Lagbanner
Stadion, 2024-09-26 18:45

Malmö FF - Rangers
0 - 2

Malmö FF – Rangers FC 0-2: Aldrig nära

Malmö FF – Rangers FC 0-2: Aldrig nära

Mål förändrar matcher brukar de säga. Inte minst när målet kommer innan första matchminuten är spelad. MFF återhämtade sig aldrig från chockstarten och satte sig i en skitsits direkt i Europa League.

På förhand var man väldigt hoppfull inför kvällens match. Det kändes nästintill som om vi var förhandsfavoriter med tanke på tidigare inbördesmöten mot Rangers. Hoppet släcktes ganska omedelbart efter att domaren satte pipan i munnen för matchstart. Genomgående under hela Europakvalet i somras var MFF rätt skickliga på att bjuda sina motståndare på gratismål. Det skulle även bli fallet idag när Busanello slog en hemåtpass till Dahlin, helt ovetande om vad som hände bakom honom. Sen kan man också ifrågasätta Dahlins positionering varför han i princip står på mållinjen när MFF har speluppbyggnad. 1-0 Rangers genom Nedim Bajirami.

Matchbilden satte sig efter 55 sekunder. Ett MFF som hade satt sig i skiten direkt och blev desperata och ett Rangers som bara kunde ställa sig i sina positioner och vänta in nästa MFF-misstag.

MFF hade en boll i mål genom Kiese Thelin som dessvärre var offside på en fast situation. I övrigt skapade man egentligen ingenting i offensiv väg under första halvlek. Det var möjligtvis Bolin som lyckades trassla sig loss någon enstaka gång och avsluta men endast rakt på Rangersspelare. Man ska dock var glada över att det bara stod 0-1 i halvtid då Rangers hade flertal superlägen att punktera matchen.

I andra halvlek kom MFF ut relativt bra första 5-10 minuterna där den höga pressen bet och man lyckades bygga lite spel i Rangers sista tredjedel. Bolin gjorde det bra mot den rutinerade James Tavernier ute på vänsterkanten och kom förbi ett par gånger. I ett läge spelade Bolin in perfekt till AC som borde ha avslutat på mål. Det blev aldrig riktigt farligt.

När Kiese Thelin och AC byttes ut mot Ali och Rosengren märkte man redan efter ett par minuter att vi började tappa matchen. Där framme sprang Botheim i press utan någon framgång överhuvudtaget och när vi väl vann boll så var det ingen offensiv tyngd eller kvalitet för att skapa något vidare läge. Rangers kändes som de hade ett numerärt övertag i varenda situation och vann majoriteten av duellerna. Det skulle också betala sig när inbytte Ross McCausland satte spiken i kistan efter slarv från MFF där bak som McCausland tog tillvara på och avslutade stiligt med vänsterfoten. Stolpe in bakom Dahlin. 0-2. Game over.

Det är bara och konstatera att MFF aldrig ens gav sig möjligheten att vinna denna match. Naivitet kan man ha råd med då och då i Allsvenskan men i Europa League blir du straffad direkt. Man hade velat eftersträva ett mer cyniskt och kompetent MFF som ser till att hålla matchen vid liv så länge som möjligt. Första 10-15 minuterna är alltid jätteviktiga att klara av innan matchen sätter sig. Då kanske man inte ska börja direkt med att dutta runt bollen i snigeltempo i backlinjen mot ett lag som sätter hög och intensiv press. Det är helt enkelt bara dåligt. I Europa har man inte råd och bara vaska bort en match på det här viset.

Nu är det brant uppförsbacke från start och redan på torsdag nere i Azerbajdzjan mot Qarabag blir det kniven mot strupen ifall man vill ha något med slutspelet och göra. Förlust där och MFF lär få väldigt svårt att skrapa ihop de där 9-10 poängen som det sägs krävas för att sluta bland de 24 bästa lagen i tabellen och därmed få kvala till slutspel.
 

Jens Ljunggren2024-09-26 22:20:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?