Lagbanner
Eleda Stadion, 2024-09-22 16:30

Malmö FF - Häcken
4 - 0

Malmö FF - BK Häcken 4-0
På en annan nivå.

Malmö FF - BK Häcken 4-0

MFF sopade banan med Häcken och Anders Christiansen visade med eftertryck att han är allsvenskans bästa spelare när MFF drygade ut serieledningen.

Jag sade redan innan matcherna idag att guldet i praktiken är klart eftersom MFF, trots en del halvdana insatser på senare tid, ändå är bättre och stabilare än sina konkurrenter och nu så här efter dagens matcher är det bara att konstatera att så verkligen är fallet.

Hammarby tappade poäng i Borås och Djurgården fick tokpisk av Gais medan Malmö FF som äntligen valde att matcha en mer ordinarie elva kom upp i sin riktiga nivå och lekte med stackars poplaget Häcken som nu får inse att deras fifteen minutes of fame är över på riktigt.

MFF startade matchen nästan brutalt starkt. Ett förvirrat Hisingslag fick se sig bestulna på bollen gång på gång och efter bara sju minuter fick Anders Christiansen bollen utanför straffområdet, avancerade ett steg och smällde ner ett distinkt skott i målvaktens högra gavel till 1-0.

MFF fortsatte på den inslagna vägen i ungefär tio minuter till och hade flera möjligheter att punktera matchen tidigt, men lite slarv i sista momentet gjorde att Häcken överlevde för stunden. Gästerna kunde någonstans i mitten på halvleken t o m etablera lite spel stundtals, dock utan att komma till några som helst chanser.

Malmö FF tappade möjligen skärpan offensivt i den senare delen av första halvlek, men defensivt var man hundraprocentiga och aggressiviteten var topp.
Anders Christiansen, ja det blir mycket AC idag, var den som anförde styrkorna och likt en Markus Rosenberg i sina bästa dagar delade han ut stryk så det stod härliga till!

När AC intervjuades i halvtid glödde det ur ögonen, men hans analys var tydlig. Vi behövde vara mer skarpa efter de tidiga bollerövringarna och sluta upp med att slarva bort fina möjligheter. Något laget tog till sig, skulle det visa sig.

Redan tre minuter in i andra halvlek smällde det till igen. En boll in centralt i straffområdet till en felvänd Oliver Berg som snyggt volleybredsidade ner bollen till Christiansen som i sin tur tog emot, gjorde en sidledsfint och smekte upp bollen i kryssribban och in till 2-0. Ett drömmål av en helt fantastisk spelare.

Där någonstans dog Häcken och MFF kunde spela ut hela registret. Efter femtiofem minuter tackade AC för sig och lämnade planen under stående ovationer.
Det kommer att skrivas mycket om hans insats och jag kommer att återkomma till den, men det måste nämnas att det var allsvenskans bästa spelare som gick av planen.

In kom i stället poängjagande gutten Erik Botheim och gjorde genast mycket bra saker och visade att han kan hantera en bänkning utan att tappa något av sin positiva energi. MFF fortsatte att spela bra trots avsaknaden av AC, och en rörlig och vältajmad Botheim bidrog en hel del.

I sjuttioförsta minuten gick även Sergio Peña och Hugo Bolin av efter fina insatser och Otto Rosengren och Taha Ali ersatte. Kanske lite tidigt att ta ut tre så starka spelare, men den här gången visade verkligen unge Otto att han ville vara med och leka samtidigt som Ali i vanlig ordning plågade sin högerback.

MFF spelade helt enkelt ut Häcken efter noter och i åttionde minuten spelades bollen ut till Erik Botheim på högerkanten. Han tittade upp och slog ett stenhårt inåtskruvat, precist inlägg på en framstormande Isaac Kiese Thelin som likt en reinkarnerad Martin Dahlin språngnickade in 3-0 via stolpen.

Tre minuter senare fick så äntligen Erik Botheim sin välförtjänta lön för mödan då han fint framspelad av Oliver Berg centralt i straffområdet distinkt tryckte in 4-0. Så oerhört fint att denne kämpe och obotlige optimist till slut fick stänka in ett spelmål igen.

MFF fortsatte att spela bra och det kunde blivit fler mål och det är bara att konstatera att vi gjorde en riktigt fin andra halvlek och totalt sett en väldigt bra match.
Guldrycket gör att vi nu är elva poäng och tjugnio plusmål före tvån Djurgården med sex matcher kvar. Det känns gediget.

Jag tar med mig tre väldigt positiva saker från den här matchen:

1. Anders Christiansen. Vär kapten är på en annan nivå än alla andra spelare i allsvenskan just nu. Den enda som varit lika bra i allsvenskan i år spelar numera för Strasbourg i Ligue 1 (där han givetvis gör succé).

2. Två fina forwardsmål. Isaacs och Eriks formsvacka har givetvis oroat, men idag var båda väldigt bra och gjorde varsitt vackert mål. Underbart att se!

3. Backlinjen. Ponne, Nisse, Stryger, Colin och Busse. Där har ni fem tunga grabbar som tillsammans har hållt rent i fyra matcher i rad. Nollorna skall givetvis också tillskrivas Dahlin, Friedrich och det kollektiva försvarsarbetet, men våra fina backar skall ha mest cred. Kanske kan vi nu lägga Corneliustraumat bakom oss.

I övrigt måste jag nämna Oliver Berg som idag när han fick spela i en mer ordinarie elva visade sina kvaliteter. Två assist och en helgjuten insats efter en tung period. Att Berg fungerar kan göra mycket gott för MFF i höst.

Det här blev en riktigt bra helg, nu laddar vi om och gör oss redo för att köra över Rangers!


 

Pontus Kroon2024-09-22 19:25:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?