             

Clark gillade media och media fullkomligt älskade Clark. Under tidigt 1970-tal blev han en slags gangsteridol, han benämndes till och med som "Sveriges första popgangster". Han var smart, charmig och hade ”look” med sitt vildvuxna hårsvall och tonade pilotglasögon. I samband med det numera legendariska gisslandramat på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm 1973 gick landets alla nyhetsredaktioner bananas och Clark fick sitt mediala genombrott - trots att han vid det laget inte ens börjat fundera på några journaliststudier.

Sina journalistiska färdigheter har han dock fått användning av senare i livet då han ägnat sig åt att skriva sina memoarer, med titeln ”Vaffan var det som hände”. Ja det undrar vi alla. Två delar har kommit ut – hittills – men för att verkligen gå till botten med vad som egentligen hände lär det bli fler. Numera har Clark Olofsson belgiskt medborgarskap och lever under namnet Daniel Demuynck, utvisad från Sverige på livstid.

Efter denna utvikning är det kanske på sin plats att i en text på Himmelriket erbjuda lite info om division2-laget FC Trollhättan.

FCT har som bäst avancerat till Superettan där man hankade sig kvar två säsonger (2009-2010). Klubben bildades så sent som 2001 när Johan Dalins moderklubb Trollhättans FK och rivalen Trollhättans IF bestämde sig för att gå samman i en gemensam elitsatsning. De båda ursprungsklubbarna finns kvar, TIF har ett lag i division fem medan TFK bedriver dam- och ungdomsverksamhet.

I Svenska cupen har FCT blivit utslagna tre gånger, mot Elfsborg, Kalmar och Trelleborg, innan man 2015 lyckades ta sig till gruppspel med en vinst och två oavgjorda.

FC Trollhättans hemmaplan heter Edsborg (uttalas med betoning på borg) och tar in dryga 5000 pers. Publikrekordet i seriematcher hade man 2006 då man inför 5484 entusiastiska åskådare mötte Huskvarna. Man har dessutom arrangerat inte mindre än tre stycken U21-landskamper, bland annat mot Serbien 2006 med Johan Dalin i målet, och som mest lyckats med den otroliga bedriften att trycka in dryga 9000 åskådare! Jag snor helt frankt Clark Olofssons; vad fan det var som hände där?

För den som vill öka sin allmänbildning om Trollhättan med omnejd kan jag upplysa om att det finns en idyllisk idrottsplats med det smålustiga namnet Knorretorpet i utkanten av staden. Till ”Knorren” förvisades TFK i samband med att Edsborg (med betoning på borg) blev hemmaarena för FCT.

Den som inte kan tygla sitt begär att få veta mer om denna eminenta idrottsanläggning kan grotta ner sig på siten Fotbollsplaner  Förutom allt om Knorretorpet finns där dessutom dokumentation, inklusive bilder och ibland små anekdoter, av mer än 650 mindre uppseendeväckande fotbollsanläggningar i obygden. Upphovsmännen till siten gör sannerligen en kulturgärning.

Flera skånska metropoler finns också beskrivna, till exempel Tornevallen utanför Bjuv där hemmalaget Gunnarstorp mötte Hammarby i kval till Allsvenskan 1966 inför mer än 11000 åskådare. Inte dåligt för en by som då hade 450 innevånare!

Utöver att producera ett par stabila målvakter samt en internationellt känd brottsling har folk i Trollhättan mest ägnat sig åt skoj och glam. Ja, om man bortser ifrån att man även producerat stabila och internationellt kända flygmotorer och bilar av märket SAAB.

De mest kända i kategorin skoj och glam är sannolikt Galenskaparna, det vill säga Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund. För dem gick det bättre än för många andra Trollhättebördiga vars karriärer tog fart i Göteborg. En lyckad sammanslagning med babershopgruppen After Shave ledde bland annat till veckans låt. Klicka här och lyssna till ”Bara Sport” och njut av anblicken av fyra medelålders herrar i nätbrynjor och väloljat munläder!

I dag om en vecka fyller Marko Johansson 19 år, grattis Marko!

I dag för drygt två år sedan debuterade Marko Johansson och höll nollan i kvalmatchen till Champions League i Vilnius. Han skrev dessutom sitt livs första (?) autograf på mitt rosa ”nödpass”, men det är en helt annan historia som även den finns i Himmelrikets stora arkiv

I går för trettiofyra år sedan sa jag Ja till min högst privata Trollhättereferens (nej, han heter inte Clark!) utan att ha en aning om att det skulle sluta med Himmelriket.

Katarina Wittgard2017-08-18 13:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF