Malmö FF - PAOK FC
2 - 2

Malmö FF - PAOK 2-2: Vi var det bättre laget
Som han spelade idag, Ponne.

I kvällens första CL-kvalmatch mot grekiska PAOK Thessaloniki studsade Malmö FF tillbaka och spelade riktigt bra fotboll, i nivå med både vårens fina spel och tidigare europakvaliteter. Grekerna lyckades kvittera MFF:s ledning dubbelt upp, men kan vi vara lika vassa i returen har vi en mycket bra chans att ta detta vidare till playoff.

Mötet ikväll hade i sedvanlig ordning haussats upp av supportrarna, och till viss del även av MFF. Det kanske mest uppmärksammade inlägget kom från MFF:s kansli idag och upplyste världen på engelska att i Sverige har vi inte VAR, utan “Member Democracy”. Det var snyggt.

Den gode Rydström mönstrade idag bästa tänkbara elva och struntade i att rotera. Eller så var det precis det han gjorde - roterade tillbaka:

Erik Botheim, Isaac Kiese Thelin
Sebastian Nanasi, Lasse Berg Johnsen, Sergio Pena, Hugo Bolin
Gabriel Busanello, Pontus Jansson, Nils Zätterström, Jens Stryger Larsen
Johan Dahlin

Det var glädjande att både Zätterström och Bolin fick tränarens förtroende och båda gjorde det bra.

Matchen började i ett närmaste furiöst tempo och MFF skapade två chanser inom två minuter. Den första redan efter 20 sekunder, där IKT från dålig vinkel måttar ett volleskottlobb som via en PAOK-försvarare tar i ribban. Den andra chansen spelar IKT fram Nanasi som skottar men grekernas målvakt gör en fin räddning och räddar laget från ett tidigt baklängesmål.

Det märktes att MFF hade pratat sig samman och allas fokus var att fullfölja spelplanen. Det gick snabbt, med bra kontroll på både bollen och spelet och initialt hade grekerna fullt sjå med att komma in i matchen. Många MFF:are gick in på kroppen på grekerna för att visa “Här kommer du inte fram”. Det var bra och snabbt spel men blev aldrig fult. Den skotska domaren hade bra koll på matchen.

Det var en ganska typisk kvalmatchkaraktär mellan oss och ett lag som inte är i ligaspel ännu; vi har mycket boll, mest spel, vill mest, spelar oss snyggt fram och det andra laget spelar mest för att freda sig själva och sitt mål. Publiken var också med på noterna och skapade en fin kvalstämning inne på stadion.

I den 13:e minuten sågar sig MFF in i grekernas straffområde genom Botheim och LBJ, där den första till slut slår en luftpass över hela straffområdet till IKT som drar till direkt men målvakten gör återigen en fin räddning. Fortfarande 0-0.

Lite senare hade det nog inte varit fel med en straff, när Hugo Bolin fick en rejäl knuff i ryggen i straffområdet när han jagade en boll. Men domaren tyckte inte så.

Spelet böljar fram och tillbaka men utan att det egentligen inte skapas mycket farliga lägen. Det är dock fortsatt kamp och bra stämning. Och bra defensivt spel av MFF.

I den 28:e minuten får MFF en hörna efter att Ponne nickat fram bollen till IKT som slår bollen på grekiska ben. Nanasi går ut och slår den. Från att stå helt fri och obevakad kommer Ponne, hoppar upp, sätter pannan till och nickar ner bollen i marken som sedan letar sig in i nät. Stadion exploderar i kvalglädje. Hur grekerna kan släppa Ponne på det viset är obegripligt. Men vi tackar och bockar.

Direkt efter avspark kommer dock PAOK i ett farligt anfall men bollen stöts över ribban.

Stämningen efter målet är magisk, typisk Europakänsla och nära Hexenkessel-nivå. Det är gåshud hemma i soffan.

Matchen böljar på och vi börjar tror att det här kanske kan hålla fram till pausvilan. Men PAOK vill annorlunda. Efter en snabb spelvändning får de ett inkast långt ner på sin högra sida. Grekerna håller bollen och spelar runt. Till slut slås bollen in från långt ner på höger sida, lite kalabalik och studs, Johan Dahlin räddar men kommer inte upp tillräckligt snabbt, bollen går ut till Taison som inte missar och sätter bollen.

Vi är många som tror/hoppas att VAR ska ta bort målet eftersom det är en möjlig/misstänkt offside, men så blir det inte och matchen står 1-1.

Det är lite att vi faller på eget grepp. VI brukar själva spela runt på det viset för att sedan göra en snabb spelvändning. Det gjorde PAOK och vi hängde inte riktigt med i försvaret.

Sett till hur matchen har varit är det inte välförtjänt att det ska vara oavgjort i paus.

Det är en underhållande första halvlek där MFF för spelet och vill mest. Defensivt är grekerna lite skakiga, offensivt finns det helt klart vassa kvaliteter som vi får se upp med. Det visade de vid kvitteringen.

Det är en kul match att titta på. Det är bra spel, och vi kommer upp i den nivån vi brukar och kan vara på. Det är mycket lägen men kanske inte så mycket farliga chanser och avslut.

I pausintervjun säger Sebastian Nanasi att “det är vår match att vinna”. Bra där.

Andra halvlek börjar ungefär som den första - med att MFF tar kommandot, håller tempot uppe och visar klart och tydligt att det här är vår match att vinna.

Offensivt fortsätter vi att spela bra och i den 48e minuten är det så nära ledning. Vi tråcklar oss fram och igenom, från vänster till höger, där Stryger Larsen till slut petar fram bollen till Ponne som dundrar bollen i ribban. Argh!!!

MFF:s starka spel kommer av sig lite, PAOK växer in i matchen och båda lagen har lägen och chanser.

I 61a och 62a minuten har MFF två bra lägen som inte blir något. Direkt efter det vänder PAOK och gör mål, som döms bort av VAR eftersom bollen första var över kortlinjen.

I anfallet direkt efter det får IKT en jättechans när Nanasi slår en djupledsboll. IKT kommer förbi sin försvarare och målvakten, men halkar precis efter det och får inte in bollen som går ut till hörna.

MFF har en bra period nu med bra spel och flera chanser och ljudnivån stiger återigen inne på stadion. Rydström gör matchens första byte där Botheim kliver av och AC kommer in istället.

I den 67e minuten får vi så äntligen utdelning, återigen på en hörna. Den slås lågt den här gången och i röran framför målvakten slår Sebastian Nanasi in den.

Kanske lägger PAOK in en lite högre växel, eller så backar vi hem lite mycket, men det känns som att PAOK satsar mer framåt nu. De gör också tre byten för att få in nya fräscha ben.

Och det ger resultat - även det på en hörna, där MFF går bort sig lite. Hörnan slås, skarvas vidare till motsatta sidan där LBJ tappar markering på sin kille som smyger fram och trycker in bollen. Det är inte välförtjänt det heller, sett till spelet och att MFF styr matchen, men de har onekligen kvalitet i sina spelare.

Trots baklängesmål ligger stämningen på läktaren på topp, typisk Europastämning. MFF skapar en del hörnor och chanser men utan att få till det där lilla sista. Laget mattas av och orkar inte med en slutforcering. Sista tio minuterna bedarrar tempot i matchen. Ungefär samtidigt börjar PAOK maska alltmer.

I den 83e minuten kommer Taha Ali in istället för Hugo Bolin. Och i den 93e går Sergio Pena ut och in kommer Oliwer Berg.
Domaren blåser av i minut 98 och vi kan konstatera två bra halvlekar av MFF, ffa de första delarna av halvlekarna. Vi släpper in två tuffa mål men ligger närmast segern. Jämfört med de senaste matcherna i Allsvenskan och mot Klaksvik höjer vi oss betydligt idag och spelar mer på vår normala nivå. Varför kan vi inte alltid spela så här?

Matchen slutar 2-2 men om något lag skulle vunnit är det MFF. Vi var det bättre laget men ibland blir det så här.

Offensivt var vi bra, defensivt var vi riktigt bra. Förutom sina två mål skapade PAOK inte många farliga chanser. Det var verkligen det gamla vanliga MFF vi har vant oss att se det senaste ett och ett halvt året under Rydströms ledning. Backlinjen höll oftast sina positioner, och när PAOK hade bollen såg vi ett aggressivt presspel som störde grekerna som inte riktigt visste hur de skulle ta sig igenom.

PAOK var bra framåt, men ganska vilsna bakåt. Om vi kan vara vassa och kliniska i vår offensiv kan detta gå vägen nästa vecka.
Bäst i MFF? Mittlåset med Sergio Pena och Lasse Berg Jonsen kom verkligen upp i nivå idag, tillsammans med Sebastian Nanasi. Samtliga dessa gjorde riktigt bra stabila insatser. Det var också glädjande att vi fick se något av en pånyttfödd Pontus Jansson. Han gjorde mål, han dirigerade och domderade, hjälpte Nils Zätterström (bra, lugn och stabil i försvaret) på ett snyggt sätt och var verkligen den ledare vi är vana att se. Fortsätt så Ponne.

Nästa tisdag den 13 augusti är det retur i Thessaloniki. Det kommer blir varmt och hätsk stämning. Jag håller PAOK som liten favorit att gå vidare. Men om våra himmelsblå killar bara håller sig coola, och är ännu lite vassare, har vi en riktigt bra chans.

Men första är det match mot HBK borta på Örjans vall på lördag kl 15.