2 - 0

Malmö FF – Mjällby AIF 2-0: En lättnad

MFF visade på lärdom från Rangersmatchen och bröt den dåliga trenden mot Mjällby genom en fin arbetsinsats som gav tre oerhört sköna pinnar och utökad serieledning!

Under söndagseftermiddagen/kvällen var det dags att äntligen tvåla till sillastrybarna från Listerlandet efter tre misslyckade försök. Rydström roterade återigen friskt i elvan och valde ett par riktigt rutinerade herrar ibland annat Rieks och Olsson som inte har spelat allt för mycket i år. Det skulle visa sig bli ett genidrag. Det var stundtals inte så vacker fotboll men till skillnad från tidigare möten så var det äntligen ett MFF som förstod att det är basgrejerna som är avgörande mot ett motstånd som Mjällby. Man tog kampen, gick in i dueller, löpte för att komma på rätt sida boll och såg till att Mjällby fick slita för det.

Trots det så var det ett Mjällby som också kom ut bra i inledningen av matchen. Efter dryga kvarten kom man loss på högerkanten genom Herman Johansson som spelade in perfekt till Jacob Bergström. I vägen för målet var endast ett Pontus Jansson-ben som förhindrade att MFF fick ännu en mardrömsstart mot Mjällby.

Det är alltid viktigt att göra första målet. Inte minst mot ett motstånd som Mjällby där man i perioder kan stå med elva man i eget straffområde. I 20:e minuten lyckades MFF spräcka nollan på en hörna där Olsson slog en låg, fin och inåtskruvad boll som han studsa en gång innan Jansson fick huvudet på den. Ett mycket bra avslut från Ponne som tvingade målvakt Noel Törnqvist till en riktig paradräddning. På returen var han dock påpasslig, vår Sören Rieks som nickade in bollen i nät och gav MFF en skön tidig ledning.

Efter ledningsmålet kom MFF in i en bra period där man spelade igenom Mjällby flertal gånger. Med halvtimmen spelad kom utökningen. Berg Johnsen lyfte in bollen perfekt mot bortre stolpen. Noel Törnqvist i Mjällbys mål verkade ha fått lite övertro på sig själv och begav sig ut på vift för att försöka stöta bort inlägget. Det misslyckades han med totalt och istället var det skytteligaledaren Kiese Thelin som fick en tåspets på bollen och skarvade in den i öppen bur. 2-0 till MFF och Kieses 15:e mål för säsongen.

Halvtidsvilan kom och det kändes tryggt. MFF hade relativt bra koll på läget. Andra halvlek var på inga vis en felfri halvlek av di blåe. Mjällby imponerade med boll och lyckades spela sig ur motståndarpressen vid flera tillfällen och skapade ett par bra lägen. Inte minst när Elliot Stroud hade ett skott i ribban där man hade hjärtat i halsgropen litegrann. Någonstans så spelar MFF ändå av matchen på ett skickligt sätt. Man håller faktiskt sin femte raka nolla i  Allsvenskan vilket är starka papper.

I med Djurgårdens kryss borta mot Värnamo och Hammarbys förlust i 08-derbyt mot AIK så utökade MFF sin serieledning med ytterligare två poäng och leder numera med hela 10 poäng med 5 matcher och gå. Redan nästa söndag hemma mot Värnamo finns det en teoretisk chans att plocka hem SM-guldet ifall alla resultaten går vår väg. Det är dock förutsatt att Djurgården torskar hemma mot nästjumbon Kalmar, Hammarby förlorar eller kryssar hemma mot Halmstad som ligger på nedflyttningskval och at AIK förlorar eller torskar hemma mot Häcken som även de inte ligger så bra till i tabellen. Därmed blir det förmodligen först guldfirande efter landslagsuppehållet men nu kan man gå ut med axlarna sänkta mot Qarabag nere i Azerbajdzjan på torsdag. Fan vad härligt!