Lagbanner
Markusevangeliet: Det handlar om att leva kulturen

Markusevangeliet: Det handlar om att leva kulturen

Markus Rosenberg blir “lätt” att ersätta som målgörare. Men att ersätta personen Markus Rosenberg, ikonen Markus, armbågen Mackan och framför allt kulturbäraren Markus Rosenberg blir betydligt svårare.

När Markus Rosenberg satte sitt mål mot Dynamo Kiev i den 96:e minuten, då passerade han definitivt Bosse Larsson som den störste spelaren någonsin i Malmö FF, i det avseendet att han har betytt mer för klubben.

Mackan har spelat fler matcher i MFF än vad Bosse har gjort, han har gjort fler mål än Bosse, och jag vågar sticka ut hakan och säga att Mackan har gjort fler viktiga mål än vad Bosse gjorde under sin tid. 

Samtidigt gör han detta under en tidsperiod där fotbollen utvecklats oerhört. Fotbollen idag är snabbare, mer teknisk, mer kommersiell och mer business. Den moderna toppfotbollen i Europa är som vilken arbetsmarknad som helst, där spelare byter jobb/klubb som vi andra byter till en ny vinterjacka.

Mackan var en del av detta under sin proffssejour, ja. Men till slut kom han till en punkt när han kände att det kanske börjar bli dags att flytta hem. Och för honom fanns det bara ett hem - Malmö FF. Och så glada vi är för det.

Markus Rosenberg kan utan tvekan kallas MFF:s mest lyckade värvning någonsin. Kombinationen Markus Rosenberg och Åge Hareide kan troligen tituleras den mest lyckosamma kombinationen någonsin i MFF, en kombo som gett oss en status och ställning som ingen annan svensk klubb någonsin har haft. Den gav oss två CL-gruppspel och 500 MSEK på banken.

Samtidigt har Supermackan låtit sin kärlek till klubben lysa över oss alla, inkluderat oss alla, och bidragit till denna särställning bland svenska klubbar. Mackan har förvaltat sin kärlek till MFF på ett magnifikt sätt. Det har också bidragit till hans särställning som kulturbärare i och för Malmö FF.

Vad är då en kulturbärare? Det är någon som helt enkelt “walk the talk” som det kallas. Någon som inte bara snackar, utan agerar snacket och omsätter det till praktisk handling. Någon som går före, visar vägen och leder andra in på den “rätta vägen”. Som tar vara på, vårdar, värderar och utvecklar den unika kulturen i klubben.

Att vara kulturbärare innebär att ses som en ledare och att många tar efter ditt beteende. En ödmjuk kaxighet som motiverar och inspirerar andra att ta vid. Genom sina ord och sina handlingar visar kulturbäraren alla - både inom och utom klubben - hur mycket hen värdesätter och älskar klubben. Hen gör det också på ett sätt som både är och känns äkta, som supportrarna kan identifiera sig med. Det handlar om att inte bara vara kulturen utan att leva kulturen. Annars faller kulturen.

Med Markus Rosenberg har Malmö FF allt starkare arbetat in en vinnarkultur, där alla i organisationen är med på resan, har en samsyn kring målsättningarna och hjälper till att nå dem. Ansvaret för en sådan utveckling ligger på klubbledningen, och i det avseendet är Markus Rosenberg en del av ledningen.

Bara för att ta några exempel hur Mackan har kavlat upp ärmarna och hjälpt till att utveckla kulturen i MFF:

  • Han är den odiskutabla och självklara lagkaptenen
  • På plan driver Mackan på, peppar, river och sliter för lagets bästa.
  • Han är delaktig i defensiven och tar hemjobbet när det behövs.
  • Celtic borta 2015, Mackan är avstängd men åker till samlingspuben och laddar med supportrarna
  • Mackans kvittering mot Djurgården hemma i april 2017. Hämtar direkt bollen och springer och dunkar ner den på mittpunkten. “The evolution of vinnarkultur” är född.
  • Engagemanget för Ronald McDonald Hus.
I dagens överkommersialiserade fotboll blir klubbikonerna och kulturbärarna allt färre, medan legoknektarna blir allt fler. Just därför älskar vi våra kulturbärare så starkt, de som vi supportrar kan identifiera oss med, som vi känner att “han är som mig, han hade kunnat stå bredvid mig på ståplats”. Men, en klubbikon och kulturbärare är ödmjuk inför klubben. Då är det också läge att påminna att Mackan aldrig har sett sig själv som större än klubben. 

Så vem är arvtagaren till Markus i detta avseende? Som jag ser det finns det bara en person, och det förstärktes under den tredje halvleken på Stadion förra torsdagen. Det är Pontus Jansson. Jag är övertygad om att Ponne känner sig kallad att komma hem och bli nästa stora klubbikon och kulturbärare i Malmö FF. 

Men innan det, tack för allt fantastiskt du har gett oss, Markus.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2019-12-07 10:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?