Lagbanner
Per Ågren – kanske den klokaste som MFF haft

Per Ågren – kanske den klokaste som MFF haft

Nytt år. Ny början. Ny organisation med ny tränare och ny sportchef. Vi ska inte glömma den gamla. Himmelrikets Johan Åkesson om Per Ågrens tid som sportchef i Malmö FF.

Att göra karriär som sportchef har aldrig varit aktuellt för Per Ågren. Det blev inte heller längre än tre år på posten för den före detta bankmannen. Ändå kanske den klokaste sportchefen klubben någonsin haft.

Daniel Andersson blir ny sportchef och Ågren intar en ny roll inom verksamheten MFF i Samhället. Verksamheten bedriver en filosofi som handlar om att skapa konstruktiva aktiviteter för barn och ungdomar där fotbollen ska vara en samlande kraft. 
Att Per Ågren tar sig an en roll inom den här sektionen av föreningen är inte förvånande. Efter att ha arbetat inom näringslivet i nästan två decennier och varav de senaste tolv åren i en ledande position på SEB ska givetvis hans kompetens bevaras. 
?Samhällsengagemanget är något som Per Ågren brinner oerhört för. 

När åtalet mot Miiko Albornoz nådde ytan och Malmö FF fick oerhört mycket att stå i som inte handlade om det som uträttades på fotbollsplanen var Per Ågren en frontfigur. När jag träffade honom i höstas för en intervju om hans tid i MFF och händelserna som formade början av 2013 för klubben sa han:
– I den situationen som Miiko var i så var väl de viktigaste att stötta honom som vi tyckte ändå. Att komma tillbaks till, vad ska jag säga… en mänsklighet, till en fungerande människa och därifrån gå vidare med att trappa upp fotbollsspelet och sedan ta beslut om han skulle spela i Malmö FF-tröjan igen.

Malmö FF har under 2013 varit noggranna med att påpeka sina spelares samhälleliga ansvar och drivkraft. Klubben besvarade en fråga via det sociala nätverket Twitter den 12 december att "Alla spelare ska göra samhällsarbete. Det står i deras kontrakt. De som varit ute mest i år är (Jiloan) Hamad och (Miiko) Albornoz." 
Per Ågren har varit drivande tillsammans med VD Per Nilsson, som stått honom väldigt nära, att MFF:s spelare ska följa det riktlinjer som klubben drog upp förra vintern. 

Hur mycket har du och andra i klubben pratat med spelarna om vad som hände i början av säsongen 2013?
– Vi pratade om vad det innebar att vara spelare i Malmö FF. Framför allt med de nya och yngre spelarna. Vi pratade om sociala medier, hur man uppfattas och att kanske tänka till en extra gång innan man slänger iväg en känsloyttring här och var.
Hur pass nöjd är du med det arbetet?
– Ja, här har varit rätt många som har varit inblandade i det, och jag tror att vi har tagit stora kliv i rätt riktning. Vi har tvingats i och med händelserna i vintras att ta tag i de där sakerna och det har varit jävligt bra. Det hade vi kanske inte gjort om inte de här sakerna hade uppstått, sa Per Ågren i höstas. 

Som en känslo-människa som prioriterar sin familj och vill sin förening, MFF, det allra bästa så gör givetvis Ågren det rätta beslutet att avgå som sportchef och förändra sina arbetsuppgifter. Jobbet som sportchef är unikt och det krävs en uppoffring olikt en tränares eller en spelares. Ett arbete där man alltid är utsatt. 
Trots schismen mellan honom och Rikard Norling, som fram till sin egen avgång var oerhört populär, har Ågren varit en favorit hos många. Han har aldrig porträtterats som någon bad-guy utan hållt huvudet högt.
– Det stämmer nog att jag är sådan. Klart att jag tänkt igenom att det kan storma, men jag tror det handlar om att vara rak, öppen och ärlig i sitt ledarskap. Att ha en röd tråd, sa Ågren till Sydsvenskan 2011. 

Det är svårt som utomstående eller ens för en journalist med goda källor att veta vilka spelare och beslut som kommer direkt från Ågrens läppar? 
Trots den dimma som fortfarande vilar, post-Norling, över Stadionområdet där ingen vet ifrån vem det avgörande vägvalet kommer så har MFF gjort flera spelarförvärv och försäljningar som måste ses som goda. 
När Ågren anställdes fanns två under-presterande spelare i Rick Kruys och Miljan Mutavdzic som satt på komplicerade och långa kontrakt. 
Dessutom har kontraktsförhandlingar med Markus Halsti, Jiloan Hamad och Ricardinho gjorts på imponerande sätt trots komplikationer, framför allt med Ricardinho. Rikard Norling fick behålla fler essentiella spelare än tidigare tränare. 

Vilket givetvis medför det negativa. Per Ågren har visserligen sett till så att förutsättningarna för att vinna SM-guld och nå spel i Europa har förbättrats men klubben har med det fått in mindre pengar från spelarförsäljningar.
Daniel Larsson, Agon Mehmeti, Jimmy Durmaz, Wilton Figureido och alldeles nyligen Jiloan Hamad. Alla spelare som man sett till deras kvalité borde fått större transferpengar för. Den ekonomiska satsningen på Mathias Ranégie slutade dessutom med blott ett år i MFF för göteborgaren och utan större ekonomisk vinst för Ågren. 
Men alla sportchefer gör misstag, man blir sorgligt nog oftast ihågkommen för misstagen man gör. Per Ågren kommer för det flesta MFF:are att bli ihågkommen som en bra sportchef. Sportchefen som lånade Tokelo Rantie för att sedan köpa loss honom och få signaturen på ett 4-årskontrakt som innebar ett storbud från oligark-ägda Bournemouth i engelska andradivisionen. Affären som definitivt ser till att tippa över Ågren på den goda sidan? Guillermo Molins. En av de bästa affärer som klubben någonsin gjort – kanske den allra bästa.

Precis som Hasse Borg fanns med i bilden i ett antal månader när Ågren tog över kommer bankmannen att instruera och bistå Daniel Andersson när han nu ska ta steget in som sportchef. Att plocka hem Markus Rosenberg från frysboxen i Midlands vore ett utmärkt första steg på vägen mot legend-status för Danne. Även som sportchef. 

Johan Åkesson2014-01-11 07:40:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF